Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Νιώθεις ενοχές; *Από τη Νεφέλη Μπέτα

Νιώθεις ενοχές;
*Από τη Νεφέλη Μπέτα
Οι ενήλικες έχουν μια τακτική ώστε να ελέγχουν τα παιδιά. Το να τους δημιουργούν ενοχές με σκοπό αυτά να υπακούν. Το αίσθημα ενοχής δεν είναι κάτι απαραίτητα κακό, αφού είναι ένα είδος καλλιέργειας της ηθικής σε αυτά, στοχεύοντας στη μετεξέλιξή τους σε υγιείς ενήλικες. Πότε όμως οι ενοχές γίνονται παθολογικές κι ανεξέλεγκτες ; Μήπως οι ενοχές δε σε αφήνουν να είσαι ευτυχισμένη;
Τα είδη της ενοχής:
Και όμως οι ενοχές είναι πολλές! Υπάρχουν τρία είδη ενοχών και διακρίνονται σε:
  1. Στις υγιείς ενοχές:
Οι ενοχές αυτές είναι ένας ελεγκτικός μηχανισμός που μας φέρνει σε αρμονία με την ηθική μας, με άλλα λόγια οι ενοχές αυτές είτε μας κάνουν να φερθούμε με το σωστό τρόπο είτε να διορθώσουμε τα λάθη μας. Για παράδειγμα, αν εμείς έχετε νεύρα και ξεσπάσετε σε κάποιον που αντικειμενικά δεν σας φταίει, μόλις φύγει η ένταση της στιγμής θα του ζητήσετε συγγνώμη.


  1. Στις ενοχές της ύπαρξης:
Πόσοι άραγε έχουν τέτοιου είδους ενοχές; Αυτές οι ενοχές σχετίζονται με την υπαιτιότητά μας σε σχέση με ό,τι συμβαίνει στον κοινωνικό μας περίγυρο, στην κοινωνία, στον πλανήτη κατ’ επέκταση. Για παράδειγμα, η σκέψη σου ότι εσύ υπερ-καταναλώνεις όταν στην Αφρική υποσιτίζονται.
  1. Στις τοξικές ενοχές:
Να η πλέον επικίνδυνη κατηγορία των ενοχών! Είναι το είδος τα ενοχής που μας δημιουργούν από όταν είμαστε μικρά παιδιά. Με αυτήν την ενοχή φτάνουμε σε σημεία να κατηγορούμε τον εαυτό μας ως ανάξιο και καταδικάζοντάς τον για κάτι που πολλές φορές πραγματικά θα μπορούσε να διορθωθεί. Για παράδειγμα, το να έχει ένας φίλος η μία φίλη σου γενέθλια κι εσύ να μην καταφέρεις να πας και να αισθάνεσαι γι’ αυτό ότι δεν είσαι καλός φίλος . Υπάρχει λύση: Κάνεις ένα τηλεφώνημα και κανονίζεις να πας να τον δεις την επόμενη μέρα. Να που αν το θες, όλα λύνονται!


Το top 5 των ενοχών:
  • Δεν αισθάνεσαι ότι είσαι καλός γονέας
  • Η δίαιτα που δεν κάνεις/το γυμναστήριο που δεν πας
  • Δεν είμαι καλός για τους φίλους μου
  • Δεν είμαι καλός σύντροφος
  • Καταναλώνω υπερβολικά/ ξοδεύω όλα μου τα χρήματα


Αυτά είναι τα είδη των ενοχών σου, μάθε λοιπόν να τις διαχειρίζεσαι. Είναι φυσιολογικό να τις έχεις όταν αδικείς κάποιον ή πράττεις αντικειμενικά σε βάρος του εαυτού σου, απλά χρειάζεται να το δεις αλλιώς. Πώς; Με το να το επεξεργαστείς με τη λογική σου φυσικά!