Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Το Τάγμα του Αγίου Ιωσήφτης Εμφανίσεως 170 χρόνια παρουσίας και προσφοράς στην Κύπρο



Το Τάγμα του Αγίου Ιωσήφτης Εμφανίσεως
170 χρόνια παρουσίας και  προσφοράς στην
Κύπρο

ΤΗΣ ΔΡΟΣ ΡΩΞΑΝΑΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ*


Οι πρώτες μοναχές του Τάγματος του Αγίου Ιωσήφτης Εμφανίσεωςέφτασαν  στη Λάρνακα το 1844, ήταν μόνο τέσσερις, σε χώρα μακρινή από την Γαλλία, σε  μία εποχή δύσκολη και ταραγμένη.
Με πίστη στο Θεό, βαθιά αγάπη και κυρίως σεβασμό προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο, χωρίς διακρίσεις, άρχισαννα γράφουν λαμπρές σελίδες στην ιστορία της πόλης του Ζήνωνα και τις γύρω περιοχές.

Η Ιερά Μονή κτίστηκε μεταξύ 1844-1848. ΤοΜοναστήρι δεν ήταν  μόνο το σπίτι μιας κοινότητας των αδελφών, αλλά εκει, ήταν θέλημα Θεού, χτύπαγε η ιερή καρδιά  της πόλης.

Εδώ λειτουργούσε το πρώτο μικρό νοσοκομείο και φαρμακείο της Κύπρου, όπου οι Αδελφές του Τάγματος του Αγίου Ιωσήφ της Εμφανίσεως πρόσφεραν για πολλά χρόνια δωρεὰν παροχή ιατρικής περίθαλψης σὲ ὅλους τους πάσχοντες.

Οι αδελφές είχαν φροντίσει να υπάρχουν τα πάντα για την καλή περιποίηση των δυστυχισμένων ανθρώπωνπουπεριέθαλπταναδιακρίτως θρησκείας και εθνικότητας.
Η πρώτηνοσοκόμα  στο νησί μας  ήτανκαλόγριατου Αγίου Ιωσήφ. Ήταν μόλις  24 χρόνων. Με πολύ αγάπη, αφοσίωση και εκτίμηση σε όλους, εργάστηκε σκληράκαι πρόσφερεδωρεάν, ανιδιοτελώς τις ιατρικές της υπηρεσίες στους άρρωστους.  Αγαπήθηκε πολύ από τουςκατοίκους, χριστιανούς και μουσουλμάνους, για την βοήθεια και προσφορά της στους  συνανθρώπους της.

Επίσης, ιδρύθηκαν στο μοναστήρι, με μεγάλη επιτυχία, νηπιαγωγείο και σχολείο, το πρώτο παρθεναγωγείο του νησιού.Η αρχή είναι πάντα δύσκολη.
Οι οικονομικές ανάγκες δυσβάσταχτες, όμως οι Αδελφέςμε πίστη στο έργοτους, επιμονήκαι υπομονή, και  κυρίως  με αγάπη προς τον πλησίον, με πολλές ανθρωπιστικές δράσεις, κατάφεραν όχι μόνο να αγαπηθούν από το λαό,αλλάνα γίνουνενεργητικόμέρος του Κυπριακού λαού.

Σήμερα οι αδελφές, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν συνεχίζουν το έργο τους,  με την ίδια αγάπη, πίστη και ενθουσιασμό.Στο μοναστήριλειτουργεί ο Σύνδεσμος του Αγίου Ιωσήφ.
Πρόκειται για έναν μη-κερδοσκοπικό οργανισμό που έχει ως στόχο  να παρέχει υλική και πνευματική βοήθεια στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη - άπορους, ασθενείς, ηλικιωμένους, πάσχοντες που αντιμετωπίζουν πολλές ελλείψεις σε θέματα καθημερινής διαβίωσης.

Τον Ιούνιο του 1990 αποφοίτησαν οι τελευταίοι μαθητές.Σήμερα το σχολείο  προσφέρειαπογευματινά μαθήματα στα παιδιά (σαν φροντιστήριο μόνο).

Παρ' όλο που όλα σχεδόνέκλεισαν,(νοσοκομείο, σχολείο),τοεκπαιδευτικό, νοσηλευτικό και φιλανθρωπικό έργο των Αδελφών παραμένει ακόμα «εν ζωή» για τους κατοίκους της Λάρνακας  και γύρω περιοχές.

"Βαριά κληρονομιά" μας άφησε η Μονή, οι Αδελφές και το σχολείοΑγίου Ιωσήφ στην Λάρνακα.Η Κληρονομιά  αυτήαποτελεί κοινωνικό αγαθό. Ανήκει σε όλους. Na την διατηρήσουμε αγνό και πλήρες.

Είναι μεγάλη τιμή και τεράστια χαρά όλοι μαζί να τιμήσουμε ξανά εκείνεςπου προσέφεραν τόσα πολλά στην πόλη μας και οδήγησαν την Λάρνακα μποστά:τις Αδελφές και το Τάγμα του Αγίου Ιωσήφτης Εμφανίσεως.
ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Η γιορτινή εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή,  5 Οκτωβρίου 2014, στις 6:00μ.μ στο Σχολείοτου Αγίου Ιωσήφτης Εμφανίσεως, (Σχολή Καλογραιών) στην Λάρνακα.








*International Hospitality Management
Member of Scientific Committee WTA