Τρίτη 1 Απριλίου 2014

O Γιάννης Κανελλάκης μιλάει με αυτόπτη μάρτυρα των γεγονότων της Καλής Συκιάς Ρεθύμνου



O Γιάννης Κανελλάκης μιλάει με αυτόπτη μάρτυρα των γεγονότων της Καλής Συκιάς Ρεθύμνου



Ενδιαφέρον του Βερολίνου για το ντοκιμαντέρ






Μεγάλο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από την γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα μέσω της επιτίμου προξένου στα Χανιά κυρίας Αργυρώς Γαναδάκη, για το περιεχόμενο και τις προβολές του ιστορικού και αποκαλυπτικού ντοκιμαντέρ με τίτλο «Πυρπόληση Γυναικών στην Καλή Συκιά από Γερμανούς Ναζί» , των ερευνητών δημοσιογράφων Γιάννη Κανελλάκη και Μανόλη Παντινάκη, που αφορά τις θηριωδίες των ναζί στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Όπως είναι γνωστό, σε αυτές τις θηριωδίες στις 6 Οκτωβρίου 1943, οι ναζί με συνεργάτες τους έκαψαν ζωντανές δώδεκα γυναίκες και έναν ηλικιωμένο άντρα στα σπίτια που έβαλαν φωτιά στο ορεινό χωριό Καλή Συκιά στο νότιο Ρέθυμνο.

Οι δυο δημοσιογράφοι, υπενθυμίζεται, έστειλαν αντίγραφα του ντοκιμαντέρ συνοδευόμενα από ενημερωτικές επιστολές στον Γερμανό Πρόεδρο και στην Καγκελάριο προκειμένου να ενημερωθούν για τις βαρβαρότητες των ναζί.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από την γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα, συνεργάτες της Καγκελαρίου έδωσαν εντολή στην πρεσβεία να συλλέξει πληροφορίες για το περιεχόμενο και την προβολή του ντοκιμαντέρ στις περιοχές της Κρήτης που παρουσιάζεται. Η γερμανική πρεσβεία με την σειρά της, ζήτησε από την επίτιμο πρόξενο στα Χανιά να συγκεντρώσει στοιχεία για τις δραστηριότητες και τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο νησί και να την ενημερώσει.

Η επίτιμος κυρία  πρόξενος επικοινώνησε με τους δυο δημοσιογράφους παραγωγούς και ζήτησε αντίγραφο του ντοκιμαντέρ, καθώς και πληροφορίες για τις προβολές του. Η ίδια, όπως ανέφερε στη συζήτηση με τους δημιουργούς, καταδικάζει τα εγκλήματα των ναζί και ζήτησε να παραβρίσκεται και η ίδια στις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται σε περιοχές της Κρήτης.

Ήδη, πάντως, είχε ενημερωθεί για τις εκδηλώσεις και τις προβολές που έγιναν στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο «Σπίτι του Πολιτισμού» στην πόλη του Ρεθύμνου και σε σχολεία και περιοχές του νησιού.





Eπειδή αυτό είναι μεγάλο θέμα και αύριο θα δημοσιευτεί και στην Ελευθεροτυπία μπορείς να βάλεις αύριο