Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

“A United Eco Journey Through Europe to the Future”



COMENIUS 2013-15

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Δημοτικό Σχολείο «Φώτης Πίττας» Δάσους Άχνας, η πρώτη συνάντηση των συνεργατών του σχεδίου“A United Eco Journey Through Europe to the Future” που διεξάγεται μέσα στα πλαίσια του Ευρωπαϊκου Προγράμματος Comenius 2013-15. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε από τις 6-10 Νοεμβρίου 2013 και σε αυτή συμμετείχαν εκπαιδευτικοί από όλες τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.


Το Ευρωπαϊκό  Πρόγραμμα  Comenius   χρηματοδοτείται από την  Ευρωπαϊκή  Ένωση και υπάγεται στο  Ίδρυμα Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (ΙΔΕΠ) Δια Βίου Μάθησης. Βασικός στόχος του είναι η άντληση  εμπειριών και γνώσεων προς όφελος των παιδιών και η ενίσχυση της ευρωπαϊκής  διάστασης της  παιδείας.
Η βασική ιδέα του σχεδίου « A United Eco Journey  Through Europe to  the Future”, είναι η ευαισθητοποίηση των παιδιών, των γονιών τους αλλά και ολόκληρης της κοινότητας γύρω από διάφορα περιβαλλοντικά ζητήματα και η μείωση του οικολογικού τους αποτυπώματος.
Σύμφωνα με το διευθυντή του σχολείου κ. Γιώργο Κωνσταντίνου, ο κύριος λόγο για την επιλογή του Δημοτικού Σχολείου «Φώτης Πίττας» Δάσους Άχνας  να συμμετάσχει σε αυτό το ευρωπαϊκό πρόγραμμα είναι η δύσκολη οικονομική κατάσταση που περνάει ο τόπος μας,η οποία μας αναγκάζει στη δραστική μείωση των εξόδων μας, στην εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων, την υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής και στη διασφάλιση της αειφορίας για ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας. Μέσα από τις δράσεις του προγράμματος και τη συνεργασία με τα άλλα πέντε εκπαιδευτικά ιδρύματα από Αγγλία,Πολωνία, Τουρκία, Ιταλία και Πορτογαλία,  κύρια επιδίωξη της σχολικής μονάδας είναι η μείωση του οικολογικού της αποτυπώματος κάνοντας πράξη τη βασική αρχή της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης «Σκέφτομαι τοπικά , δρω τοπικά - σκέφτομαι οικουμενικά»
Κατά την συνάντηση στην Κύπρο οι 15 εκπαιδευτικοί (4 από Αγγλία και Πολωνιά, 3 από Πορτογαλίακαι 2 από Ιταλία και Τουρκία )είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου, να παρακολουθήσουν μαθήματα οικολογικού περιεχομένου σε όλες τις τάξεις του σχολείου και παράλληλα να ασχοληθούν με δραστηριότητες που απορρέουν από το πρόγραμμα. Επιπρόσθετα ενημερώθηκαν για το κατάσταση στη Κύπρο αφού πραγματοποιήθηκε επίσκεψη κατά μήκος της πράσινης γραμμής (Άχνα,Βρυσούλλες, Αμμόχωστος), και επισκέφθηκαν αξιόλογα μέρη της Κύπρου που έχουν σχέση με το πρόγραμμα ( CavoGreco- Natura 2000, Θαλασσινές σπηλιές στην Αγία Νάπα, Μουσείο Θαλάσσιας ζωής, Αλική Λάρνακας, Λεύκαρα και Σκαρίνου ).
Όλοι οι εκπαιδευτικοί έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις με την υπόσχεση ότι με την πρώτη ευκαιρία θα ξαναεπισκεπτούν την Κύπρο.