Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ (FF.C): “ O φασισμός πρέπει να ξεριζωθεί από την ρίζα του ”


ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ (FF.C): “ O φασισμός πρέπει να ξεριζωθεί από την ρίζα του ”
Συνέντευξη στη Ράνια Παπαδοπούλου


Πρόκειται για ένα από τα πιο ιστορικά πρόσωπα της ελληνικής Hip hop μουσικής σκηνής. Από το break dance στις πλατείες και τα σοκάκια της Καισαριανής, το 1987 δημιούργησε το πρώτο Hip hop ελληνικό σχήμα, τους FF.C. . Το όνομά του μέχρι σήμερα εμπνέει σεβασμό σε όλους όσους ασπάζονται αυτό το είδος μουσικής. Άλλωστε η ιστορία γράφεται στους δρόμους, πράγμα που αποδεικνύουν εμπράκτως και οι στίχοι του… Ο Σκηνοθέτης, κατά κόσμο Δημήτρης Πετσούκης, έπειτα από 7 δίσκους και πολλές επιτυχημένες συναυλίες ,παρά τη διάλυση του συγκροτήματος FF.C συνεχίζει ακόμα και σήμερα τις μουσικές παραγωγές, έχοντας πάντα μία οχυρωμένη αντίληψη. Λίγες μέρες μετά την κυκλοφορία του τρίτου προσωπικού του δίσκου, μας μίλησε για τα επόμενα επαγγελματικά του βήματα και σχολίασε τα γεγονότα της επικαιρότητας. Πάντα προσγειωμένος και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, γράφει τη μουσική και τους στίχους που τον εκφράζουν


Ήσουν ιδρυτικό μέλος των FF.C , του πρώτου ελληνικού hip hop σχήματος. Ήταν δύσκολη για εσένα η μετάβαση από το να είσαι σε ένα συγκρότημα να λειτουργείς ως μεμονωμένος καλλιτέχνης;
Σκηνοθέτης: Ήταν δύσκολη η μετάβαση.  Άλλο είναι να είσαι μόνος. Άλλα δύο άτομα μοιράζονται δουλειές βασικά. Ο καθένας έχει το πόστο του και ξέρει τι πρέπει να κάνει  πάνω σε αυτό. Η διάλυση του συγκροτήματος, συνέπεσε με τη στιγμή που δεν ήμαστε πλέον σε δισκογραφική και ήταν η φάση που έπρεπε να γίνεις τα πάντα, στιχουργός, ερμηνευτής, συνθέτης, ηχολήπτης, γραφίστας. Ήταν η στιγμή καμπή στη δισκογραφία,που έπρεπε να τα κάνω όλα μόνος μου. Επίπονο, γιατί είχα χρόνια να ασχοληθώ με τη φωνή και αυτό ήθελε κάποιο χρόνο.

Τα τελευταία χρόνια όμως έχεις μετατρέψει το δωμάτιό σου σε στούντιο.
Σκηνοθέτης:  Αυτή είναι η τάση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια. Όταν οι δισκογραφικές σταμάτησαν να πληρώνουν τα στούντιο με τις ώρες και οι πωλήσεις των δίσκων  μειώθηκαν λόγω  του ίντερνετ και της πειρατείας, αναγκαστήκαμε και εγώ και πάρα πολλοί άλλοι, να εγκαταστήσουμε ένα home studio στο σπίτι μας και να κάνουμε τη δουλειά από εκεί, γιατί πλέον δεν μπορούσε κανείς να πληρώνει 30 ώρες στούντιο, 30 ευρώ την ώρα και δεν είχες τα ανάλογα έσοδα. Επομένως, αναγκαίο κακό από τη μία πλευρά, αναγκαίο καλό από την άλλη, γιατί το έχεις μέσα στο σπίτι σου και όποτε έχεις έμπνευση μπορείς να γράψεις. Πόσες φορές πηγαίναμε στο στούντιο και δεν ήμαστε  σε φόρμα; Τώρα το κάνεις κατευθείαν και πιάνεις την  καλύτερή σου στιγμή.

Γιατί Σκηνοθέτης;
Σκηνοθέτης:  Γιατί οι ρόλοι του σκηνοθέτη στις ταινίες είναι εντελώς παράλληλοι με το ρόλο του χιπ χοπ παραγωγού στη μουσική.

Στο νέο σου δίσκο «Μη μου τους ήχους τάραττε » υπάρχει συμμετοχή του Ρυθμοδαμαστή, κατά κόσμο Κώστα Κουρμένταλα, πρώην μέλους των FF.C. Έχεις αποκλείσει κάθε πιθανότητα επανένωσης του συγκροτήματος. Αποκλείεις για το μέλλον μία μεταξύ σας συνεργασία ως ντουέτο;
Σκηνοθέτης: Καταρχήν ποτέ μη λες ποτέ. Όλα μπορεί να υπάρξουν. Τώρα στο θέμα επανένωσης του συγκροτήματος και να μου έλεγε ο Κώστας θα του έλεγα όχι. Το χιπ χοπ, όπως είναι αυτή τη στιγμή δεν είναι ένας χώρος που ο Κώστας θα πρέπει να ξαναμπεί. Δεν υπάρχει λόγος. Και μέσα σε επτά δίσκους, ό,τι είχαμε να δείξουμε στο χιπ χοπ το έχουμε δείξει. Από εκεί και πέρα θα έπρεπε να κάνουμε κάτι τελείως διαφορετικό, κάτι εντελώς καινοτόμο για να ξαναϋπάρξουμε. Τώρα για συναυλίες FF.C και λοιπά, δε μπορώ να απαντήσω εγώ, γιατί δεν εξαρτάται από εμένα. Εμένα η πόρτα μου είναι ανοιχτή για τον Κώστα. Αν το αποφασίσει, θα το κάνουμε. Αλλά κομμάτια θα προκύπτουν. Είτε θα τα δημοσιοποιούμε είτε θα τα γράφουμε για να τα ακούμε εμείς.

Τι συμβολίζει ο τίτλος του δίσκου σου;
Σκηνοθέτης: Συμβολίζει το ότι θέλουμε ηρεμία. Θέλω απλά να κάνω τη μουσική μου. Ούτε να αναλύσουμε το ένα, ούτε να αναλύσουμε το άλλο. Απλώς κάνουμε μουσική, όποιος θέλει την ακούει, όποιος δεν θέλει δεν την ακούει. Ηρεμία… Οι προστριβές,  οι διαμάχες και όλα αυτά είναι πολύ κουραστικά και όταν μεγαλώνεις, εκτός από πολύ κουραστικά γίνονται και τρομερά ανούσια.

Ο δίσκος σου θα έλεγα ότι είναι πολυσυλλεκτικός. Πολλές συμμετοχές που ενδεχομένως φέρνουν πολλές αναμνήσεις.
Σκηνοθέτης: Ναι και αυτό γιατί ήθελα αυτός ο δίσκος να είναι περισσότερο δίσκος του παραγωγού Σκηνοθέτη και όχι του MC, γιατί δεν είμαι MC . Και σε αυτό το δίσκο, κάποια κομμάτια που είναι δικοί μου οι στίχοι και η μουσική και ήξερα ότι υπήρχε κάποιος που θα μπορούσε να τα ερμηνεύσει όπως εγώ θα ήθελα, κάναμε τη συνεργασία και τα ερμήνευσε ο ίδιος. Υπάρχουν άλλα κομμάτια που έγραψα εγώ τη μουσική και τους στίχους τους έγραψαν άλλοι. Είναι πολυσυλλεκτικός και από την άποψη αυτή αλλά και μουσικά.

Αντιλαμβάνομαι ότι ο δίσκος σου δεν είναι μόνο χιπ χοπ. Σου αρέσει να πειραματίζεσαι μουσικά και ίσως να «τσαλακώνεις» την εικόνα του χιπ χοπ, που έχει δημιουργηθεί γύρω από το όνομά σου;
Σκηνοθέτης: Πιστεύω ότι πλέον τσαλακώνεις την εικόνα σου μόνο όταν κάνεις χιπ χοπ. Την εικόνα σου την «ισιώνεις» μόνο όταν κάνεις κάτι άλλο. Και όταν λέω κάτι άλλο, δεν εννοώ ούτε σουάνκ, ούτε ποπ, ούτε ντίσκο, ούτε σκυλοτράγουδα. Το να αρχίσεις να συνθέτεις και να μπαίνεις σε άλλα αξιοπρεπή μονοπάτια πάντα, νομίζω ότι είναι και αναπόφευκτο. Δηλαδή δε μπορείς να είσαι από 16 χρονών σε αυτό, και το μόνο που θα παίζεις να είναι χιπ χοπ, έχεις ανάγκη να εκφραστείς, αν είσαι καλλιτέχνης. Αν είσαι καλλιτέχνης έχεις ανησυχίες.

Τι θεωρείς αξιοπρεπές στο χιπ χόπ;
Σκηνοθέτης: Το μη ξεπούλημα, όχι από την άποψη της εμπορικότητας, εννοώ μη ξεπούλημα των ιδεολογιών και της ηθικής σου.


Παύλος Φύσσας. Το όνομά του λόγω της δολοφονίας του έκανε το γύρω του κόσμου.
Σκηνοθέτης: Ένα ακόμα θύμα… Οι πολιτικές ιδεολογίες βλέπω ότι δεν ενώνουν ανθρώπους. Τους χωρίζουν. Συσπειρώνουν ένα πυρήνα ανθρώπων σε μία συγκεκριμένη ιδεολογία, η οποία αναπόφευκτα συσπειρώνει ένα σύνολο ατόμων με αντίθετη ιδεολογία και έχουμε δύο πυρήνες , που αντιμάχονται ο ένας τον άλλο. Εγώ το βλέπω ως εξής. Υπάρχει το άσπρο και το μαύρο. Μπορούμε να πετάξουμε την  άσπρη μπογιά πάνω στην μαύρη και να δημιουργηθεί μία μουτζούρα. Μπορούμε αυτές τις δύο μπογιές να τις συνδέσουμε αρμονικά και να βγει ένα ωραίο γκρι.

Τις προηγούμενες μέρες στη Βουλή, υπερψηφίστηκε η αναστολή χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής. Ο Γλέζος με αφορμή αυτό το γεγονός δήλωσε ότι ο φασισμός πρέπει να καταπολεμηθεί με πολιτικά μέσα. Εσύ με ποιο τρόπο πιστεύεις ότι πρέπει να καταπολεμηθεί ;
Σκηνοθέτης: Εγώ πιστεύω ότι το φαινόμενο του φασισμού πρέπει να καταπολεμηθεί γενικότερα. Φασισμός δεν είναι μόνο η Χρυσή Αυγή. Ο φασισμός βρίσκεται γύρω από τη ζωή μας συνέχεια. Λύση είναι η επανάσταση που πρέπει να γίνει από μέσα μας. Μερικές φορές γινόμαστε όλοι φασίστες εν αγνοία μας. Και να μην το πάμε στα προφανέστατα. Αν χτυπήσεις έναν αλλοδαπό, προφανώς και είναι μία πράξη φασισμού. Αλλά και μία πράξη φασισμού είναι να κοροϊδεύεις το χοντρό παιδί στο σχολείο. Πράξη φασισμού είναι να πειράζεις σαν τραμπούκος το παιδάκι που έχει γυαλάκια στο σχολείο και είναι νερντ και εσύ είσαι πιο δυνατός. Ο φασισμός έχει μπει στη ζωή μας. Μερικοί το πράττουμε χωρίς καν να το καταλαβαίνουμε. Επομένως, ο φασισμός πρέπει να ξεριζωθεί από την ρίζα του. Όχι μόνο πολιτικά. Από την αντίληψη, που έχουμε στο πώς να αντιμετωπίζουμε τα πράγματα. Ριζικά. Όχι μόνο στους αλλοδαπούς. Όχι μόνο στα προφανέστατα, που αυτά τα καταλαβαίνουμε. Σε όλες τις πράξεις της ζωής μας . Όταν βάλαμε μέσα τους αρχηγούς της Χρυσής Αυγής υπήρχε ο κίνδυνος να τους ηρωοποιήσουμε.  Πολύς κόσμος σκέφτεται «Α! Για να τους βάλουνε αυτούς μέσα είναι επαναστάτες.». Ακόμη και το πώς να πράξουμε εκεί, θέλει πολύ προσοχή για να μην βγάζουμε ήρωες εκεί που δεν υπάρχουν.

Κλείνοντας ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σου σχέδια;
Σκηνοθέτης: Μόλις κυκλοφόρησε ο δίσκος μου «Μη μου τους ήχους τάραττε». Περιέχει 17 κομμάτια και συμμετοχές από Ρυθμοδαμαστή, Μαρία Ρίζου, Έκπτωτο Άγιο, Ρήγα, Under Pressure , Έξοδο κινδύνου, Νικόλα/Razastarr, Χρήστο/ OneWay Cyprus. Μόλις κυκλοφόρησε επίσης και το βίντεοκλιπ για το τραγούδι «Ήμουν εκεί», ενώ ο δίσκος διατίθεται στο κοινό μέσω αντικαταβολής και σε συναυλίες μου. Μ εταιρίες δεν αξίζει να μπλέξεις, γιατί οι εταιρίες δε θέλουν πλέον να βοηθήσουν αλλά να φάνε από εσένα και το είδος που κάνω εγώ δεν είναι αρεστό σε εταιρίες. Προχωράμε με αυτό το δίσκο προς το παρόν και έπειτα κάποια στιγμή θα κυκλοφορήσει το Χαρμολύπη  ΙΙ, το οποίο είναι έτοιμο και θα κυκλοφορήσει την κατάλληλη στιγμή. Παράλληλα, θα κάνω κάποιες συναυλίες το Φεβρουάριο σε Αθήνα και Πάτρα.





**Η φωτογραφία προέρχεται από το βιντεοκλίπ "Ήμουν εκεί" σε σκηνοθεσία: Theofylaktos Argyrou & Spiros Steriotis

Silver Era Films © 2013

Περισσότερες πληροφορίες για το Σκηνοθέτη αναζητήστε στο:
https://www.facebook.com/SkinothetisOfficial