Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Γαλλικά ή Γερμανικά;
Ό,τι επιλέξει ο μαθητής!

Την παρέμβαση της υπουργού Παιδείας Νίκη Κεραμέως ζητά ο βουλευτής Ιωαννίνων Γιώργος Αμυράς ώστε οι μαθητές των Δημοτικών Σχολείων της χώρας να διδάσκονται ως 2η ξένη γλώσσα, Γαλλικά ή Γερμανικά, τη γλώσσα της επιλογής τους και όχι αυτή που τους επιβάλλει η εγκύκλιος Γαβρόγλου βάσει αριθμητικών κριτηρίων.
Με Ερώτηση που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο Γιώργος Αμυράς, αναδεικνύει το μέγα θέμα που έχει αναστατώσει τον κόσμο των μικρών μαθητών. Με το πρώτο κουδούνι της σχολικής χρόνιας βρέθηκαν να διδάσκονται μία γλώσσα διαφορετική από αυτή που είχαν επιλέξει και που οι περισσότεροι είχαν ήδη ξεκινήσει εξωσχολικά.
Η εγκύκλιος Γαβρόγλου (Φ52/60314/Δ1/16.04.2019) δεν επιτρέπει τη δυνατότητα λειτουργίας επί πλέον τμήματος ξένης γλώσσας επιλογής των μαθητών από τον αριθμό των υφιστάμενων τμημάτων Γενικής Παιδείας.
Αποτέλεσμα, η 2η ξένη γλώσσα να διδάσκεται σύμφωνα με την επιλογή της πλειοψηφίας των μαθητών σε επίπεδο τμήματος, καταστρατηγώντας έτσι το όποιο δικαίωμα επιλογής των υπολοίπων.
«Οι μικροί πρωταγωνιστές των σχολείων πρέπει να διδάσκονται τη γλώσσα που επιθυμούν κι όλοι εμείς οφείλουμε να στηρίξουμε την επιλογή τους», τονίζει ο Γιώργος Αμυράς αναμένοντας τις κινήσεις του υπουργείου Παιδείας.







Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:


Αθήνα, 04.10.2019
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ
ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ: «Διδασκαλία της 2ης ξένης γλώσσας στα Δημοτικά Σχολεία για το σχολικό έτος 2019-2020»
Σύμφωνα με την Φ52/60314/Δ1/16.04.2019 εγκύκλιο του υπ. Παιδείας, η διδασκαλία της 2ης Ξένης Γλώσσας, Γαλλικής και Γερμανικής πραγματοποιείται για δύο (2) ώρες την εβδομάδα στις Ε΄& ΣΤ΄τάξεις των 4/θέσεων και άνω Δημοτικών Σχολείων του Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου.
Τα τμήματα συγκροτούνται με βάση την πλειοψηφία των δηλώσεων προτίμησης των μαθητών ανά τμήμα. Στην παράγραφο 4, δίνεται η δυνατότητα να συγκροτηθούν τμήματα στην ξένη γλώσσα με μαθητές που προέρχονται από δύο ή και περισσότερα τμήματα αρκεί να τηρηθούν οι δύο προϋποθέσεις: α) Οι μαθητές/τριες να είναι 12 (ελάχιστος αριθμός) και β) ο αριθμός των παράλληλων τμημάτων στην ξένη γλώσσα να μην υπερβαίνει τον αριθμό των υφιστάμενων τμημάτων Γενικής Παιδείας.
Στις περιπτώσεις που δεν πληρούνται οι προαναφερθείσες (α΄και β΄) προϋποθέσεις, η 2η ξένη γλώσσα διδάσκεται σύμφωνα με την επιλογή της πλειοψηφίας των μαθητών σε επίπεδο τμήματος.
Αποτέλεσμα της εφαρμογής της εν λόγω εγκυκλίου ήταν να δημιουργηθεί αναστάτωση σε πολλά σχολεία της χώρας. Μεγάλος αριθμός μαθητών βρέθηκαν να διδάσκονται μία γλώσσα που δεν διάλεξαν αλλά τους επιβλήθηκε λόγω της εγκυκλίου, καταστρατηγώντας έτσι το όποιο δικαίωμα επιλογής τους.
Απαιτείται άμεση τροποποίηση των συγκεκριμένων διαδικασιών ώστε οι μικροί πρωταγωνιστές των σχολείων να διδάσκονται τη γλώσσα που επιθυμούν.


Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:
  1. Προτίθεστε να προχωρήσετε στη άμεση τροποποίηση της συγκεκριμένης εγκυκλίου ώστε οι μαθητές των Δημοτικών Σχολείων της χώρας να διδάσκονται ως 2η ξένη γλώσσα τη γλώσσα της επιλογής τους;
Ο ερωτών βουλευτής
Γιώργος Αμυράς, βουλευτής Ιωαννίνων