Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Ολοκληρώθηκε το διεθνές συμπόσιο για την αρχιτεκτονική της Κύπρου



Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του τριήμερου διεθνούς συμποσίου για την αρχιτεκτονική της Κύπρου, το οποίο διοργάνωσαν στις 22-24 Νοεμβρίου η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών, η Κυπριακή Επιτροπή Βυζαντινών Σπουδών, ο Σύνδεσμος Υποτρόφων Α. Γ. Λεβέντη και το Επιστημονικό και Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ).



Κατά την έναρξη του συμποσίου ο πρόεδρος της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών δρ Χαράλαμπος Γ. Χοτζάκογλου καλωσόρισε τους ομιλητές από την Ελλάδα, Μεγάλη Βρετανία και Κύπρο, συμπεριλαμβανομένων και Τουρκοκυπρίων, καθώς και τους πολυάριθμους συνέδρους, οι οποίοι κατέκλυσαν το Παλαιό Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο της Λευκωσίας. Τόνισε τη σημασία του πρώτου ειδικού συμποσίου της αρχιτεκτονικής της Κύπρου με τέτοια πληθώρα ομιλητών και θεματικών, τον συμβολικό ρόλο της αρχιτεκτονικής στην έκφανση ιδεολογικών σημαινομένων σε σχέση με τον ελληνικό χαρακτήρα του νησιού και τους ποικίλους ξένους κατακτητές του και υπογράμμισε το γεγονός της αφιέρωσης του Συμποσίου στον Αναστάσιο Λεβέντη με τη συμπλήρωση 35 χρόνων από τον θάνατό του.

Ο μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομος Β΄ στον χαιρετισμό του, τον οποίο ανέγνωσε  ο θεοφιλέστατος επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, συνεχάρη τους διοργανωτές και τόνισε τη σημασία του συμποσίου για αρχαιολόγους, αναστηλωτές και αρχιτέκτονες έχοντας υπόψη την ανάγκη συντήρησης και αναστήλωσης των χριστιανικών ναών στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. 

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ.  Γιαννάκης Κασουλίδης ανέδειξε στον χαιρετισμό του τον ρόλο της προσωπικότητας του Αναστάσιου Λεβέντη ως διπλωμάτη και μαικήνα των τεχνών και την προφορά του στην Κύπρο.

Ο Γενικός Γραμματέας της Κυπριακής Επιτροπής Βυζαντινών Σπουδών (ΚΕΒΣ) δρ Ιωάννης Ηλιάδης αναφέρθηκε στις πλούσιες δραστηριότητες της Επιτροπής και στη διοργάνωση του σχετικού συμποσίου για την ανάδειξη και ανταλλαγή επιστημονικών απόψεων στα θέματα ιστορίας της αρχιτεκτονικής, συντήρησης, αναστήλωσης και αποκατάστασης.

Η πρόεδρος του Συνδέσμου Υποτρόφων Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη κα Κατερίνα Λάμπρου-Πανταζή αναφέρθηκε στην αδήριτη ανάγκη διοργάνωσης τέτοιων σημαντικών επιστημονικών συμποσίων σε μία περίοδο κρίσεως, αφού ο πολιτισμός οφείλει να αποτελεί την πρώτιστη προτεραιότητα της κοινωνίας μας, ενώ ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ κ. Στέλιος Αχνιώτης σημείωσε το ενδιαφέρον του Επιμελητηρίου για σχετικές επιστημονικές συνέργειες για την αντιμετώπιση των αναγκών, που τίθενται σχετικά με τη διαχείριση των αρχιτεκτονικών καταλοίπων του παρελθόντος στη σύγχρονη εποχή.

Η διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων δρ Δέσπω Πηλείδου αναφέρθηκε στις αρχιτεκτονικές προκλήσεις της εποχής μας σχετικά με τη διαχείριση ιστορικών μνημείων και αποκαταστάσεων και τον σημαίνοντα ρόλο της επίβλεψης και καθοδήγησης που έχει το Τμήμα Αρχαιοτήτων, και συνεχάρη τους διοργανωτές για τη σχετική πρωτοβουλία.

Εκ μέρους της οικογένειας Λεβέντη απηύθυνε χαιρετισμό η κα Φωτεινή Παπαδοπούλου, η οποία ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την απότιση τιμής στον Αναστάσιο Λεβέντη, ενώ για το έργο και την πολύπλευρη προσωπικότητα του μεγάλου ευεργέτη της Κύπρου μίλησε, παρουσιάζοντας άγνωστα στοιχεία και πλούσιο φωτογραφικό υλικό, η αντιπρόεδρος του Συνδέσμου υποτρόφων Α.Γ. Λεβέντη κα Έλενα Ελιώτη.

Ο κ. Φοίβος Λεοντίου απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του Ομίλου της Ελληνικής Τράπεζας, χορηγού του συμποσίου, συγχαίροντας τους συνδιοργανωτές και ομιλητές για την πρωτοβουλία ανάδειξης της θεματικής και για το πολιτιστικό έργο, που συντελείται στην Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του συμποσίου οι 35 ομιλητές, εκπροσωπώντας 26 επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς, καθώς και πανεπιστημιακά ιδρύματα εντός και εκτός Κύπρου, παρουσίασαν ποικίλες θεματικές, όπως η ιστορία της αρχιτεκτονικής κατά την παλαιοχριστιανική, βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο, η αρχιτεκτονική της Λατινοκρατίας στην Κύπρο, το ζήτημα των ξυλόστεγων ναών, η αποικιακή αρχιτεκτονική και οι ιδεολογικοί συμβολισμοί της, η λαϊκή αρχιτεκτονική της Μεγαλονήσου και η αστική αρχιτεκτονική των τελευταίων αιώνων, ενώ μία συνεδρία αφιερώθηκε σε θέματα συντήρησης, αποκατάστασης, αναστήλωσης και πολεοδομίας της Μεγαλονήσου.

Στα πλαίσια του συμποσίου διοργανώθηκε μουσική εκδήλωση, έκθεση αρχιτεκτονικού βιβλίου για την Κύπρο και φωτογραφική έκθεση για τον Αναστάσιο Λεβέντη. Οι σύνεδροι ξεναγήθηκαν επίσης στη φωτογραφική έκθεση της Ένωσης Κατεχόμενων Κοινοτήτων της Επαρχίας Λευκωσίας.


--------------------------------------