Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Εκδήλωση στον αρχαιολογικό χώρο Χοιροκοιτίας στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μνημείων και Χώρων


Εκδήλωση στον αρχαιολογικό χώρο Χοιροκοιτίας
 στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μνημείων και Χώρων

  Η 18η Απριλίου θεσπίστηκε το 1983 από την UNESCO, ως η Διεθνής Ημέρα Μνημείων και Χώρων, μετά από πρόταση του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Χώρων (ICOMOS). Το ICOMOS είναι Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, υπεύθυνος για τη διατήρηση και την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Έκτοτε, η ημέρα αυτή γιορτάζεται κάθε χρόνο με εκδηλώσεις που σκοπό έχουν τη γνωριμία του κοινού με την αρχαιολογική κληρονομιά και τον πολιτισμό γενικότερα, σε όλες του τις εκφάνσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, την Παρασκευή, 24 Απριλίου 2015, και ώρα 5.30 μ.μ., διοργανώνεται στον Αρχαιολογικό Χώρο της Χοιροκοιτίας εκδήλωση, με αφορμή τη σταδιακή υλοποίηση του Διαχειριστικού Σχεδίου του σημαντικότατου αυτού νεολιθικού οικισμού, τη δημιουργία νέων διαδρομών εντός του αρχαιολογικού χώρου και την τοποθέτηση νέων πληροφοριακών πινακίδων με χορηγία της Γαλλικής Εταιρίας TOTAL . Κατά την εκδήλωση θα γίνουν ξεναγήσεις εντός του χώρου, με τη συμμετοχή προσκόπων από το Σώμα Προσκόπων Κύπρου και μαθητών του Διεθνούς Αμερικανικού Σχολείου Κύπρου, οι οποίοι συμμετείχαν στη δενδροφύτευση που έγινε στο χώρο για αποκατάσταση του φυσικού τοπίου μετά την πυρκαγιά το 2013. Μετά την εκδήλωση θα ακολουθήσει δεξίωση στην πλατεία της Χοιροκοιτίας που ευγενώς παραχωρείται από το Κοινοτικό Συμβούλιο. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Μάριου Δημητριάδη.

Στόχος της εκδήλωσης είναι να υπογραμμιστεί η ανάγκη και η σημασία δημιουργίας του κατάλληλου πλαισίου που θα διασφαλίζει την προστασία, τη διατήρηση και την προβολή των Αρχαιολογικών Χώρων και Μνημείων του τόπου μας, καθώς και τις προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή έρευνας και διαδραστικών δραστηριοτήτων για παιδιά, νέους και μελετητές.

_______________

17 Απριλίου, 2015