Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

ΕNHMEΡΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΣΚΕΨΗ»





Το Κέντρο Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου Κύπρου και η Αναπτυξιακή Εταιρεία Λευκωσίας (ΑΝΕΛ) Λτδ διοργάνωσαν με επιτυχία ενημερωτική ημερίδα στις 17.12.2013 για το Ερευνητικό Πρόγραμμα «ΣΚΕΨΗ»  Τρίτη Ηλικία: Διαμόρφωση Πρωτοκόλλου Αξιολόγησης Νοητικών Λειτουργιών και Ποιότητας Ζωής και Αποτελεσματικά Προγράμματα Παρέμβασης.



Το «ΣΚΕΨΗ» χρηματοδοτείται στο πλαίσιο των προγραμμάτων διακρατικής συνεργασίας ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΠΡΟΣ 2007-2013 με συντονίστρια την κ. Φώφη Κωνσταντινίδου, Καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και Διευθύντρια του Κέντρου Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης. Πέραν από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και την Αναπτυξιακή Εταιρεία Λευκωσίας, οι Έλληνες εταίροι είναι το Πανεπιστήμιο Κρήτης και η Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Ν. Ηρακλείου «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» (Εταίρος 4). Ο συνολικός προϋπολογισμός του Έργου ανέρχεται στις €649,992.00 και η περίοδος  χρηματοδότησης είναι για δύο χρόνια.

Βασικοί στόχοι του Έργου είναι:

1.                   Να διερευνήσει τους δημογραφικούς, βιολογικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες που αποσκοπούν στη μελέτη της γήρανσης και της άνοιας στις περιφέρειες της Κύπρου και της Κρήτης
2.                   Να διαμορφώσει έγκυρο μοντέλο πρόβλεψης για τη σχετική βαρύτητα εκείνων των παραγόντων που κατά κύριο λόγο βοηθούν στην επιτυχημένη Τρίτη Ηλικία.
3.                   Να δημιουργήσει πρωτόκολλα και εργαλεία αξιολόγησης νοητικών και ψυχοκοινωνικών δεξιοτήτων για ενήλικες, που θα είναι ευρύτερα διαθέσιμα στους επαγγελματίες  ψυχικής υγείας, ώστε να υπάρχει ομοιομορφία στον Ελληνικό χώρο στις διαδικασίες αξιολόγησης ηλικιωμένων.
4.                   Να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα προγραμμάτων παρέμβασης σε άτομα με ήπια νοητική έκπτωση μέσω κλινικών δοκιμών , τα οποία θα είναι διαθέσιμα από αρμόδιους επαγγελματίες τόσο στην Κρήτη όσο και στην Κύπρο.

Για να επιτύχει το στόχο του, το Έργο στρατολογεί υγιείς ενήλικες άνω των 45, ασθενείς με ήπια νοητική έκπτωση και ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με άνοια τύπου Αλτσχάιμερ. Στόχος είναι η στρατολόγηση 600 συνολικά συμμετεχόντων από την Κύπρο και την Κρήτη. Στο πλαίσιο του «ΣΚΕΨΗ» εξετάζονται οι γνωστικές δεξιότητες, δείκτες φυσικής υγείας, βιολογικοί και γενετικοί παράγοντες και η ποιότητα ζωής. Επιπρόσθετα, θα εφαρμοστούν σύγχρονοι μέθοδοι νευροαπεικόνισης και γενετικός έλεγχος για να εντοπιστεί η συνεισφορά των δημογραφικών, βιολογικών και περιβαλλοντικών παραγόντων που επιδρούν στην υγιή γήρανση και στην εκδήλωση κλινικών συμπτωμάτων άνοιας.

«Το Έργο ΣΚΕΨΗ», όπως ανέφερε η κ. Κωνσταντινίδου, «αποτελεί την επέκταση της Νευρογνωστικής Μελέτης Ενηλίκων, η οποία διεξάγεται στην Κύπρο τα τελευταία 5 χρόνια και η παρούσα έρευνα βοηθά τόσο στο να επιτευχθεί ο διαχωρισμός μεταξύ των φυσιολογικών αλλαγών που προκύπτουν από την ηλικία και των παθολογικών αλλαγών στη νόηση και στη συμπεριφορά γενικότερα που μπορεί να προκαλούνται λόγω παθολογικής γήρανσης, όπως η άνοια τύπου Αλτσχάιμερ, όσο και τη δημιουργία θεωρητικών μοντέλων για τη γήρανση που να συνεισφέρουν στη διεθνή βιβλιογραφία. Σημαντική συνεισφορά της έρευνας, αποτελεί και η διερεύνηση της αποτελεσματικότητας προγραμμάτων νοητικής ενδυνάμωσης σε ασθενείς που βρίσκονται σε κίνδυνο για ανάπτυξη άνοιας».

Την ανάγκη και σημασία της έγκαιρης διάγνωσης, υπογράμμισε η κ. Κωνσταντίνα Δημοσθένους, κλινική ψυχολόγος, Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας. «Η έγκαιρη διάγνωση και κοινοποίηση των δυσκολιών του τόσο στο ίδιο το άτομο όσο και στην οικογένειά του», όπως αναφέρει η κ. Δημοσθένους, «θα βοηθήσει στην καλύτερη και καταλληλότερη αντιμετώπιση και στήριξη του ίδιου του ατόμου και του περιβάλλοντός του».

Τα προκαταρτικά αποτελέσματα του προγράμματος νοητικής ενδυνάμωσης, το Πρόγραμμα Κατηγοριοποίησης που εφαρμόζεται στο πλαίσιο του Προγράμματος «ΣΚΕΨΗ», όπως παρουσιάστηκαν από την κ. Μαρία Νίκου, μεταπτυχιακή συνεργάτιδα του Έργου, είναι ενθαρρυντικά διότι δίνουν ενδείξεις για την αποτελεσματικότητα τόσο της δομής του προγράμματος όσο και της συστηματικής εκπαίδευσης των συμμετεχόντων στη βελτίωση της γνωστικής επίδοσης. Με τη στρατολόγηση επιπρόσθετων συμμετεχόντων θα μπορέσουν να εξεταστούν με βεβαιότητα τα προκαταρτικά αποτελέσματα του προγράμματος νοητικής ενδυνάμωσης.

«Η Αναπτυξιακή Εταιρεία Λευκωσίας», ανέφερε ο κ. Παναγιώτης Μούντουκος, Εκτελεστικός Διευθυντής της εταιρείας, «θα συνεισφέρει στην διεύρυνση της στρατολόγησης εθελοντών και στην εφαρμογή των πορισμάτων της έρευνας σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση». 


Μέχρι στιγμής η Νευρογνωστική Μελέτη Ενηλίκων και το Πρόγραμμα «ΣΚΕΨΗ» έχουν εργοδοτήσει 18 ερευνητές και ειδικούς επιστήμονες, ενώ στην έρευνα έχουν συμμετάσχει πάνω από 35 μεταπτυχιακοί και προπτυχιακοί φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου. Στην έρευνα τα τελευταία 4 χρόνια έχουν στρατολογηθεί πάνω από 550 εθελοντές και τα πορίσματά της έχουν παρουσιαστεί σε 16 διεθνή συνέδρια και έχουν δημοσιευτεί ως πρακτικά συνεδριών και επιστημονικών άρθρων σε 7 διεθνή περιοδικά.