Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Ο Πέτρος συνεχίζει τον "μεγάλο του περίπατο" στη Θεσσαλονίκη

Ο Πέτρος συνεχίζει τον "μεγάλο του περίπατο" στη Θεσσαλονίκη


Ο Πέτρος κι αν εγέρασε κι ασπρίσαν τα μαλλιά του ...συνεχίζει τον μεγάλο του περίπατο στη ζωή, στους πολέμους, στις ζωές των ανθρώπων, στις σχέσεις και τις ιδέες. Αλλάζει απόψεις, γκρεμίζει δεδομένα και στερεότυπα, βγαίνει απ τις σελίδες του πολυαγαπημένου βιβλίου σειράς γενεών απ τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα -κι ανεβαίνει ξανά στη σκηνή.
«Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» της Άλκης Ζέη, που δραματοποίησε και σκηνοθετεί -για το Κρατικό Θέατρο Βόρειας Ελλάδος αυτή τη φορά- ο Τάκης Τζαμαργιάς, μεταφέρει μικρούς και μεγάλους θεατές στην Αθήνα, στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής μέσα από τη ματιά του μικρού Πέτρου.
Η πρεμιέρα της παράστασης (Παιδική Σκηνή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος) ορίστηκε για την ερχόμενη Κυριακή 21 Οκτωβρίου στο Βασιλικό θέατρο.
Το κλασικό, βραβευμένο μυθιστόρημα της Άλκης Ζέη, της πλέον μεταφρασμένης (σε περισσότερες από 20 γλώσσες) συγγραφέα λογοτεχνικών και θεατρικών έργων για παιδιά και νέους έχει ήδη πραγματοποιήσει σειρά εκδόσεων (από το 1971 που γράφτηκε απ την αυτοεξόριστη στο Παρίσι Αλκη Ζέη) κι έχει μέχρι σήμερα περισσότερες από 380.000 πωλήσεις αντιτύπων του.
«Ο Πέτρος, παππούς σήμερα, ανακαλεί μνήμες, ζωντανεύει στιγμιότυπα από την παιδική του και εφηβική του ηλικία σε μια δύσκολη ιστορική περίοδο, όπου η πατρίδα του βρισκόταν υπό κατοχή από ξένο κατακτητή με στερήσεις, πείνα και θανάτους. Με τον μικροσκοπικό του φακό φωτίζει ανθρώπους, σχέσεις, ιδέες, αλλάζει απόψεις, γκρεμίζει δεδομένα και στερεότυπα και μέσα από την περιπλάνησή του μας οδηγεί να δούμε με άλλη ματιά τα παιδιά του πολέμου στον πλανήτη μας, τις κακουχίες, την πείνα και τους θανάτους, τα hot spots με τα παιδιά της γειτονικής μας Συρίας και με κουράγιο και δύναμη μας ενθαρρύνει να μη χάνουμε την πίστη για τον αγώνα που οφείλουμε να κάνουμε "...για μια καινούργια ζωή", να βρούμε την αισιοδοξία και το χαμόγελο που λίγο- λίγο χάνουμε....Η παράστασή μας, ακολουθώντας τα χνάρια του Περιπάτου της Κύπρου και της Αθήνας, οφείλει να φωτίσει μέσα από τη ματιά του Πέτρου, τον βηματισμό των παιδιών του ελληνικού Βορρά και τα παιδιών όλης της οικουμένης, όταν από τη μια στιγμή στην άλλη ανατρέπονται όλα στη ζωή τους και γίνονται μάρτυρες και θύματα ενός κόσμου που ολοένα γίνεται και πιο βίαιος. Πόσο τρομακτικά η μεγάλη "Ιστορία" καθορίζει τη μικρή "ιστορία" και πώς απορυθμίζει την κοινωνική ζωή και επιδρά στο βίωμα μιας οικογένειας» σημειώνει ο σκηνοθέτης Τάκης Τζαμαργιας που σκηνοθετεί το έργο για τρίτη φορά μετά το ανέβασμα του στο Εθνικό Θέατρο (2011-2012) και στο Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου (2016-2018).
Στην παράσταση του ΚΘΒΕ όπου ανεβαίνει για πρώτη φορά, και η οποία πριν ακόμα την πρεμιέρα της έχει κάνει sold out στις προγραμματισμένες καθημερινές παραστάσεις για σχολεία ("έκλεισαν" περί τα 32.000 εισιτήρια) τον ρόλο του Πέτρου ερμηνεύει ο Γιάννης Γκρέζιος κι αυτόν του Παππού ο Δημήτρης Κολοβός, καθώς και μια πλειάδα ηθοποιών του ΚΘΒΕ. Παραστάσεις για σχολεία θα δίνονται από Τρίτη έως Παρασκευή, στις 10.30 και για το κοινό κάθε Κυριακή, στις 11:00.