Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Συνέντευξη Τύπου στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών ενόψει του Φεστιβάλ Βιβλίου Λευκωσίας 2017

Συνέντευξη Τύπου στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών ενόψει του Φεστιβάλ Βιβλίου Λευκωσίας 2017





Το 2ο Φεστιβάλ Βιβλίου Λευκωσίας ανοίγει τις πύλες του αυτό τον Μάιο, στο Πάρκο Ακρόπολης, με δεκάδες θεματικά περίπτερα, παρουσιάσεις βιβλίων, θεατρικές παραστάσεις και πολλά άλλα.

Ενόψει της πραγματοποίησής του, στις 5-7 Μαΐου 2017, παραχωρήθηκε σήμερα, στην αίθουσα διασκέψεων του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, συνέντευξη Τύπου από τους συνδιοργανωτές της εκδήλωσης, το Ινστιτούτο Ερευνών Προμηθέας (ΙΝΕΠ), το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ), τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου (ΟΝΕΚ) και τον Δήμο Στροβόλου.

Στη συνέντευξη Τύπου μίλησαν ο Δήμαρχος Στροβόλου κ. Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΙΝΕΠ Καθηγητής Κώστας Γουλιάμος, η Διευθύντρια του ΓΤΠ κα Σόφη Μιχαηλίδου και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΟΝΕΚ κ. Παναγιώτης Σεντώνας.

Η κα Μιχαηλίδου στην εισαγωγική της δήλωση ανέφερε: «Με κάθε βιβλίο που διαβάζεις, αλλάζεις. Στόχος κάθε βιβλίου που κυκλοφορεί είναι να συνιστά ουσιαστικό κρίκο στην αλυσίδα της γνώσης. Κάθε βιβλίο δημιουργεί, επίσης, ευκαιρία προβληματισμού και εξάσκησης κριτικής σκέψης. Οι σελίδες ενός βιβλίου προσφέρουν γνώση, ξυπνούν τη χαρά της ανακάλυψης και καλλιεργούν τη φαντασία. Με αυτά τα συστατικά μπορούμε να χαρούμε τον κόσμο, μπορούμε να τον αλλάξουμε.

Σας καλωσορίζω στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών και εκφράζω την μεγάλη μου χαρά που μαζί μας σήμερα έχουμε μια εκπληκτική ομάδα συνεργατών. Τόσο οι άνθρωποι όσο και οι θεσμοί που εκπροσωπούν έχουν αποδείξει μέγιστη ικανότητα συνεργασίας με αποτέλεσμα τα κάλλιστα αποτελέσματα του περσινού Φεστιβάλ Βιβλίου Λευκωσίας, μιας πρωτοβουλίας του Ινστιτούτου Ερευνών Προμηθέας, του οποίου τον Αντιπρόεδρο και Πρύτανη δρα Γουλιάμο και καλωσορίζω.

Το Φεστιβάλ βιβλίου θα διεξαχθεί στις 5, 6 και 7 Μαΐου στο Πάρκο Ακρόπολης και για αυτό ευχαριστούμε τον Δήμαρχο Στροβόλου κ. Αντρέα Παπαχαραλάμπους για την παραχώρηση του χώρου, των υπηρεσιών του Δήμου του και την όλη συνεργασία στη διεξαγωγή.

Φεστιβάλ Βιβλίου, όμως, δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς την έμπρακτη και ουσιαστική παρουσία της νεολαίας μας μέσα από τη συνεισφορά του Οργανισμού Νεολαίας και ιδιαίτερα του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του κ. Σεντώνα».

Ο κ. Παπαχαραλάμπους μιλώντας, εκ μέρους του Δήμου Στροβόλου, χαρακτήρισε το Φεστιβάλ «ως μια από τις σημαντικότερες δράσεις που γίνονται στον τόπο μας για ενίσχυση της αγάπης για το βιβλίο» και πρόσθεσε: «Είναι μια πρωτοπόρα τριήμερη εκδήλωση για την Κύπρο μας, που δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα μπορεί να συγκριθεί με παρόμοιες εκδηλώσεις με μακρά παράδοση στον διεθνή χώρο. Είμαι, όμως, ιδιαίτερα περήφανος ως Στροβολιώτης και Δήμαρχος Στροβόλου για την επιλογή ενός δικού μας χώρου, του Πάρκου Ακροπόλεως για την πραγματοποίηση του Φεστιβάλ».

Ανέφερε, επίσης, ότι ο Δήμος Στροβόλου, στο πλαίσιο της προσπάθειας για ενίσχυση της κουλτούρας του αναγνωστικού κοινού, λειτουργεί εδώ και δεκαετίες τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, η οποία από το 2014 στεγάστηκε στο καινούργιο της κτήριο, στις εγκαταστάσεις του Πολιτιστικού Κέντρου Στροβόλου. Στόχος, είπε, είναι η σταδιακή αναβάθμιση του περιεχόμενού της, με την προμήθεια κάθε χρόνο όλο και περισσότερων βιβλίων.

Μιλώντας εκ μέρους του Οργανισμού Νεολαίας ο κ. Σεντώντας ανέφερε: «Στον Οργανισμό Νεολαίας παραμένουμε αφοσιωμένοι στον δρόμο της ενδυνάμωσης των νέων ανθρώπων της Κύπρου και σε αυτό κυρίως το πλαίσιο, πέρα από τα ποικίλα προγράμματα που αναπτύσσει ο Οργανισμός ή υπηρεσίες υποστηρίζουμε και καινοτόμες δράσεις ή παρεμβάσεις που έχουν θετικό και πολλαπλασιαστικό όφελος για τη νεολαία.

Μια τέτοια παρέμβαση ή δράση είναι και το Φεστιβάλ Βιβλίου και χαιρόμαστε που καθίσταται πλέον θεσμός. Στηρίζουμε το Φεστιβάλ γιατί πιστεύουμε στον θετικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει στους νέους μας, γιατί υπογραμμίζει και αναδεικνύει τη σημασία της ανοικτής σκέψης, του διαλόγου, της αμφισβήτησης, του ορθολογισμού.

Ο Οργανισμός, πρέπει να σημειώσω ότι, πέρα από τη γενικότερη συμβολή, έχει θέση υπό την αιγίδα δύο δράσεις του Φεστιβάλ, η μια είναι η δράση που αφορά στον εθνικό μας λογοτέχνη Βασίλη Μιχαηλίδη, στις 5 Μαΐου, στο Πάρκο Ακρόπολης, και η δεύτερη είναι η ανοιχτή συζήτηση με τίτλο “Book Vs Facebook” που αφορά τα νέα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα σε σχέση με το διαδίκτυο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το βιβλίο».

Ο Καθηγητής Κώστας Γουλιάμος μιλώντας εκ μέρους του Ινστιτούτου Ερευνών Προμηθέας, του βασικού διοργανωτή του Nicosia Book Fest, ανέφερε ότι διοργανώσεις όπως τα υπαίθρια φεστιβάλ βιβλίου, ενώ διοργανώνονται κατά εκατοντάδες στο εξωτερικό με τεράστια επιτυχία, είναι παντελώς απούσες από τα κυπριακά δρώμενα και πρόσθεσε:

«Το Ινστιτούτο Ερευνών Προμηθέας, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για δράσεις, που θα προωθήσουν το βιβλίο και την αξία του, που θα δώσουν στον Κύπριο μια εναλλακτική πρόταση για επαφή με τον συναρπαστικό κόσμο του βιβλίου, πήρε πέρυσι την πρωτοβουλία για διοργάνωση του 1ου Φεστιβάλ Βιβλίου Λευκωσίας (Nicosia Book Fest) στο Πάρκο Ακρόπολης. Η επιτυχία της πρώτης διοργάνωσης, με δεκάδες θεματικά περίπτερα και χιλιάδες επισκέπτες από όλη την Κύπρο, άνοιξε διάπλατα τον δρόμο για την καθιέρωση ή καλύτερα θεσμοποίηση του Φεστιβάλ δημιουργώντας ένα γεγονός σταθμός για τα κυπριακά πολιτιστικά δρώμενα, γιατί πολιτισμός δεν είναι μόνο η μουσική, πρέπει να δούμε όλη την έκφανσή του και βασικό συστατικό είναι η ανάγνωση του βιβλίου.

Στόχος μας είναι το Nicosia Book Fest να μεγαλώσει, τόσο σε μέγεθος όσο και σε περιεχόμενο, μέσα από τα χρόνια και την εμπειρία, έτσι που να καταστεί ένα γεγονός ορόσημο για τα κυπριακά δεδομένα, ένα σημείο αναφοράς δηλαδή για τα κυπριακά και όχι μόνο δεδομένα.

Μια από τις σημαντικότερες δράσεις του Book Festival είναι η παρουσίαση ταλαντούχων συγγραφέων από την Κύπρο και το εξωτερικό, και ομολογουμένως έχουμε πολλούς και πολύ καλούς και ποιητές και πεζογράφους στην Κύπρο, όπως και ζωγράφους, και η επαφή τους με το αναγνωστικό κοινό και η εξοικείωσή τους –αυτός είναι ένας από τους βασικούς στόχους- με το βιβλίο. Μέσα από αυτή την επαφή στοχεύουμε στη δημιουργία συζητήσεων και ενός γόνιμου διαλόγου ανάμεσα στο κοινό και τους δημιουργούς σε ορισμένα από τα πιο φλέγοντα ζητήματα της εποχής μας».

Ο Καθηγητής Γουλιάμος πρόσθεσε, επίσης, ότι το Φεστιβάλ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην παρουσίαση συγγραφέων παιδικών βιβλίων, αφηγήσεων και θεατρικών δρώμενων και άλλων δραστηριοτήτων για παιδιά, ενώ πλαισιώνεται και με πολλές δράσεις όπως βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με συγγραφείς, παζαράκια μεταχειρισμένου βιβλίου, ανταλλακτήρια βιβλίων, χώρος βιβλιοανάγνωσης, γωνιά για παιδιά, αθλοπαιδιές και πολλά άλλα.

Κλείνοντας, ανέφερε: «Το Nicosia Book Fest θα διοργανωθεί και φέτος στο Πάρκο Ακροπόλεως. Μια πραγματική όαση στο κέντρο της Λευκωσίας, η οποία μεταμορφώνεται για τις ημέρες του Φεστιβάλ σε ένα μαγικό χωριό, το οποίο επισκέπτονται χιλιάδες φίλοι του βιβλίου.

Το Nicosia Book Fest στηρίζει τη λειτουργία του στην ευγενή συνεισφορά των χορηγών και υποστηρικτών του, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά, στη στήριξη των συμμετεχόντων, καθώς επίσης και στην ανιδιοτελή προσφορά εθελοντών. Ευχαριστούμε όλους όσοι εμπιστεύτηκαν και αγκάλιασαν το Φεστιβάλ Βιβλίου Λευκωσίας και συμβάλλουν καθοριστικά στην επιτυχή διεξαγωγή του».

Τέλος, η λειτουργός του ΓΤΠ και συντονίστρια της δραστηριότητας εκ μέρους του ΓΤΠ, κα Έλλη Νικολάου, αναφέρθηκε στη συμμετοχή του Γραφείου στο Φεστιβάλ και στη συνεισφορά του στην όλη προσπάθεια: «Το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών συμμετέχει στο Φεστιβάλ Βιβλίου υπό την ιδιότητά του ως εκδοτικός φορέας του κράτους. Τα έντυπα που εκδίδει, σε συνεργασία με τις κρατικές υπηρεσίες, στόχο έχουν την ενημέρωση και τη διαφώτιση του κοινού και άπτονται διαφόρων θεμάτων, όπως η υγεία, η απασχόληση, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις του πολίτη, η ασφάλεια και η ευημερία του, το περιβάλλον, κ.ά

Επιπρόσθετα, το ΓΤΠ εκδίδει διαφωτιστικές εκδόσεις που αποσκοπούν στην ενημέρωση και τη διαφώτιση για την Κύπρο και το Κυπριακό. Οι διαφωτιστικές εκδόσεις διατίθενται σε διάφορες γλώσσες με απώτερο στόχο την προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό. Να προσθέσω, επίσης, ότι οι εκδόσεις αυτές διατίθενται και ηλεκτρονικά σε ιστοσελίδα του Γραφείου μας.

Το Γραφείο μας θα συμμετέχει με δικό του περίπτερο στο Φεστιβάλ, όπου θα εκτίθενται και θα διατίθενται μεγάλη επιλογή από τις εκδόσεις μας. Καλούμε το κοινό να επισκεφθεί το φεστιβάλ και το περίπτερο του ΓΤΠ, να ενημερωθεί για τις εκδόσεις μας και να προμηθευτεί τα έντυπα που τον αφορούν και που τον ενδιαφέρουν. Να σημειώσουμε, επίσης, ότι στις εκδόσεις μας περιλαμβάνονται αρκετά και ενδιαφέροντα έντυπα για τους μικρούς μας φίλους, για αυτό προτρέπουμε όσους γονείς επισκεφθούν το Φεστιβάλ μαζί με τα παιδιά τους να μην παραλείψουν να επισκεφθούν το περίπτερο του Γραφείου μας.

Τέλος, οι φίλοι του βιβλίου, καθώς και το ερευνητικό κοινό που θα επισκεφθούν το περίπτερό μας, θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν και για το έργο που επιτελεί το ΓΤΠ εδώ και μερικά χρόνια στον τομέα της αρχειοθέτησης και της ψηφιοποίησης των κυπριακών εφημερίδων και περιοδικών».