Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Νομική Υπηρεσία: Η διαδικασία του επαναπατρισμού 34 εκκλησιαστικών κειμηλίων έχει ξεκινήσει

Νομική Υπηρεσία: Η διαδικασία του επαναπατρισμού
34 εκκλησιαστικών κειμηλίων έχει ξεκινήσει

 
Το Εφετείο του Μονάχου στις 16.3.2015 αποφάσισε την απόδοση στην Κυπριακή Δημοκρατία προς επαναπατρισμό 34 εκκλησιαστικών κειμηλίων μετά από εντεκάχρονη δικαστική διαμάχη της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά του Τούρκου αρχαιοκάπηλου A. Dikmen.   Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τοιχογραφίες από την Μονή του Αντιφωνητή Χριστού, το ναό της Αγίας Σολομωνής στην Κώμα του Γιαλού και τη Μονή της Παναγίας της Αψινθιώτισσας. Περαιτέρω επιστρέφονται τρία ζεύγη βημοθύρων από τη Μονή του Αντιφωνητή Χριστού, τη Μονή της Παναγίας της Καντάρας και τον Άγιο Δημητριανό στο Δάλι,   το χειρόγραφο Ευαγγέλιο (18ος αιών.) της αρμενικής κοινότητας της Κύπρου και χειρόγραφο ομιλιάριο (17 ος αιών.) από τη Μονή της Παναγίας της Τροοδίτισσας. Επαναπατρίζονται επίσης δέκα προϊστορικές αρχαιότητες που προέρχονται από τη συλλογή του Χριστάκη Χατζηπροδρόμου, τον Άγιο Επίκτητο Κερύνειας και άλλα.   Τα  34 αυτά κειμήλια είναι τα πιο σημαντικά της συλλογής που αποτέλεσαν το αντικείμενο της υπόθεσης αυτής.
 
Για τα υπόλοιπα 49 αντικείμενα (14 εικόνες ρωσικής τεχνοτροπίας και άλλες προϊστορικές αρχαιότητες), οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας έθεσαν ενώπιον του Δικαστηρίου όλα τα διαθέσιμα στοιχεία ως προς την ταυτότητα των αντικειμένων αυτών για τα οποία το Δικαστήριο, αφού έλαβε υπόψη τα εμπεριστατωμένα ευρήματα δύο εμπειρογνωμόνων , αποφάσισε ότι δεν ήταν δυνατόν να διασυνδεθούν με την κυπριακή πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά. Τα 49 αυτά αντικείμενα δεν πρόκειται να  επιστραφούν στον Τούρκο αρχαιοκάπηλο αφού η Κυπριακή Δημοκρατία, διαβλέποντας τις αδυναμίες του μαρτυρικού υλικού που τέθηκε ενώπιον του Εφετείου, είχε ήδη ζητήσει με οδηγίες από τη Νομική Υπηρεσία, πολύ πριν εκδοθεί η απόφαση του Εφετείου, την δέσμευση των αντικειμένων έναντι του ποσού που είχε επιδικάσει το Δικαστήριο ως έξοδα υπέρ της Δημοκρατίας (€500.00) για τα οποία σύμφωνα με το γερμανικό δίκαιο θα αποτελέσουν αντικείμενο δημοπράτησης.
 
Μετά από 40 χρόνια συντονισμένων προσπαθειών  των αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Εκκλησίας της Κύπρου μέσω και προηγούμενων γερμανικών δικαστικών αποφάσεων οι οποίες διέταξαν την επιστροφή στην Κύπρο άλλων 173 εκκλησιαστικών κειμηλίων που βρέθηκαν στα χέρια του Τούρκου αρχαιοκάπηλου, απέδωσαν στην Κυπριακή Δημοκρατία τη συνολική επιστροφή 207 κειμηλίων πολύ μεγάλης εκκλησιαστικής και πολιτιστικής αξίας άρρηκτα συνδεδεμένα με την εκκλησιαστική και πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου.
 
Η Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσωπείται ενώπιον των βαυαρικών δικαστικών Αρχών από μεγάλο γερμανικό οίκο δικηγόρων ο οποίος βρίσκεται σε συνεχή και στενή επαφή με τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας λαμβάνοντας οδηγίες από τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας.  
 
Η διαδικασία του επαναπατρισμού των 34 κειμηλίων στην Κύπρο έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί περίπου σ’ ένα μήνα.
 
----------------------