Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για τον συντονισμό δράσεων για πρόληψη του καπνίσματος στους νέους

Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για τον συντονισμό δράσεων
για πρόληψη του καπνίσματος στους νέους


Διοργανώθηκε σήμερα, στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, με σκοπό τον περαιτέρω συντονισμό των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση φαινομένων που σχετίζονται με το κάπνισμα στους νέους. Τη συζήτηση διοργάνωσε το Κυπριακό Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Επιστημών (ΚΙΒΕ), με τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, και πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή .  Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκε ο ρόλος του κάθε φορέα στην ενδυνάμωση της κουλτούρας, αλλά και η ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων, έτσι ώστε οι πολίτες και τα οργανωμένα σύνολα να συμβάλουν με τον δικό τους τρόπο στην αντιμετώπιση του προβλήματος.   

Η διασφάλιση του δικαιώματος της υγείας και της ασφάλειας των παιδιών, των νέων και των εργαζομένων στον σχολικό χώρο είναι αδιαπραγμάτευτο αγαθό. Στο πλαίσιο ευαισθητοποίησης του κοινού και επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών σχετικά με τις δυνατότητες καταπολέμησης του καπνίσματος, προγραμματίστηκε σειρά εκδηλώσεων κατά την περίοδο 29 Φεβρουαρίου – 4 Μαρτίου 2016.

Οι δράσεις πρόληψης του καπνίσματος της περιόδου αυτής, στοχεύουν στην ενδυνάμωση των σχολείων για να διασφαλίσουν την εφαρμογή της πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους σχολικούς χώρους, ανοικτούς και κλειστούς, δημιουργώντας έτσι το κατάλληλο υπόστρωμα για διαμόρφωση κουλτούρας για σχολεία χωρίς καπνό.

Στη σημερινή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι των Υπουργείων Υγείας και Άμυνας, του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου, της Κυπριακής και της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου, της Εταιρείας Γενικής Ιατρικής Κύπρου, της Κίνησης μη Καπνιστών και του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου.