Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

« H Κύπρος του Πολιτισμού» στην πόλη Saint - Cyr - sur - Loire

Διάλεξη και παρουσίαση της έκθεσης
« H Κύπρος του Πολιτισμού» στην πόλη Saint - Cyr - sur - Loire


Οργανώθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2015, στην πόλη Saint - Cyr - sur - Loire της κεντρικής Γαλλίας, σε συνεργασία με τον Δήμο της πόλης και τον Σύνδεσμο Φίλων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή της  Τούρ, εκδήλωση για την Κύπρο.

Η εκδήλωση περιλάμβανε διάλεξη για την Κύπρο από τον Πρέσβη της Δημοκρατίας στη Γαλλία κ. Μάριο Λυσιώτη και παρουσίαση της έκθεσης φωτογραφιών « H Κύπρος του Πολιτισμού». Η διάλεξη, υπό μορφή συζήτησης με την Αντιδήμαρχο της πόλης, υπεύθυνη για τις Εξωτερικές Σχέσεις κα Francine Lemari é, διεξήχθη στην παρουσία φίλων της Κύπρου, μελών των τοπικών αρχών και δημοσιογράφων του τοπικού Τύπου. Μεταξύ των παρόντων ήταν η κα Gis è le Papin , Αντιδήμαρχος της πόλης Bl é r é, όπου προγραμματίζεται ανάλογη εκδήλωση στα μέσα Φεβρουαρίου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή της Τούρ κ. Paul Olivier , η Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου κα Κλεοπάτρα Ρομπινέ και οι Πρόεδροι των Επιτροπών Αδελφοποίησης των πόλεων Saint - Cyr - sur - Loire και Truyes .

Σημειώνεται ότι η πόλη Saint - Cyr - sur - Loire είναι αδελφοποιημένη με τον Δήμο Μόρφου από τον Οκτώβριο του 2002 και οι ανταλλαγές και οι σχέσεις των δυο πόλεων είναι πολύ στενές.

Ο κ. Λυσιώτης ανέλυσε εκτενώς τη σημερινή κατάσταση του Κυπριακού, υπό το φως των απειλών της Τουρκίας και την παράνομη παρουσία του ερευνητικού πλοίου Barbaros   στην κυπριακή ΑΟΖ, το θέμα των υδρογονανθράκων καθώς και τις προσπάθειες της Κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση.

Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό που περιστράφηκε γύρω από το κυπριακό πρόβλημα τόσο από την   ιστορική σκοπιά όσο και σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις, την οικονομική κρίση και τις σχέσεις Γαλλίας - Κύπρου.

Παράλληλα, στην επιβλητική αίθουσα του Δημαρχείου όπου έγινε η διάλεξη παρουσιάστηκε και η έκθεση φωτογραφιών του Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών με   θέμα «Η   Κύπρος του Πολιτισμού»

Η έκθεση θα παραμείνει στην πόλη Saint - Cyr - sur - Loire μέχρι και τα τέλη Ιανουαρίου.