Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Εγκαινιάστηκε η έκθεση ζωγραφικής «Hope for Cyprus» στην Αθήνα

Εγκαινιάστηκε η έκθεση ζωγραφικής «Hope for Cyprus» στην Αθήνα

 
Πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία χθες βράδυ, στ o «Σπίτι της Κύπρου» στην Κυπριακή Πρεσβεία στην Αθήνα, τα εγκαίνια της Έκθεσης ζωγραφικής με θέμα: « Hope for Cyprus » του Γιώργου Τορναρίτη.

Τα εγκαίνια τέλεσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης κ. Αλέξανδρος Ν. Ζήνων στην παρουσία του Υφυπουργού Επικρατείας της Ελληνικής Κυβέρνησης κ. Τέρενς Κουίκ, του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας Πρέσβη κ. Δημήτριου Παρασκευόπουλου, του Πρέσβη της Κύπρου στην Αθήνα κ. Κυριάκου Κενεβέζου, του Βουλευτή του ΔΗΣ Y . κ. Νίκου Τορναρίτη, Πρέσβεων και πλήθους διακεκριμένων προσωπικοτήτων.

Στην ομιλία του, ο κ. Ζήνων ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «Τα γεγονότα του 1974 σημάδεψαν έντονα τον Γιώργο Τορναρίτη και το έργο του. Η επίδραση είναι εμφανής και άμεση, αφού αποτυπώνει τις πλέον δραματικές πτυχές της τραγωδίας: τους αγνοούμενους, την προσφυγιά, τις μνήμες των κατεχομένων εδαφών, τον πόθο για επιστροφή, τον Πενταδάκτυλο. Τα χρώματα, έντονα και ζωηρά, εκφράζουν την απόγνωση και τον πόνο των ανθρώπων, από τις μορφές πηγάζει μια θλίψη, ένας φόβος, μια αγριάδα. Ταυτόχρονα, με τους φόβους και τις ανησυχίες, αναδύεται από τα έργα και μια, έστω αμυδρή, ελπίδα και προσδοκία για ένα καλύτερο αύριο, όπως εξάλλου προϊδεάζει και ο τίτλος της έκθεσης, « Hope for Cyprus ».

Συνεχίζοντας σημείωσε: «Οι πιο πρόσφατες δημιουργίες  του καλλιτέχνη βρίσκουν την έμπνευσή τους κυρίως στις κατεχόμενες περιοχές. Η δυνατότητα επίσκεψης και περιδιάβασης στην κατεχόμενη πατρίδα, αναζωπυρώνει στον Γιώργο Τορναρίτη την ελπίδα και την έντονη επιθυμία της επιστροφής και της επανένωσης όπως μπορεί κανείς να διακρίνει μέσα από κάποιες χαρούμενες μορφές που παρουσιάζει. Της επανένωσης που θα επιτρέψει σε όλους τους Κυπρίους, Έλληνες και Τούρκους, να ατενίσουν ξανά με εμπιστοσύνη και αισιοδοξία το κοινό μέλλον στη γενέθλια γη, απαλλαγμένοι από το βάρος της ξένης στρατιωτικής κατοχής».

Καταλήγοντας, ο κ. Ζήνων τόνισε ότι «Η έκθεση θα ήταν χρήσιμο να παρουσιασθεί και σε άλλες πρωτεύουσες, γιατί, πέραν της καλλιτεχνικής της αξίας, εκπέμπει και τα κατάλληλα πολιτικά μηνύματα».
 
Η Έκθεση περιλαμβάνει  ζωγραφικά έργα τα οποία αποδίδονται με ένταση, ζωηρά χρώματα και συναίσθημα, και εκφράζουν τους φόβους, τις ανησυχίες και τον πόνο των ανθρώπων της Κύπρου και παράλληλα καλλιεργούν την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, για μια Κύπρο ενωμένη και ελεύθερη. Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό από τις 17-27 Μαρτίου 2015, Δευτέρα - Παρασκευή, από τις 11:00 μέχρι τις 18:00.

--------------------

17/3/2015