Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

Το αίσθημα του ανικανοποίητου Γιατί δεν σου φτάνουν όσα έχεις; *Από τη Νεφέλη Μπέτα

Το αίσθημα του ανικανοποίητου
 Γιατί δεν σου φτάνουν όσα έχεις;
*Από τη Νεφέλη Μπέτα
Τα χρόνια περνούν, καταφέρνεις πράγματα, πετυχαίνεις την επίτευξη πολλών από τους στόχους σου κι όμως κάτι λείπει, ώστε να συμπληρωθεί η ευτυχία σου. Κι έτσι νιώθεις αδικημένη, ατελής και τελικά απαισιόδοξη. Γιατί δεν είσαι ευτυχισμένη με όσα η ζωή γενναιόδωρα σου πρόσφερε και με όλα όσα με τις προσπάθειές σου κατάφερες;
Eίναι γεγονός. Πολλές φορές συγκρίνεις τη ζωή σου με αυτές των άλλων, αισθάνεσαι ότι δεν έχεις ανταμειφθεί αναλόγως των δυνατοτήτων σου, διαπιστώνοντας ότι άλλοι με λιγότερα προσόντα από εσένα έχουν πετύχει αντικειμενικά μεγαλύτερα πράγματα. Κι έτσι εσύ γίνεσαι κατηφής, απαισιόδοξη και εμποδίζεις τον εαυτό σου να χαρεί τη ζωή του. Είναι το λεγόμενο αίσθημα του ανικανοποίητου. Κι έτσι εσύ αντί να χαρείς για όσα έχεις, στεναχωριέσαι γι’ αυτά που δεν έχεις.
Το αίσθημα του ανικανοποίητου πολλούς έχει απασχολήσει. Στη μνήμη έρχεται το τραγούδι των Rolling Stones, Satisfaction, που μιλά για το επίμαχο θέμα!
Ποιο είναι το αποτέλεσμα του να αισθάνεσαι ανικανοποίητη; Όχι μόνο διακατέχεσαι από αρνητικά συναισθήματα γι’ αυτά που δεν έχεις, αλλά δεν ευχαριστιέσαι ούτε καν αυτά που έχεις!
Είναι έμφυτη η τάση του ανθρώπου όταν καλύψει τις βασικές του ανάγκες να επιζητεί νέες, καινούργιες απολαύσεις που θα τον κάνουν να νιώσει πληρότητα. Το να έχουμε αγαθά, μια καλή δουλειά, το να έχουμε την αίσθηση ότι μπορούμε ν’ αποκτήσουμε όσα επιθυμούμε μας προκαλεί το αίσθημα ασφάλειας που όλοι οι άνθρωποι επιθυμούν να έχουν. Στο κυνήγι όμως αυτών των έξτρα απολαύσεων χάνεται το μέτρο με αποτέλεσμα να μην είναι κάποιος ικανοποιημένος με τίποτα!
Πώς μπορείς να απαλλαγείς από το αίσθημα του ανικανοποίητου;
Να εστιάζεις σε ό,τι έχεις και όχι σε ό,τι σου λείπει: Όταν σε πλημμυρίζει το αίσθημα του ανικανοποίητου, σκέψου όλα αυτά που έχεις, που το σύμπαν σου πρόσφερε γενναιόδωρα, όπως υγεία, ανθρώπους που σε αγαπούν κι ό,τι άλλο σε κάνει ευτυχισμένη. Έτσι, θα συνειδητοποιήσεις ότι είναι περισσότερα και πιο σημαντικά αυτά που έχεις από αυτά που σου λείπουν. Πρέπει να δείχνεις την ευγνωμοσύνη σου στο σύμπαν κι αυτό αργά ή γρήγορα θα σε ανταμείψει.
Να είσαι αισιόδοξη: Να βλέπεις τα πράγματα θετικά, να χαμογελάς. Σε αυτό που διαφέρει ένας αισιόδοξος από έναν απαισιόδοξο, πεσιμιστή άνθρωπο είναι ότι ο αισιόδοξος πρακτικά ζει καλύτερα!
Να είσαι δοτικός και να περνάς στιγμές με αυτούς που σε κάνουν χαρούμενη: Να μη φοβάσαι να δίνεις. Ένα χαμόγελο, έναν καλό λόγο που θα κάνει τον άλλο χαρούμενο. Τα θετικά συναισθήματα έχουν την «τάση» να ανακυκλώνονται. Αφιέρωσε τον ελεύθερο χρόνο σου σε αυτούς που σε κάνουν χαρούμενη. Κι έτσι θα διαπιστώσεις πόσο τυχερή είσαι!