Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

Δουλεύεις για να ζεις ή ζεις για να δουλεύεις; * Από τη Νεφέλη Μπέτα

Δουλεύεις για να ζεις ή ζεις για να δουλεύεις;
* Από τη Νεφέλη Μπέτα

Δύσκολη αποδεικνύεται η εξισορρόπηση του χρόνου εργασίας με τον ελεύθερο χρόνο, τον οποίο κανείς διαθέτει για την προσωπική του ζωή(κοινωνική- ερωτική) , όπως φαίνεται όχι μόνο σε παντρεμένους ανθρώπους με παιδιά, αλλά ακόμη και στους ελεύθερους που δεν μπορούν να βρουν την χρυσή τομή, ώστε να συνδυάσουν και τα δύο παράλληλα… Δες μερικά tips και οργανώσου…
Να έχεις ρεαλιστικούς στόχους και φιλοδοξίες
Σημαντικότατο είναι να ζητάς από τον εαυτό σου πράγματα εφικτά και όχι να ξοδεύεις στη δουλειά, ώρες από εκείνες που θα κοιμόσουν, με άλλα λόγια να γεμίσεις τις μπαταρίες σου. Ναι, θα φανείς αποδοτική, αλλά αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει στην εξάντλησή σου με εσένα να μην μπορείς να κάνεις αποτελεσματικά ούτε το 50% των αρμοδιοτήτων σου. Θέλεις να αποκτήσεις μία καλή καριέρα; Επένδυσε στο χώρο εργασίας σου μία ή δύο ημέρες εβδομαδιαίως έξτρα ώρες. Έτσι και θα παράγεις περισσότερο και δεν θα οδηγήσεις τον εαυτό σου στα άκρα!
Να θέτεις προτεραιότητες
Ναι, είσαι εργασιομανής και καλή σε ό,τι κάνεις ενδεχομένως κι έτσι δεν μπορείς να ξενυχτήσεις τις καθημερινές με την φίλη ή τον καλό σου, το Σαββατοκύριακο όμως είναι όλο δικό σου για ωραίες εξόδους μέχρι πρωίας που θα σε γεμίσουν για την εβδομάδα που έρχεται! Θέλεις να είσαι fit; Στρίμωξε μια ώρα στο πρόγραμμά σου καθημερινά κι όλα θα γίνουν! Θέλεις να πας στον γιατρό σου ή να επισκεφθείς τη μητέρα σου που πλέον από την πολλή δουλειά δεν προλαβαίνεις να δεις; Όλα είναι θέμα προγραμματισμού… Προγραμματίσου λοιπόν!
Να ξεκουράζεσαι
Είναι βασικό να ξεκουράζεσαι επαρκώς και να παίρνεις τις άδειές σου, όποτε αυτό είναι δυνατόν. Αυτό είναι κάτι που υποστηρίζουν οι έρευνες, οι οποίες αποδεικνύουν πόσο καλό σου κάνουν και πόσο πιο αποδοτική στην εργασία σου, όταν γυρνάς από τις διακοπές, γεμάτη διάθεση και ενέργεια!
Να προσαρμόζεσαι εύκολα
Ο χαμαιλέοντας ποτέ δεν έχασε, οπότε ξεκίνα κι εσύ με τη σειρά σου να προσαρμόζεσαι, είτε αυτό σημαίνει να μάθεις κάτι έξτρα στη δουλειά σου είτε να εργάζεσαι σε διαφορετικό γραφείο είτε να υπάρχει η δυνατότητα να εργάζεσαι πότε από τη δουλειά και πότε από το σπίτι σου, όταν αυτό είναι δυνατό. Η προσαρμοστικότητα μας κάνει πιο δυνατά χαρτιά στον χώρο εργασίας. Έρευνες υποστηρίζουν ότι η εργασία από το σπίτι είναι πιο αποδοτική από εκείνη στο γραφείο. Αν το έδαφος στην εργασία σου είναι πρόσφορο, τότε μπορείς – προσεκτικά πάντα – να θέσεις το ζήτημα!