Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Ψηφιοποίηση κυπριακών γραμματοσήμων και ανάρτηση στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη “Europeana”

Ψηφιοποίηση κυπριακών γραμματοσήμων
 και ανάρτηση στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη “Europeana”


Τα Κυπριακά Ταχυδρομεία, στο πλαίσιο της πολιτιστικής τους προσφοράς, έχουν προχωρήσει, σε συνεργασία με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕ.ΠΑ.Κ.), στην ψηφιοποίηση των κυπριακών γραμματοσήμων και  ανάρτησή τους  στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη (e - Library) “ Europeana ”.

H “Europeana” άνοιξε τις πύλες της στο κοινό στις 20 Νοεμβρίου 2008 και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σκοπός   της είναι  να παρέχει πρόσβαση στους ευρωπαίους πολίτες σε βιβλία, χάρτες, ηχογραφήσεις, φωτογραφίες, αρχειακά έγγραφα, πίνακες και ταινίες, τα οποία προέρχονται από εθνικές βιβλιοθήκες και πολιτιστικά ιδρύματα των 28 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η υπό αναφορά βιβλιοθήκη, που είναι διαθέσιμη και στα ελληνικά, προσφέρει πρόσβαση σε πέραν των δέκα εκατομμύριων ψηφιοποιημένων βιβλίων και άλλων έργων της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι αναρτημένες   ψηφιοποιημένες απεικονίσεις   των κυπριακών γραμματόσημων στη “Europeana” συνοδεύονται από τις τεχνικές τους πληροφορίες καθώς και πληροφορίες για θέματα κουλτούρας, ιστορίας, πολιτισμού, οικοσυστήματος και τουρισμού, τα οποία αποτέλεσαν κατά καιρούς τη θεματολογία των κυπριακών εκδόσεων γραμματοσήμων από το 1880 μέχρι το 2004. Εντός του 2015   θα αναρτηθούν και τα γραμματόσημα από το 2004 μέχρι σήμερα.  

Η ανάρτηση γραμματοσήμων στη “Europeana” γίνεται για πρώτη φορά από χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και τα Κυπριακά Ταχυδρομεία ευελπιστούν ότι οι πληροφορίες που δίνονται, με την αξιοποίηση της τεχνολογίας, θα αποτελέσουν ένα χρήσιμο εργαλείο από φιλοτελικής, ιστορικής και ερευνητικής άποψης   για τους   μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικούς και μελετητές.

Η επίσημη παρουσίαση των ψηφιοποιημένων γραμματοσήμων έγινε τη Δευτέρα   3 Νοεμβρίου 2014 στα πλαίσια του   5ου  Διεθνούς Ευρω-Μεσογειακού Συνεδρίου (EuroMed 2014), με θέμα την ψηφιακή καταγραφή, αρχειοθέτηση, συντήρηση και προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς,   που πραγματοποιήθηκε στις 3-8 Νοεμβρίου 2014, στη Λεμεσό.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να περιηγηθούν τα αναρτημένα κυπριακά γραμματόσημα στην ιστοσελίδα της   “Europeana”,   http:// www. europeana. eu ,  κάτω από τις αναρτήσεις του ΤΕ.ΠΑ.Κ., από την 1η Δεκεμβρίου 2014.

_______________

1 Δεκεμβρίου 2014