Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ


Α. ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ

Οι κατηγορίες στις οποίες απονέμονται τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας είναι οι ακόλουθες:


1. Ποίηση (Βραβείο αποτελούμενο από χρηματικό έπαθλο με τιμητικό δίπλωμα)
2. Μυθιστόρημα (Βραβείο αποτελούμενο από χρηματικό έπαθλο με τιμητικό δίπλωμα)
3. Διήγημα/Νουβέλα (Βραβείο αποτελούμενο από χρηματικό έπαθλο με τιμητικό δίπλωμα)
4. Δοκίμιο (για τη λογοτεχνία, την τέχνη ή τη φιλοσοφία) / Μελέτη (για τη λογοτεχνία ή τις τέχνες) (Βραβείο αποτελούμενο από χρηματικό έπαθλο με τιμητικό δίπλωμα). (Στην υποκατηγορία Μελέτη είναι υποψήφια και έργα μη Κυπρίων συγγραφέων, νοουμένου ότι η μελέτη αφορά στη λογοτεχνία ή τις τέχνες της Κύπρου). 
5. Βραβείο Νέου Λογοτέχνη (μέχρι 35 ετών* για Ποίηση, Διήγημα/Νουβέλα, Μυθιστόρημα) (Βραβείο αποτελούμενο από χρηματικό έπαθλο με τιμητικό δίπλωμα)
6. Λογοτεχνία για μικρά παιδιά (Ποίηση / Μυθοπλασία) (Βραβείο αποτελούμενο από χρηματικό έπαθλο με τιμητικό δίπλωμα)
7. Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους (Ποίηση / Μυθοπλασία) (Βραβείο αποτελούμενο από χρηματικό έπαθλο με τιμητικό δίπλωμα)
8. Εικονογράφηση Λογοτεχνικού Βιβλίου για παιδιά και εφήβους (Ποίηση / Μυθοπλασία) (Βραβείο αποτελούμενο από χρηματικό έπαθλο με τιμητικό δίπλωμα)

Κάθε υποψήφιο έργο μπορεί να κριθεί σε μία μόνο κατηγορία (με εξαίρεση τα εικονογραφημένα λογοτεχνικά έργα για μικρά παιδιά και τα εικονογραφημένα λογοτεχνικά έργα για μεγάλα παιδιά και εφήβους, τα οποία κρίνονται στις κατηγορίες 6 και 7 αντίστοιχα για το κείμενο και εξίσου στην κατηγορία 8 για την εικονογράφηση). Σε κάθε κατηγορία απονέμεται ένα μόνο βραβείο.
Τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας απονέμονται σε ετήσια βάση.

Β. ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ
Υποψήφια για βράβευση σε όλες τις κατηγορίες θεωρούνται τα έργα που έχουν εκδοθεί από την 1/1 μέχρι τις 31/12 του εκάστοτε προηγούμενου έτους, τα οποία έχουν κατατεθεί στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη μέχρι τις 31/1 του έτους που ακολουθεί το έτος έκδοσής τους (είτε έχουν εκδοθεί στην Κύπρο είτε στο εξωτερικό) και φέρουν ως χρονολογία έκδοσής τους το έτος για το οποίο θα δοθούν τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας.
Δεν είναι υποψήφια τα έργα στα οποία δεν είναι εκτυπωμένη η χρονολογία έκδοσής τους.
Περαιτέρω, για να θεωρούνται υποψήφια για βράβευση τα έργα πρέπει να πληρούν σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

1.    Όλα τα υποψήφια έργα (περιλαμβανομένων και των έργων που κρίνονται στην κατηγορία της Εικονογράφησης) πρέπει να είναι γραμμένα στην πανελλήνια δημοτική ή στην κυπριακή διάλεκτο.
2.    Το κείμενο των υποψήφιων έργων πρέπει να είναι το πρωτότυπο και όχι μετάφραση.
3.    Δεν θα πρέπει να έχουν παρουσιαστεί προηγουμένως ως αυτοτελείς εκδόσεις ή ολόκληρα ως μέρος άλλων έργων που έχουν εκδοθεί στο παρελθόν.
4.    Στις κατηγορίες 1-7 ο συγγραφέας πρέπει να είναι Κύπριος στην καταγωγή ή Κύπριος πολίτης (αποτελεί εξαίρεση η υποκατηγορία Μελέτη και συγκεκριμένα μελέτες μη Κυπρίων συγγραφέων, νοουμένου ότι αφορούν στη λογοτεχνία ή τις τέχνες της Κύπρου). Στην κατηγορία 8 ο εικονογράφος πρέπει να είναι Κύπριος στην καταγωγή ή Κύπριος πολίτης.
5.    Ο συγγραφέας (στις κατηγορίες 1-7) και ο εικονογράφος (στην κατηγορία 8) πρέπει να είναι εν ζωή κατά την ημερομηνία της κρίσης του έργου του.

Γ. ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ
1.    Από τα υποψήφια για βράβευση έργα εξαιρούνται τα έργα μελών της εκάστοτε Κριτικής Επιτροπής που εμπίπτουν στις κατηγορίες των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας τις οποίες η Επιτροπή κρίνει.
2.    Δεν θεωρούνται υποψήφιες για βράβευση εκδόσεις του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.
3.    Δεν θεωρούνται υποψήφιες για βράβευση επανεκδόσεις (σε αναθεωρημένη μορφή ή μη) ή έργα τα οποία είναι το προϊόν μεταγραφής από ένα γλωσσικό ιδίωμα σε άλλο ή διασκευής από ένα λογοτεχνικό είδος σε άλλο.
4.    Δεν θεωρούνται υποψήφια για βράβευση στις κατηγορίες 1-7 έργα, των οποίων οι συγγραφείς κατά τη χρονολογία έκδοσης είναι ανήλικοι (κάτω των 18 ετών). Επίσης, δεν θεωρούνται υποψήφια για βράβευση στην κατηγορία 8 έργα, των οποίων οι εικονογράφοι κατά τη χρονολογία έκδοσης είναι ανήλικοι (κάτω των 18 ετών).
5.    Δεν θεωρούνται υποψήφια για βράβευση έργα που είναι συγκεντρωτικά, δηλαδή αποτελούνται από αριθμό ανακοινώσεων (π.χ. πρακτικά συνεδρίων, συλλογικοί τόμοι) ή κείμενα ή αποσπάσματα κειμένων (π.χ. ανθολογίες) διαφορετικών ατόμων.

Δ. ΚΑΤΑΡΤΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΓΙΑ ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΕΡΓΩΝ
Η Κυπριακή Βιβλιοθήκη είναι αρμόδια για τη συγκέντρωση των στοιχείων με σκοπό την ετοιμασία του καταλόγου των εκδοθέντων βιβλίων (από την 1/1 μέχρι τις 31/12 του προηγούμενου έτους) και τη διαβίβασή του στις Πολιτιστικές Υπηρεσίες, οι οποίες έχουν την ευθύνη ελέγχου και ετοιμασίας του προκαταρκτικού καταλόγου των υποψήφιων έργων.   
Αφού καταρτιστεί ο προκαταρκτικός κατάλογος των υποψήφιων έργων, δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για ενημέρωση του κοινού. Παράλληλα, ανακοινώνεται περίοδος κατά την οποία μπορούν να υποβληθούν γραπτώς ενστάσεις σε σχέση με τον κατάλογο των υποψήφιων έργων. Μετά τη λήξη της περιόδου αυτής και αφού ολοκληρωθεί η εξέταση των ενστάσεων, ο κατάλογος παραδίδεται στα μέλη των Κριτικών Επιτροπών Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας προς εξέταση.
Έργα τα οποία πληρούν τις προϋποθέσεις υποψηφιότητας και τα οποία δεν περιλήφθηκαν στον κατάλογο που παραδόθηκε στα μέλη των Κριτικών Επιτροπών Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας, μπορούν να ενταχθούν σε αυτόν κατόπιν αιτήματος του συγγραφέα / εικονογράφου, νοουμένου ότι, κατά την κρίση του Διευθυντή Πολιτιστικών Υπηρεσιών, δεν παρακωλύεται η έγκαιρη διεκπεραίωση του έργου των Κριτικών Επιτροπών. Σε περίπτωση υποβολής και αποδοχής, από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, αιτήματος για συμπερίληψη έργου στον κατάλογο των υποψήφιων έργων μετά τη λήξη της περιόδου ενστάσεων, ο συγγραφέας / εικονογράφος οφείλει να εφοδιάσει ο ίδιος τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες με τα απαιτούμενα για τα μέλη της αρμόδιας Επιτροπής αντίτυπα του βιβλίου του.
Οποιοσδήποτε συγγραφέας / εικονογράφος επιθυμεί όπως το έργο του μη περιληφθεί στον κατάλογο των υποψήφιων έργων για τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας, θα πρέπει να το δηλώσει στις Πολιτιστικές Υπηρεσίες μέχρι και το τέλος Ιανουαρίου του εκάστοτε έτους που έπεται της έκδοσής του.

Ε. ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ
Ι. Διορισμός, διάρκεια θητείας και αριθμός μελών των Κριτικών Επιτροπών
1. Τα μέλη των Κριτικών Επιτροπών Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας διορίζονται από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού και η θητεία τους είναι τριετής.
2. Συγκροτούνται τρεις ξεχωριστές πενταμελείς Κριτικές Επιτροπές για τις κατηγορίες 1-5, 6-7, και 8, αντίστοιχα.
ΙΙ. Αρμοδιότητες των Κριτικών Επιτροπών και ακολουθούμενες διαδικασίες
1. Οι Κριτικές Επιτροπές είναι αρμόδιες για την τελική κατάταξη των υποψήφιων έργων στις διάφορες κατηγορίες.
2. Η κάθε Κριτική Επιτροπή έχει το δικαίωμα να μην εισηγηθεί την απονομή οποιουδήποτε βραβείου εάν τα έργα που θα υποβληθούν δεν κριθούν άξια βράβευσης.
3. Οι κρίσεις των Επιτροπών για τα βραβεία μαζί με τα σκεπτικά βράβευσης διατυπώνονται σε ειδικό πρακτικό, το οποίο υποβάλλεται στον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού για ενημέρωση και επικύρωση. Στο πρακτικό που ετοιμάζεται από την κάθε Επιτροπή περιλαμβάνεται και κατάλογος των επικρατέστερων έργων σε κάθε κατηγορία (μέχρι 5 έργα ανά κατηγορία), νοουμένου βέβαια ότι κατά την κρίση της Επιτροπής υπάρχουν τέτοια έργα.
4. Η κάθε Κριτική Επιτροπή έχει τη διακριτική ευχέρεια να ρυθμίσει και / ή να αποφασίσει για θέματα τα οποία δεν περιλαμβάνονται ή δεν διασαφηνίζονται στον παρόντα Κανονισμό.
5. Τα μέλη της εκάστοτε Κριτικής Επιτροπής εκλέγουν τον Πρόεδρο μεταξύ των μελών της.
6. Τα μέλη της κάθε Επιτροπής οφείλουν να δηλώσουν εάν έχουν ιδιάζουσα σχέση ή συγγενικό δεσμό εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι και του τέταρτου βαθμού ή βρίσκονται σε οξεία έχθρα ή έχουν κοινό συμφέρον με οποιοδήποτε συγγραφέα ή εικονογράφο υποψήφιου έργου, που μπορεί να υπονομεύσει την εγκυρότητα των αποφάσεων της Κριτικής Επιτροπής. Σε τέτοια περίπτωση, το συγκεκριμένο μέλος δεν λαμβάνει μέρος στη διαδικασία αξιολόγησης για τη συγκεκριμένη κατηγορία.
7. Κάθε επιτροπή έχει απαρτία όταν είναι παρόντα τουλάχιστον τρία από τα πέντε μέλη της. Σε περίπτωση ισοψηφίας, ο Πρόεδρος έχει νικώσα ψήφο.
8. Σε περίπτωση που ο Υπουργός κρίνει ως μη ικανοποιητική την αιτιολόγηση σε σχέση με οποιαδήποτε απόφαση ή σε περίπτωση που διατηρεί επιφυλάξεις σε σχέση με την ορθότητα της διαδικασίας που έχει τηρηθεί κατά τις συνεδρίες της εκάστοτε Κριτικής Επιτροπής, τότε θα επιστρέφει το πρακτικό σε αυτήν, καθορίζοντας παράλληλα γραπτώς τους λόγους της διαφωνίας του. Η Επιτροπή δεν υποχρεούται να αλλάξει την απόφασή της, αλλά υποχρεούται να τεκμηριώσει εκ νέου την απόφαση στην οποία έχει καταλήξει ή να επανεξετάσει την ορθότητα της διαδικασίας που ακολούθησε.

ΣΤ. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ – ΑΠΟΝΟΜΗ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ
Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας ανακοινώνονται μετά την επικύρωση των αποφάσεων των Κριτικών Επιτροπών από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού. Η ανακοίνωση περιλαμβάνει τα βραβευόμενα έργα και τα σκεπτικά βράβευσής τους, καθώς και τα επικρατέστερα έργα σε κάθε κατηγορία.
Η απονομή των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας γίνεται από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού σε ειδική τελετή.


 
18/11/2013
/ΜΘ