Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Η ταινία «Το Μικρό Ψάρι» του Κύπριου Σκηνοθέτη Γιάννη Οικονομίδη συμμετέχει στο 64ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου


Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού με ιδιαίτερη ικανοποίηση ανακοινώνει ότι η μεγάλου μήκους ταινία του Κύπριου σκηνοθέτη Γιάννη Οικονομίδη, «Το μικρό ψάρι» (αγγλικός τίτλος “Stratos”), έχει επιλεγεί από τους διοργανωτές του 64ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου ως μια από τις επτά, μέχρι στιγμής, ταινίες που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα.


Τον Φεβρουάριο του 1984, η ταινία «Ρεμπέτικο» κάποιου άλλου Έλληνα σκηνοθέτη με κυπριακές καταβολές, του Κώστα Φέρρη, όχι μόνο συμμετείχε στο 34ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, αλλά κατάφερε να αποσπάσει την Αργυρή Άρκτο. Σήμερα, τριάντα χρόνια μετά, ο Γιάννης Οικονομίδης διεκδικεί και αυτός μια θέση στην παγκόσμια κινηματογραφική ιστορία.

Το Φεστιβάλ του Βερολίνου συγκαταλέγεται ανάμεσα στους σημαντικότερους και λαμπρότερους κινηματογραφικούς θεσμούς παγκοσμίως, ενώ στο διαγωνιστικό τμήμα της 64ης διοργάνωσής του λαμβάνουν μέρος ταινίες όπως “Aimer, boire et chanter” του Alain Resnais και “The Grand Budapest Hotel” του Wes Anderson.

«Το μικρό ψάρι» είναι διεθνής κινηματογραφική συμπαραγωγή ανάμεσα στην Κύπρο, όπου μάλιστα πραγματοποιήθηκε και μέρος των γυρισμάτων, την Ελλάδα και τη Γερμανία. Η ταινία έλαβε χρηματοδότηση από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, στο πλαίσιο των Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων για την Ενίσχυση κινηματογραφικών ταινιών και κατόπιν σχετικής εισήγησης της Συμβουλευτικής Επιτροπής Κινηματογράφου.

Το σενάριο της ταινίας ανήκει στους Γιάννη Οικονομίδη, Θάνο Ξηρό, Βαγγέλη Μουρίκη, Χρήστο Β. Κωνσταντακόπουλο και Χάρη Λαγκούση, ενώ τη διεύθυνση φωτογραφίας και το μοντάζ υπογράφουν αντίστοιχα οι Δημήτρης Κατσαΐτης και Γιάννης Χαλκιαδάκης. Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμηνεύουν οι Βαγγέλης Μουρίκης, Βίκυ Παπαδοπούλου, Πέτρος Ζερβός, Γιάννης Τσορτέκης και Γιώργος Γιαννόπουλος.

Βασικός ήρωας της ταινίας είναι ο Στράτος, ένας επαγγελματίας δολοφόνος που συλλέγει χρήματα, με σκοπό να βοηθήσει τον άνθρωπο που του είχε σώσει κάποτε τη ζωή, να αποδράσει από τη φυλακή. Έχοντας συνειδητοποιήσει πως οι οφειλές του είναι μεγαλύτερες απ’ όσο αρχικά νόμιζε, ο Στράτος καταστρώνει νέο σχέδιο για μια τελευταία αποστολή…

Ο Γιάννης Οικονομίδης γεννήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου και σπούδασε κινηματογράφο στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται μέχρι και σήμερα. «Το μικρό ψάρι» είναι η τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του. Οι ταινίες του «Σπιρτόκουτο» (2003) και «Ψυχή στο στόμα» (2006) απέσπασαν το Βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου. Η «Ψυχή στο στόμα» συμμετείχε μάλιστα στη 45η Διεθνή Εβδομάδα Κριτικής των Καννών. Με το Βραβείο Σκηνοθεσίας της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου τιμήθηκε η ταινία του «Μαχαιροβγάλτης» (2010). Μέσα από τις ταινίες του, ο Γιάννης Οικονομίδης επιχειρεί συστηματικά μια εμβύθιση στις σκοτεινότερες πτυχές της ελληνικής μικροαστικής κοινωνίας.

______________

19 Δεκεμβρίου, 2013