Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων - 4 Απριλίου

Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων - 4 Απριλίου


Η Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων καθιερώθηκε με πρωτοβουλία των ολλανδικών φιλοζωικών οργανώσεων το 2010, με σκοπό την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας σχετικά με την τύχη των 600 εκατομμυρίων αδέσποτων ζώων που υπολογίζεται ότι ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες ανά το παγκόσμιο. Η μέρα αυτή είναι αφιερωμένη σε όλα εκείνα τα αδέσποτα που ζουν σε σκληρές συνθήκες στους δρόμους, υποσιτίζονται, υποφέρουν από το κρύο ή την αφόρητη ζέστη, αρρωσταίνουν, πέφτουν θύματα τροχαίου, κακοποιούνται και πεθαίνουν αβοήθητα.

Η οικονομική κρίση που βιώνει ο τόπος μας έχει ως θύματα και τους τετράποδους κατοίκους του, οι οποίοι εγκαταλείπονται ξαφνικά με αποτέλεσμα να μένουν μόνοι στους δρόμους. Η συμπεριφορά μας απέναντι στα ζώα –όπως και απέναντι στους συνάνθρωπους μας- δείχνει τον πολιτισμό και την παιδεία μιας κοινωνίας. Οι πολιτισμένες κοινωνίες διακρίνονται για το ενδιαφέρον τους και απέναντι στα ζώα. Η εγκατάλειψή τους στο δρόμο δεν μπορεί και δεν πρέπει να θεωρείται λύση, όπως ούτε και η κακομεταχείρισή τους.

Λύσεις για το όλο θέμα, με τις τόσες κοινωνικές, πολιτισμικές και ηθικές προεκτάσεις, υπάρχουν φτάνει να επιτευχθεί η αναγκαία ευαισθητοποίηση τόσο των αρχών όσο και των πολιτών. Στο σημείο αυτό αναφέρεται η προσπάθεια που καταβάλλει το Κράτος με τη δημιουργία Ενιαίου Φορέα Ευημερίας των Κατοικίδιων Ζώων, ώστε να ρυθμίζονται περαιτέρω θέματα που αφορούν στην προστασία και ευημερία των ζώων στον τόπο μας, να καλυφθούν τυχόν κενά και να υπερπηδηθούν οι δυσκολίες που υπάρχουν στον τομέα αυτό ως αποτέλεσμα της πολυδιάσπασης των αρμοδιοτήτων των κρατικών υπηρεσιών.

Η λύση του προβλήματος των εκατομμυρίων αδέσποτων ζώων βρίσκεται στην παιδεία, την υιοθεσία, τις αυστηρές ποινές για τους παραβάτες, αλλά κυρίως στην ανάληψη της υποχρέωσης από τον κάθε ένα από εμάς για σεβασμό και προστασία όλων των πλασμάτων της γης που βρίσκονται σε κίνδυνο. Πολιτεία, τοπικές αρχές, φιλοζωικές οργανώσεις, εθελοντικές οργανώσεις πρέπει να συνεργαστούν, ώστε να γίνει κατανοητή η ανάγκη για προστασία και ανάληψη δράσης υπέρ των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, μέσω της υιοθεσίας και της καταγγελίας όσων προβαίνουν σε κακοποιήσεις ζώων. Οι φωτεινές εξαιρέσεις ανθρώπων που υιοθέτησαν αδέσποτα ζώα, εθελοντών που μεριμνούν για την περίθαλψη και αποκατάσταση της υγείας κακοποιημένων ζώων, και η άδολη προσφορά της φιλίας και της αφοσίωσης των ανθρώπων που εργάζονται σε καταφύγια ζώων, αποτελούν ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για όσους καταβάλουν κάθε αγώνα για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ζώων, την ελευθερία και την ευζωία τους. Με τη σημερινή ευκαιρία το Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων εκφράζει τις ευχαριστίες του προς όλους αυτούς, στον αγώνα των οποίων συμπορεύεται.

Κάθε ζώο αξίζει μια αγκαλιά και μια οικογένεια. Ας γίνουμε δέκτες της αγάπης τους με μοναδικό αντάλλαγμα λίγο νερό, λίγο φαγητό και ενδιαφέρον. Δεν είναι δύσκολο, φτάνει να νοιαστούμε ώστε η τύχη τελικά να τους χαμογελάσει.

___________