Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Θερινή Μουσική Ακαδημία








Η Θερινή Μουσική Ακαδημία της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου έγινε πλέον θεσμός με πολύ θετικά αποτελέσματα. Η Ακαδημία διοργανώνεται στο ορεινό χωριό Πεδουλάς, μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου.

Παραδίδονται μαθήματα για όλα τα μουσικά όργανα, εκπαιδεύεται ορχήστρα πνευστών, οργανώνονται ομαδικές δοκιμές καθώς και μουσική δωματίου, και γίνεται η προετοιμασία συμφωνικού προγράμματος. Στο τέλος της Ακαδημίας το συμφωνικό αυτό πρόγραμμα παρουσιάζεται σε βραδινή συναυλία για το κοινό στην Αίθουσα Τελετών του Γυμνασίου Πεδουλά.

Από το 2007 και κάθε χρόνο, η Ακαδημία πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις του Γυμνασίου Πεδουλά, οι οποίες ανακαινίστηκαν με χορηγία των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Η κοινότητα Πεδουλά ταυτίστηκε πλέον με την Ακαδημία (και τις συναυλίες που δίνει η ορχήστρα για το κοινό) η οποία λειτουργεί ως πόλος έλξης τόσο για ξένους όσο και Κύπριους τουρίστες.

Φέτος, η Ακαδημία θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 20 και 29 Αυγούστου, και θα φιλοξενήσει 80 παιδιά ηλικίας 9 – 26 ετών. Κατά τη διάρκειά της θα δίνονται μαθήματα από έμπειρους παιδαγωγούς και θα γίνουν δοκιμές για την ετοιμασία του προγράμματος το οποίο θα παρουσιαστεί σε βραδινή συναυλία στη Λευκωσία καθώς και στη Ρώμη, μετά από πρόσκληση που έλαβε η Ορχήστρα από το Σύνδεσμο Κυπρίων Ιταλίας να συμμετέχει στο πλαίσιο της εβδομάδας εκδηλώσεων οι οποίες πραγματοποιούνται κάθε χρόνο την πρώτη εβδομάδα Οκτωβρίου, με σκοπό την προβολή της ιστορίας και την κουλτούρας της Κύπρου.

Η πρόσκληση για συναυλία προς τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου είναι εξαιρετικής σημασίας καθότι η παρουσία μας αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να αναδείξουμε τα ταλέντα της Κύπρου μας στο εξωτερικό και να προωθήσουμε το αξιόλογο έργο το οποίο γίνεται μέσα στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου, το οποίο είναι το πιο σημαντικό και ιστορικό μουσικό σύνολο της χώρας μας.

Πρόγραμμα:
G. Rossini: Overture to The Barber of Seville
A. Baltas: Cypriot Suite
M. Ravel: Tzigane (
Σολίστ: Andreas Zinonos – violin)
A. Dvořák: Symphony No. 9 in E minor, From the New World, Op. 95

Συναυλίες
Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014, Αίθουσα Τελετών, Γυμνάσιο Πεδουλά, 20:15
Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014, Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, 20:30
Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014, Ρώμη
Ταυτόχρονα με τις ετοιμασίες του πιο πάνω προγράμματος, φέτος η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου θα φιλοξενήσει στον Πεδουλά, τις Χορωδίες των Μουσικών Λυκείων Λευκωσίας καθώς και το καστ και την ομάδα συνεργατών, οι οποίοι θα ετοιμάζουν το πρόγραμμα για την επόμενη υπερπαραγωγή της Ορχήστρας. Τη διοργάνωση της δικής της παραγωγής όπερας, και συγκεκριμένα της Cavalleria Rusticana του Ιταλού συνθέτη Pietro Mascagni. Η εκπαίδευση των σολίστ καθώς και των χορωδιών θα γίνει στο πλαίσιο των δύο μουσικών κατασκηνώσεων της Ορχήστρας, για 7 μέρες στη διάρκεια της Θερινής Ακαδημίας και άλλες τόσες στη διάρκεια της Εαρινής Ακαδημίας.
Η όπερα διαδραματίζεται την περίοδο του Πάσχα και έτσι θα ανεβαστεί την εβδομάδα μετά το Πάσχα 2015. Σε ελεύθερη μετάφραση ο τίτλος σημαίνει Αγροτική Ιπποσύνη και λαμβάνει χώρα σε κάποιο χωριό της Σικελίας. Πρόκειται για μια δραματική ιστορία πάθους με τραγικό τέλος.  Δύο παραστάσεις θα δοθούν στις  24 και 25 Απριλίου 2015, στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου.
Τέλος, ακολουθώντας την επιτυχημένη καινοτομία της περσινής χρονιάς, Κύπριοι υποψήφιοι μαέστροι οι οποίοι σπουδάζουν σε αναγνωρισμένα πανεπιστήμια, θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στην Ακαδημία κάνοντας δόκιμες με τα διάφορα σύνολα, βοηθώντας την παραγωγή για να αποκτήσουν εμπειρία κάτω από την καθοδήγηση του καλλιτεχνικού διευθυντή και μαέστρου της ΣΟΝΚ.