Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Πρώτη τελετή απονομής βραβείων Πράσινων Δημοσίων Συμβάσεων στην Κύπρο

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2014, το Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών και το Τμήμα Περιβάλλοντος σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δημόσιων Συμβάσεων του Γενικού Λογιστηρίου της Δημοκρατίας διοργάνωσαν την πρώτη τελετή απονομής βραβείων Πράσινων Δημοσίων Συμβάσεων στην Κύπρο.

Η τελετή βράβευσης πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου, στην παλιά πόλη.
Η τελετή πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια υλοποίησης του έργου « Buy Smart +» που συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Ευφυής Ενέργεια για την Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το έργο « Buy Smart +», στο οποίο το Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών συμμετέχει ως εταίρος, στοχεύει στην προώθηση των Πράσινων Δημόσιων Συμβάσεων και των ενεργειακά αποδοτικών προϊόντων στην Ευρώπη.
Σύντομο χαιρετισμό κατά την έναρξη της τελετής απεύθυνε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης. Ο κ. Υπουργός ευχαρίστησε όλους όσοι εργάστηκαν για την επιτυχία της τελετής βράβευσης αλλά κυρίως τις Αρχές και τους Φορείς που υπέβαλαν υποψηφιότητα και βραβεύτηκαν, γιατί καταφέρανε με τις αγορές τους να συμβάλουν στη διάδοση των Πράσινων Δημοσίων Συμβάσεων και να τεθεί η κινητήριος δύναμη για το «πρασίνισμα» της Κύπρου. Επίσης, ανάφερε χαρακτηριστικά ότι «εφτά χρόνια μετά την έναρξη εφαρμογής των Πράσινων Δημόσιων Συμβάσεων στην Κύπρο, για τις οποίες Αρμόδια Αρχή είναι το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου, το οποίο έχει εκπονήσει και Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις, καταφέραμε, να μιλάμε με ποσοστά, έστω και μικρά, για εισχώρηση πράσινων προϊόντων στην αγορά και ιδιαίτερα στον κρατικό μηχανισμό».
Στη συνέχεια η Επίτροπος Περιβάλλοντος και Μέλος του Διαχειριστικού Συμβουλίου του Ενεργειακού Γραφείου Κυπρίων Πολιτών κα Ιωάννα Παναγιώτου ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους, τις Αρχές και Φορείς που συμμετείχαν στον πρώτο διαγωνισμό Πράσινων Δημόσιων Συμβάσεων στην Κύπρο και συνεχάρη τις Αρχές και Φορείς που βραβεύτηκαν. Ανέφερε ότι οι Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τις αναθέτουσες αρχές και αναθέτοντες φορείς του δημοσίου και ευρύτερου δημόσιου τομέα καθώς επίσης και για τις ιδιωτικές εταιρείες, καθώς συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος, μειώνοντας τις εκπομπές επικίνδυνων ουσιών και αερίων του θερμοκηπίου. Η σύναψη συμβάσεων για πράσινα προϊόντα, υπηρεσίες και έργα επιφέρει μείωση των αέριων ρύπων που απελευθερώνονται στο περιβάλλον, διατήρηση των φυσικών πόρων καθώς και την προστασία της δημόσιας υγείας.
Η κα Παναγιώτου αναφέρθηκε και στα σημαντικά αποτελέσματα της υλοποίησης του έργου « Buy Smart+» στην Κύπρο, που μεταξύ άλλων ήταν η επιτυχής διοργάνωση 12 σεμιναρίων εκπαίδευσης για τις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις για τον φωτισμό, τα κλιματιστικά, τα οχήματα και τον μηχανογραφικό εξοπλισμό και ηλεκτρικές συσκευές οικιακής χρήσης σε συνεργασία με το Τμήμα Περιβάλλοντος, που παρακολούθησαν συνολικά περισσότερα από 120 άτομα και η διοργάνωση εκπαιδευτικής ημερίδας για τις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις που παρακολούθησαν περισσότερα από 100 άτομα. Τέλος, ευχαρίστησε όλους τους συνεργαζόμενους φορείς που στήριξαν το έργο « Buy Smart+» και συνέβαλαν στην υποστήριξη των δράσεων του έργου.
Ο κ. Στέλιος Κουντούρης, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιων Συμβάσεων απεύθυνε χαιρετισμό, εκπροσωπώντας τη Γενική Λογίστρια της Δημοκρατίας, συνεχάρη το Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών για τις προσπάθειες που καταβάλλει για την προώθηση των Πράσινων Δημοσίων Συμβάσεων στην Κύπρο και ευχαρίστησε την Συντονιστική Επιτροπή Πράσινων Δημοσίων Συμβάσεων που συστάθηκε με αρκετούς φορείς και οργανισμούς από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στα πλαίσια του έργου « Buy Smart+» η οποία συνέβαλε προς την κατεύθυνση των πράσινων αγορών.
Μετά από τους σύντομους χαιρετισμούς, ακολούθησε η απονομή των βραβείων Πράσινων Δημοσίων Συμβάσεων, καθώς και δύο τιμητικών διακρίσεων από τον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκο Κουγιάλη.
  • Τα βραβεία Πράσινων Δημοσίων Συμβάσεων σε αναθέτουσες αρχές/αναθέτοντες φορείς ως ακολούθως:
· Το 1ο βραβείο αναθέτουσας αρχής/αναθέτοντος Φορέα για ολοκληρωμένη πολιτική Πράσινων Δημοσίων Συμβάσεων απονεμήθηκε στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
· Το 2ο βραβείο αναθέτουσας αρχής/αναθέτοντος φορέα για ολοκληρωμένη πολιτική Πράσινων Δημοσίων Συμβάσεων απονεμήθηκε στο Δήμο Αγίου Αθανασίου.
· Το 3ο βραβείο αναθέτουσας αρχής/αναθέτοντος φορέα για ολοκληρωμένη πολιτική Πράσινων Δημοσίων Συμβάσεων απονεμήθηκε στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου.
· Το βραβείο Πράσινων Δημοσίων Συμβάσεων για αγορές στην κατηγορία μηχανογραφικός εξοπλισμός και ηλεκτρικές συσκευές οικιακής χρήσης απονεμήθηκε στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λάρνακας.
· Το βραβείο Πράσινων Δημοσίων Συμβάσεων για αγορές στην κατηγορία φωτισμός απονεμήθηκε στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας.
· Το βραβείο Πράσινων Δημοσίων Συμβάσεων για αγορές στην κατηγορία επιβατικά οχήματα απονεμήθηκε στην CYTA .
· Το βραβείο Πράσινων Δημοσίων Συμβάσεων για αγορές στην κατηγορία κλιματιστικά απονεμήθηκε στο Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικής Υπηρεσίας και στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
· Το βραβείο Πράσινων Δημοσίων Συμβάσεων για αγορές στην κατηγορία κτιριακές κατασκευές απονεμήθηκε στο Κυβερνητικό Τυπογραφείο.
· Τιμητική διάκριση για την ανέγερση κτιρίου χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, για το νέο Δημαρχείο Λευκωσίας, απονεμήθηκε στο Δήμο Λευκωσίας.
· Τιμητική διάκριση για αναπαλαίωση και ανέγερση κτιρίου χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, για το Πολιτιστικό Κέντρο Στροβόλου, απονεμήθηκε στο Δήμο Στροβόλου.
Στην τελετή απονομής βραβείων παρευρέθηκαν περισσότερα από 80 άτομα, εκπρόσωποι κοινοβουλευτικών κομμάτων, Υπουργείων, κυβερνητικών τμημάτων και υπηρεσιών, οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επαγγελματικούς συνδέσμους και ιδιωτικούς οργανισμούς.
Περισσότερες πληροφορίες: http:// www. buy- smart. info/