Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

«Ο ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΙΣ ΚΡΙΣΕΙΣ»



Το Τμήμα Γαλλικών Σπουδών και Σύγχρονων Γλωσσών του Πανεπιστημίου Κύπρου διοργανώνει την Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου από τις 09.00 έως τις 18.30, στην Αίθουσα Β108 ,στο κτίριο Συμβουλίου-Συγκλήτου «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης» στην Πανεπιστημιούπολη, διεθνές Συνέδριο Φιλοσοφίας με θέμα: «Ο Φιλόσοφος μπροστά στις κρίσεις».



Μετά από πρόσκληση του Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Παναγιώτη Χριστιά, στο Συνέδριο συμμετέχουν ως βασικοί ομιλητές δυο σημαντικοί Γάλλοι φιλόσοφοι και διανοούμενοι: η παγκοσμίου αναγνώρισης πλατωνίστρια και ελληνίστρια Καθηγήτρια κα Monique Dixsaut και ο κορυφαίος διανοούμενος της ευρωπαϊκής αριστερής πολιτικής και φιλοσοφικής σκέψης Καθηγητής. κ. Alain Badiou. Το Συνέδριο πλαισιώνουν σημαντικοί στοχαστές από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ο κοινός προβληματισμός θα στραφεί γύρω από τρείς άξονες: (α) Τι σημαίνει τελικά «κρίση»; Εκφράζει περιγραφικά μια πραγματικότητα ή ηθικιστικά την αποτυχία των ανθρώπινων κοινωνιών να επιτύχουν αέναη ειρήνη, ευημερία και «πρόοδο»; (β) Υπάρχει φιλοσοφία χωρίς κρίση ή μήπως η συναίσθηση ότι ο άνθρωπος και ιδιαίτερα ο φιλόσοφος είναι όν σε κρίση οδηγεί το φιλοσοφικό στοχασμό; (γ) Τέλος, πως αντιμετωπίζει η φιλοσοφική και νομικο-πολιτική σκέψη τις μεγάλες πολιτικές κρίσεις, όπως αυτές της Βαϊμάρης και την άνοδο των Εθνικο-σοσιαλιστών; Πώς αντιμετωπίζει σήμερα την κρίση του Ευρωπαϊκού Νότου;

Θα ακολουθήσει ανοικτή συζήτηση των προσκεκλημένων με τον Κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητή κ. Niyazi Kizilyürek. Συντονίζει ο Αναπληρωτής ΚαθηγητήςΠαναγιώτης Χριστιάς. Το συνέδριο είναι ανοικτό για το κοινό. Όλες οι ανακοινώσεις του Συνεδρίου είναι στην αγγλική.

Το Συνέδριο στηρίζουν η Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης / Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας της Ελληνικής Δημοκρατίας.