Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Κυπριακή συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό φεστιβάλ EuropArt 2016


  Κυπριακή συμμετοχή
στο Ευρωπαϊκό φεστιβάλ EuropArt 2016


«Ο Μπετόβεν στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος της σύνθεσης που θα εκπροσωπήσει φέτος την Κύπρο στο Πανευρωπαϊκό Φεστιβάλ μουσικής δωματίου EuropArt, που διοργανώνεται στις Βρυξέλλες από τις 2-9 Απριλίου. Συνθέτης του εν λόγω έργου είναι ο Ελληνοκύπριος μουσικός Μάριος Χρίστου, ο οποίος ζει μόνιμα στην Πράγα. Πρόκειται για την Παγκόσμια Πρεμιέρα του έργου που θα πραγματοποιηθεί στις 8 Απριλίου 2016.

Το φεστιβάλ EuropArt αποτελεί μια μοναδική μουσική εκδήλωση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όχι μόνο γιατί το πρόγραμμά του αποτελείται κάθε χρόνο από έργα συνθετών από όλη την Ευρώπη από τον 18 ο μέχρι και τον 21ο αιώνα αλλά επίσης επειδή, μεταξύ άλλων, ένας από τους στόχους του είναι να γνωρίσει στο ευρωπαϊκό φιλόμουσο κοινό συνθέσεις που παρά τη μεγάλη τους καλλιτεχνική αξία δεν έχουν τύχει μέχρι στιγμής επαρκούς αναγνώρισης.

«…Η σύνθεση Ο Μπετόβεν στην Ελλάδα του Μάριου Χρίστου αποτελεί ένα καλό παράδειγμα για τους ευρωπαίους συνθέτες της εποχής μας, αφού συνδυάζει στοιχεία της εθνικής μουσικής του δημιουργού με τεχνικές της ευρωπαϊκής λόγιας μουσικής…» λέει ο καταξιωμένος συνθέτης και καθηγητής του Κονσερβατορίου της Πράγας Jiří Gemrot.