Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα για μια ζωή ελεύθερη από κάθε είδους βία και φόβο






Το "Hope For Children" UNCRC Policy Center καταδικάζει τη κάθε μορφής βία και κακοποίηση ενάντια στα παιδιά και για το λόγο αυτό παίρνει τη πρωτοβουλία να υλοποιήσει και φέτος στη Κύπρο τη διεθνή εκστρατεία «19 Μέρες Ακτιβισμού» αφιερώνοντας τη στην πρόληψη της παιδικής κακοποίησης.



Η εκστρατεία θα λάβει χώρα από τις 12 μέχρι τις 30 Νοεμβρίου και έχει ως σκοπό την ενημέρωση του κοινού μέσω διαφόρων δράσεων για την πρόληψη όλων των μορφών παιδικής κακοποίησης. Στα πλαίσια της εκστρατείας κυπριακοί ραδιοσταθμοί θα προωθούν μέσω των εκπομπών τους μηνύματα της εκστρατείας και πληροφορίες για τους διάφορους τύπους βίας ενάντια στα παιδιά και που αυτά μπορούν να απευθυνθούν για βοήθεια.


Σαν καταληκτική δράση της εκστρατείας, το HFC καλεί το κοινό να ανάψει τα φώτα του αυτοκινήτου του από τη 1 μ.μ. μέχρι τις 5 μ.μ. στις 30 Νοεμβρίου για να δείξει την υποστήριξή τους για τις 19 μέρες ακτιβισμού κατά της παιδικής κακοποίησης.

Είναι αξιοσημείωτο επίσης το γεγονός ότι σε ένα άλλο μέρος του κόσμου μία πρωτοβουλία που αναλήφθηκε από τον μη κυβερνητικό οργανισμό Terres des Hommes δημιούργησε ένα εικονικό κορίτσι, την Sweetie, για να στοχεύσει την διαδικτυακή ασφάλεια των παιδιών, παιδική πορνογραφία και διαδικτυακή παρακίνηση ανηλίκων. Το προφίλ έλεγε ότι η Sweetie είναι ένα 10χρονο κορίτσι από τις Φιλιππίνες και ήταν ενεργό για 2,5 μήνες. Κατά τη διάρκεια της προσπάθειας αυτής η Sweetie βοήθησε στον εντοπισμό περισσότερων από 1,000 ανδρών που την πλησίασαν διαδικτυακά και  μεταξύ άλλων της ζήτησαν να βγάλει τα ρούχα της επί πληρωμή. Όλες οι πληροφορίες που συλλέχθηκαν δόθηκαν στη συνέχεια στην Interpol. Η δεδομένη πρωτοβουλία καταδεικνύει την ευάλωτη θέση των ανηλίκων και τους επιπρόσθετους κινδύνους που μπορεί να φέρει η παράνομη χρήση του διαδικτύου. Σε αυτόν τον τομέα, το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει συντάξει τη Συνθήκη Λανζαρότε που αποτελεί το πιο ολοκληρωμένο μέχρι στιγμής θεσμικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, συμπεριλαμβανομένου και της διαδικτυακής παρακίνησης (grooming). To "Hope For Children" έχει υποβάλει εισηγήσεις και υλοποιήσει ενημερωτικές δραστηριότητες στα πλαίσια της εκστρατείας ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ για τον τερματισμό της σεξουαλικής βίας ενάντια στα παιδιά, που ως στόχο έχει επίσης την υπογραφή και επικύρωση της Συνθήκης Λανζαρότε. Ενώ η Κύπρος έχει υπογράψει την εν λόγω Σύμβαση τo 2007, δεν την έχει επικυρώσει μέχρι στιγμής. Ειναι εξαιρετικά σημαντικό όλοι οι αρμόδιοι και ενδιαφερόμενοι φορείς να τοποθετήσουν μηχανισμούς πρόληψης, προστασίας και αποκατάστασης ανηλίκων που είναι θύματα οποιασδήποτε μορφής σεξουαλικής κακοποίησης, όπως επίσης και προγράμματα για τους θύτες τους ίδιους. Είναι ευθύνη όλων μας να διασφαλίσουμε στο μέγιστο βαθμό τα δικαιώματα του κάθε παιδιού για μια ζωή ελεύθερη από βία και φόβο αλλά και για την παροχή των αναγκαίων εφοδίων για την ανάπτυξη των δυνατοτήτων τους.

Για περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις στα πλαίσια της εκστρατείας 19 μέρες ακτιβισμού μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του “Hope for ChildrenUNCRC Policy Centre στο www.uncrcpc.org ή να τηλεφωνήσετε στο 22103234. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος του γκρούπ στο Facebook ’19 Days of Activism for the Prevention of Child Abuse-Cyprus’.