Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018

Αδιανόητο η Πολιτεία να σφυρίζει αδιάφορα για τα Πανεπιστήμια

Αδιανόητο η Πολιτεία να σφυρίζει αδιάφορα για τα Πανεπιστήμια

«Είναι αδιανόητο η Πολιτεία και το υπουργείο Παιδείας και το Δημόσιας Τάξης να μην κάνουν κάτι, είναι αδιανόητο να σφυρίζουν αδιάφορα, όταν συμβαίνουν τέτοια περιστατικά στα τριτοβάθμια ιδρύματα», δήλωσε η τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας Νίκη Κεραμέως, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM», για τα φαινόμενα βίας και ανομίας στα Πανεπιστήμια και τις εκκλήσεις από την πλευρά της πανεπιστημιακής κοινότητας για δραστικά μέτρα πάταξής τους.
   «Αν είναι δυνατόν εν έτει 2018 πανεπιστήμια να αναγκάζονται να αναστείλουν τη λειτουργία τους επειδή η Πολιτεία δεν μπορεί να κάνει το καθήκον της, να επιβάλει την απαραίτητη τάξη στα τριτοβάθμια ιδρύματα, επειδή η αστυνομία, η Πολιτεία δεν μπορεί να αποκλείσει στα τριτοβάθμια ιδρύματα πάσης φύσεως κακοποιά στοιχεία και έκνομες πράξεις. Είναι πραγματικά ασύλληπτα πράγματα και βεβαίως τα ναρκωτικά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη έκφανση αυτού του φαινομένου, δύσκολα αντιμετωπίσιμη, πλην όμως αυτό που σίγουρα απαιτείται ως απαραίτητη ενέργεια από την πλευρά της Πολιτείας είναι να επιτραπεί η αυτεπάγγελτη επέμβαση των αρχών για την επικράτηση της τάξης στα τριτοβάθμια ιδρύματα και όχι μόνο εντός των ιδρυμάτων, αλλά και πέριξ αυτών», ανέφερε η κ. Κεραμέως.
   Κληθείσα να σχολιάσει την πρόταση του καθηγητή Γλωσσολογίας και πρώην πρύτανη του ΕΚΠΑ, Γιώργου Μπαμπινιώτη, περί προσωρινής αναστολής λειτουργίας όλων των πανεπιστημίων μέχρι να ληφθούν αποφάσεις από την Πολιτεία και να εφαρμοσθούν μέτρα για την κατάσταση που επικρατεί, η τομεάρχης της ΝΔ παρατήρησε: «Πρέπει να πάμε σε πιο δραστικά μέτρα. Δεν θεωρώ ότι το πρόβλημα αυτό μπορεί να λυθεί εκ των έσω. Δεν θεωρώ ότι πρέπει η πανεπιστημιακή κοινότητα ή ένα ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα να αναλάβει δράση, δεν είμαι αυτής της άποψης και θεωρώ πολύ επικίνδυνη μία τέτοια αντιμετώπιση. Θεωρώ ότι πρέπει απαραιτήτως η Πολιτεία να κάνει το καθήκον της, να προβλέψει το αυτονόητο, δηλαδή την αυτεπάγγελτη επέμβαση των Αρχών για κάθε αξιόποινη πράξη, που λαμβάνει χώρα σε πανεπιστήμιο, όπως ακριβώς ισχύει σε όλους τους δημόσιους χώρους. Αλλά δεν αρκεί αυτό δυστυχώς, διότι βρισκόμαστε στην Ελλάδα και δεν αρκεί να θεσμοθετηθεί η αυτεπάγγελτη επέμβαση των Αρχών, χρειάζεται πολιτική βούληση προκειμένου αυτή η ρύθμιση να υλοποιηθεί, να λάβει σάρκα και οστά, να υπάρχει πολιτική βούληση από την πυραμίδα της πολιτικής ηγεσίας και από πάνω- πάνω να δοθεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τους αρμόδιους φορείς δημόσιας τάξης και πράγματι να εφαρμοστεί αυτή η διάταξη».