Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Η Παρουσίαση του βιβλίου της Βικτώριας Hislop «H Ανατολή»



Η Παρουσίαση του βιβλίου
της Βικτώριας Hislop  «H Ανατολή»


Εξαιρετική επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση παρουσίασης του Μυθιστορήματος "Η Ανατολή" της Βικτώριας Χίσλοπ, που διοργανώθηκε πρόσφατα στη Λευκωσία από το Κυπριακό Κέντρο Μελετών (ΚΥ.ΚΕ.Μ.).
Εισηγητές της Βιβλιοκριτικής ήταν ο Πρώην Δικαστής του  Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων κ. Γιώργος Αρέστης, ο δημοσιογράφος Σάββας Ιακωβίδης και η φιλόλογος/συγγραφέα, κριτικός Λογοτεχνίας κ. Χρυσόθεμις Χατζηπαναγή.
Οι εισηγητές κατέθεσαν τις αναλύσεις τους, που προέκυψαν μέσα από την ενδελεχή μελέτη του βιβλίου και συνόψισαν τις πιο κάτω διαπιστώσεις.

1.  Το βιβλίο περιέχει σοβαρές ιστορικές ανακρίβειες και παραποιεί/διαστρεβλώνει  όλα σχεδόν τα ιστορικά γεγονότα, τα οποία η συγγραφέας επιχείρησε να καταγράψει και να προβάλει σε πολλά σημεία και αναφορές της. 
2.  Από την αρχή μέχρι το τέλος του «πονήματός» της  η συγγραφέας περιγράφει - άμεσα ή έμμεσα- τους Ελληνοκύπριους  ως ρατσιστές, ανάλγητους, ελαφρόμυαλους, αδίστακτους, αιμοβόρους, αγροίκους, εκμεταλλευτές,  επιτήδειους, που προσπάθησαν να εξοντώσουν τους Τουρκοκύπριους και να τους εξαλείψουν από την Κύπρο, πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα την Τουρκική Εισβολή στην Κύπρο.
3.  Περιέγραψε τους Αμμοχωστιανούς ως ανθρώπους της χλιδής, της αισχροκέρδειας και της ανηθικότητας, που καταπίεζαν και εκμεταλλεύτηκαν τους Τουρκοκύπριους σε όλο το διάστημα της συμβίωσής τους.
4.  Αφήνει να εννοηθεί - αμέσως ή εμμέσως- ότι σε όλα τα στάδια της ανεξάρτητης ζωής της Κυπριακής Δημοκρατίας οι Ελληνοκύπριοι και οι Ελλαδίτες υπήρξαν οι υπαίτιοι των διακοινοτικών ταραχών και των  τουρκικών παρεμβάσεων.
5.  Περιγράφει με απίστευτη ωμότητα τα "εγκλήματα" που διέπραξαν οι Ελληνοκύπριοι εις βάρος των Τουρκοκυπρίων, ενώ παραλείπει επιμελώς να αναφερθεί στις ωμότητες, που διέπραξαν οι Τούρκοι κατά το 1963-1964 και κατά την Τουρκική Εισβολή του 1974.

Οι εισηγητές, κατέληξαν ομόφωνα στο συμπέρασμα ότι το Βιβλίο "Η Ανατολή" όχι μόνο δεν προάγει την επιστροφή της Αμμοχώστου αλλά, δυστυχώς, εξευτελίζει και λοιδορεί τους Ελληνοκύπριους.

Τέλος, υπήρξε καθολική η άποψη ότι το βιβλίο αυτό θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για την τουρκική προπαγάνδα στη διεθνή κοινή γνώμη, αφού κυκλοφορεί ήδη σε χιλιάδες αντίγραφα και πρόκειται να μεταφραστεί σε πολλές ξένες γλώσσες.
Αυτό θα προσλάβει ευρύτερες διαστάσεις αν τελικά επιχειρηθεί - όπως άφησε να νοηθεί η συγγραφέας -  να γίνει τηλεοπτική και κινηματογραφική παραγωγή.
Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος κόσμου, μεταξύ των οποίων και διακεκριμένοι δημοσιογράφοι, συγγραφείς και λογοτέχνες.
Στη φωτογραφία οι εισηγητές με τον συντονιστή της συζήτησης κ. Ανδρέα Μορφίτη, Αντιπρόεδρο του ΚΥ.ΚΕ.Μ.