Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Συναυλία Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου VIRTUOSISMO

Συναυλία Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου
VIRTUOSISMO

Υπό την αιγίδα του Εξοχότατου Πρέσβη της Ιταλίας στην Κύπρο, κ. Guido Cerboni

Την Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016 στις 20:30 πραγματοποιήθηκε σε ένα μεστό Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου η συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου με τίτλο «Virtuosismo», μία πραγματικά ιστορική συναυλία για τα μουσικά δρώμενα της Κύπρου αφού σε αυτήν φιλοξενείτο ως σολίστ ένας από τους σπουδαιότερους δεξιοτέχνες όλων των εποχών και ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της γενιάς του, ο μεγάλος βιολονίστας Salvatore Accardo. Την Καλλιτεχνική Διεύθυνση της συναυλίας είχε ο μαέστρος Γιώργος Κουντούρης.

Ο Salvatore Accardo, ο οποίος αποτελεί ένα θρύλο στον κόσμο της τέχνης του κλασικού βιολιού, ερμήνευσε το Κοντσέρτο για βιολί σε Ρε μείζονα, έργο 35 του Tchaikovsky, ένα από τα αριστουργήματα του κλασικού ρεπερτορίου και ένα από τα πιο απαιτητικά κοντσέρτα για βιολί της εποχής του ρομαντισμού. Πριν από την εμφάνιση του Μαέστρο Accardo, η Σ.Ο.Ν.Κ. άνοιξε το πρόγραμμα με τη θυελλώδη εισαγωγή από την όπερα του Verdi Η δύναμη του πεπρωμένου ερμηνεύοντας με πάθος και συναισθηματική ένταση. Την είσοδο του Salvatore Accardo στη σκηνή υποδέχθηκε ένα ιδιαίτερα θερμό χειροκρότημα. Τόσο αυτοί που γνώριζαν την μοναδική ερμηνευτική τέχνη και του Accardo όσο και το κοινό το οποίο τον άκουγε για πρώτη φορά απόλαυσαν και θαύμασαν σε άκρα σιγή και προσήλωση μία έξοχη ερμηνεία του αριστουργήματος του Tchaikovsky όπου ο υπέρτατος λυρισμός ήταν τέλεια συγκερασμένος με την απαράμιλλη δεξιοτεχνία και τη βαθιά μουσική ωριμότητα του μεγάλου δεξιοτέχνη. Η ορχήστρα συνόδευσε και συμπρωταγωνίστηκε με τον σολίστ με αξιοθαύμαστη αρτιότητα και μουσική επικοινωνία. Με το πέρας του κοντσέρτου, το κοινό εξέφρασε με απανωτές δυνατές επεφημίες και καταιγιστικό χειροκρότημα το θαυμασμό και την αγάπη του προς τον σπουδαίο καλλιτέχνη. Το πολύλεπτο χειροκρότημα υποχρέωσε τον Μαέστρο Accardo να παίξει το διάσημο Καπρίτσιο αρ. 24 του Παγκανίνι, σε διασκευή του Milstein, ένα από τα δυσκολότερα κομμάτια που έχουν ποτέ γραφτεί για το βιολί, καθηλώνοντας για άλλη μια φορά τους παρευρισκομένους.

Στο δεύτερο μέρος, η Σ.Ο.Ν.Κ., η Ορχήστρα που κέρδισε τις καρδιές του κυπριακού κοινού, παρουσίασε την 9η Συμφωνία του Shostakovich σε Μι ύφεση μείζονα, έργο 90. Της εκτέλεσης προηγήθηκε μια εύστοχη εισαγωγική αφήγηση σχετικά με το ιστορικό φόντο υπό το οποίο ο Ρώσος συνθέτης έγραψε τη Συμφωνία αυτή στα 1945, δηλαδή αμέσως μετά τη νίκη των Ρώσων επί των Ναζιστικών στρατευμάτων στον 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Την αφήγηση έκανε ο ηθοποιός Πέτρος Γιωρκάτζης. Η Ορχήστρα, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Κουντούρη ερμήνευσε με απρόσμενο επίπεδο ωριμότητας και δεξιοτεχνίας το εξαιρετικό αυτό έργο ανταποκρινόμενη με νεανική εκρηκτικότητα στην αστείρευτη ρυθμική ενέργεια της συμφωνίας.

Η σύμπραξή του Μαέστρο Salvatore Accardo με τη Σ.Ο.Ν.Κ. αποτέλεσε τιμή και μουσική εμπειρία τεράστιας αξίας για τα νεαρά μέλη της Ορχήστρας ενώ παράλληλα, πραγματοποιήθηκε το όνειρο εκτατοντάδων μουσικόφιλων να δουν τον μεγάλο αυτό μουσικό επί σκηνής.

Ο Salvatore Accardo έδωσε το πρώτο του ρεσιτάλ το 1954, σε ηλικία 13 ετών ερμηνεύοντας ανάμεσα σε άλλα και τα 24 Καπρίτσια του Παγκανίνι, ενώ στα 15 του κέρδισε το Διαγωνισμό της Γενεύης. Έχει διανύσει μια εξαιρετικά πλούσια καριέρα ως βιολονίστας παίζοντας τακτικά με τις καλύτερες ορχήστρες και μαέστρους στον κόσμο (Sir Colin Davis, Charles Dutoit, Kurt Masur, Bernstein, Mutti, Abbado κ.α.), ενώ η δράση του επεκτείνεται, ανάμεσα σε άλλα, και στον τομέα της μουσικής δωματίου, της διεύθυνσης ορχήστρας, της στήριξης και προώθησης των νεαρών εκτελεστών, καθώς και της συν-ίδρυσης των Φεστιβάλ “Le Settimane Musicali Internazionalidi Napoli και της Κρεμόνα. Είναι ο πρώτος βιολονίστας ο οποίος ηχογράφησε και τα 6 Κοντσέρτα για βιολί του Παγκανίνι, παίζοντας μάλιστα στο θρυλικό GuarneriIl Cannone” του συνθέτη ενώ ηχογράφησε τα Καπρίτσια του Παγκανίνι τρεις φορές. Οι πολυάριθμες του ηχογραφήσεις περιλαμβάνουν, ανάμεσα σε άλλα, τα Κοντσέρτα για βιολί των Tchaikovsky, Dvořák, Sibelius, Mendelssohn, Brahms, Beethoven κ.α. Στις ηχογραφήσεις «Αφιέρωμα στον Heifetz» και «Αφιέρωμα στον Kreisler» παίζει τα ιστορικά βιολιά της συλλογής του Palazzo Comunale της Κρεμόνα. Στον Salvatore Accardo απονεμήθηκαν πολυάριθμες τιμές και βραβεία, ανάμεσά τους και ο τίτλος του «Ιππότη του Μεγάλου Σταυρού» το 1982 από τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, η μεγαλύτερη τιμή στην Ιταλία.

Η Σ.Ο.Ν.Κ., σε συνεργασία με τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και με στόχο την αναβάθμιση του επιπέδου της μουσικής εκτέλεσης των νεαρών μουσικών, διοργάνωσε masterclasses με τον μεγάλο δεξιοτέχνη τα οποία ήταν ανοικτά για το κοινό την Τρίτη 29 Μαρτίου στις 15:00-21:00 στο Θέατρο Παλλάς, Πύλη Πάφου. Έξι νεαροί ταλαντούχοι βιολιστές ηλικίας μέχρι 19 ετών, οι οποίοι είχαν επιλεγεί κατόπιν διαγωνισμού ανοιχτού σε υποψηφίους οποιουδήποτε δημόσιου ή ιδιωτικού εκπαιδευτικού προγράμματος και οργανισμού είχαν την πολύτιμη εμπειρία να καθοδηγηθούν από τον μεγάλο βιολονίστα Salvatore Accardo.