Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016

Υλοποίηση προγραμμάτων ανταλλαγής νέων από το Κέντρο Νεότητας Κυπερούντας

Υλοποίηση προγραμμάτων ανταλλαγής νέων από το Κέντρο Νεότητας Κυπερούντας



Το Κέντρο Νεότητας Κυπερούντας, στο πλαίσιο της Βασικής Δράσης 1 του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ υλοποίησε με απόλυτη επιτυχία τα προγράμματα ανταλλαγής νέων The Taste of Culture και Follow your education τα οποία έλαβαν χώρα στο γραφικό χωριό Κυπερούντα μεταξύ 20-27 Ιουνίου 2016 και 9-18 Ιουλίου 2016 αντίστοιχα.
Ο βασικός στόχος του προγράμματος ανταλλαγής νέων “The Taste of Culture” ήταν να δώσει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν την ιστορία και τον πολιτισμό της Κύπρου, να γευτούν την κυπριακή κουζίνα μοιράζοντας την ίδια στιγμή στοιχεία από τους δικούς τους πολιτισμούς, ενισχύοντας έτσι την έννοια της πολυπολιτισμικότητας. Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα προέρχονταν από 5 διαφορετικές χώρες (Κύπρος, Αρμενία, Λιθουανία, Λετονία και Ρουμανία) και ήταν συνολικά 27 άτομα.
Εμπνευσμένο από τις κύριες προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+, το Κέντρο Νεότητας Κυπερούντας υλοποίησε το πρόγραμμα ανταλλαγής νέων “Follow your education” με θέμα την προώθηση των υπαίθριων δραστηριοτήτων και την χρήση τους ως μέσω βιωματικής εκπαίδευσης. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 32 νέοι από 5 κράτη της «γηραιάς ηπείρου» (Κύπρος, Αρμενία, Λιθουανία, Ρουμανία και Ουκρανία) .
Αξιοποιήθηκε η μη τυπική μάθηση ως μέθοδος εργασίας για τη διεξαγωγή των προγραμμάτων και τη διεκπεραίωση των μαθησιακών στόχων, όπως παιχνίδια ενεργοποίησης, δραστηριότητες υπόδησης ρόλων και προσομοίωσης, δραστηριότητες για την οικοδόμηση του ομαδικού κλίματος μεταξύ των συμμετεχόντων, παρουσιάσεις και δομημένες συζητήσεις. Όλες οι δραστηριότητες κρατούσαν σε εγρήγορση τους συμμετέχοντες και έτσι εξασφαλιζόταν η ενεργός συμμετοχή τους. Κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικές εκδρομές σε Λεμεσό, με στόχο να γνωρίσουν οι ξένοι συμμετέχοντες τα πολιτιστικά μνημεία και την κουλτούρα του τόπου.
Διαχείριση και συντονισμός των προγραμμάτων: Δόξια Μηνά
Ακολουθούν φωτογραφίες από τα δύο προγράμματα ανταλλαγής: