Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΥΠΡΟΥ




ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΥΠΡΟΥ
Πρώτη επίσημη παρουσίαση στην Κύπρο του βιβλίου
«Η ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ ’74 ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: Η γενεαλογία και η έκφραση της αμφισβήτησης»


Το Πανεπιστήμιο Κύπρου και οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κύπρου προσκαλούν το κοινό στην πρώτη επίσημη παρουσίαση, στην Κύπρο, του βιβλίου «Η ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ ’74 ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: Η γενεαλογία και η έκφραση της αμφισβήτησης», του Γιάννη Η. Ιωάννου.


H εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2013, στις 7:00 μ.μ., στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου  (Λεωφ. Καλλιπόλεως 75).
Το βιβλίο, που κυκλοφόρησε το 2013, εξετάζει και αναλύει κείμενα μιας κατηγορίας ποιητών, της λεγόμενης Γενιάς του ’74, που εκφράζουν τη διαμαρτυρία, την αμφισβήτηση και τη διάψευση οραμάτων σε ύφος όπου κυριαρχεί η τόλμη και ο σαρκασμός σε σχέση με τα γεγονότα του 1974.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης και η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει από τους λογοτέχνες-κριτικούς, Γιώργο Φράγκο και Ηakki Yücel. Θα ακολουθήσει σύντομη παρέμβαση του συγγραφέα και συζήτηση, στην οποία θα προεδρεύει ο Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Νiyazi Kizilyürek.



Η εκδήλωση είναι ανοικτή για το κοινό. 
Πληροφορίες:
Πανεπιστήμιο Κύπρου: τηλ: 22894302/4345, ηλ. ταχ.: mylona.christiana@ucy.ac.cy

Τέλος ανακοίνωσης

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «Η ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ ’74 ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: Η ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Η ΕΚΦΡΑΣΗ ΤΗΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗΣ»
Η παρούσα μελέτη πραγματεύεται τη θεματική της αμφισβήτησης στη σύγχρονη κυπριακή ποίηση. Εισαγωγικά, εξετάζονται ενδεικτικά κείμενα μεταιχμιακών ποιητών και στη συνέχεια, σχολιάζονται και αναλύονται κείμενα μιας κατηγορίας ποιητών της λεγόμενης Γενιάς του ΄74, που εκφράζουν τη διάψευση, τη διαμαρτυρία, την αμφισβήτηση και την ατομική εξέγερση σε ύφος που κυριαρχεί η τολμηρότητα, η προκλητικότητα και ο σαρκασμός σε σχέση με τα οριακής σημασίας γεγονότα του 1974 και το κλίμα που δημιουργείται στην Κύπρο. Επιχειρείται επίσης, η σκιαγράφηση της υφολογικής εξέλιξης της ποιητικής γραφής της συγκεκριμένης κατηγορίας ποιητών. Το υλικό που περιλαμβάνεται στη μελέτη αφορά κυρίως τη πρώιμη παραγωγή της Γενιάς αυτής και επιχειρεί να αναδείξει τα ιδιαίτερα στοιχεία που διαμορφώνουν τη θεματολογία και την αισθητική της ποιητικής γραφής της υπό συζήτηση περιόδου. Επιχειρείται επίσης,  η αποκατάσταση της σχέσης των κειμένων αυτών με το πολιτισμικό περιεχόμενο των κινημάτων διαμαρτυρίας και αμφισβήτησης του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα ανά το παγκόσμιο, που σημαδεύουν τις κοινωνίες του δυτικού κόσμου σε διάφορα επίπεδα.
ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ  ΓΙΑΝΝΗΣ Η. ΙΩΑΝΝΟΥ
Ο Γιάννης Η. Ιωάννου είναι Καθηγητής Γαλλικής και Συγκριτικής Λογοτεχνίας. Σπούδασε Γαλλική Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Jean Moulin-Lyon 3, όπου απέκτησε τους τίτλους Licence, Maîtrise, D.E.A. και το διδακτορικό στην Γαλλική Λογοτεχνία και Πολιτισμό. Σπούδασε επίσης Νέα Ελληνική Γλώσσα και Πολιτισμό στα Πανεπιστήμια Jean Moulin-Lyon 2 και Paris 3-La Sorbonne Nouvelle. Δίδαξε στα Πανεπιστήμια Lumière-Lyon 2 και Jean Moulin-Lyon 3 και από το 1992 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Διετέλεσε Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου (1997-2003) , Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του Τμήματός του που ο ίδιος ίδρυσε, επί σειρά ετών, μέλος της Συγκλήτου για πολλά χρόνια. Δημοσίευσε πολλά άρθρα σε διεθνή περιοδικά. Έχει συγγράψει και επιμεληθεί βιβλία που εκδόθηκαν στην Κύπρο, Ελλάδα και στη Γαλλία. Μετέφρασε έργα Γάλλων ποιητών στην ελληνική και Κυπρίων και Ελλήνων στη γαλλική. Έχει συνεργαστεί με Γαλλικά Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Ινστιτούτα σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα και δημοσιεύσεις. Μελετά συστηματικά το έργο του Οδυσσέα Ελύτη και τις σχέσεις του με το γαλλικό χώρο, την σύγχρονη κυπριακή λογοτεχνία και την νεότερη και σύγχρονη γαλλική λογοτεχνία. Είναι μέλος διεθνών επαγγελματικών συνδέσμων και Επιστημονικών Επιτροπών διεθνών περιοδικών. Έχει τιμηθεί από τη Γαλλική Κυβέρνηση με το παράσημο του Αξιωματικού του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα για τη προσφορά του στα Γαλλικά Γράμματα, ενώ το έργο του «Χωροχρονικά στην ποίηση» (Καστανιώτης 2000) έχει τιμηθεί με το πρώτο βραβείο δοκιμίου – μελέτης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι Αντιπρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Θ.Ο.Κ.