Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Απάντηση της Διεύθυνσης Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης σε δημοσιεύματα σχετικά με την εγγραφή νέων προγραμμάτων σπουδών από το « Ledra College »

Απάντηση της Διεύθυνσης Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης
σε δημοσιεύματα σχετικά με την εγγραφή
νέων προγραμμάτων σπουδών από το « Ledra College »

Η Διεύθυνση Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΔΑΑΕ) επιθυμεί να σχολιάσει δημοσιεύματα σε σχέση με τις δηλώσεις για εγγραφή νέων προγραμμάτων σπουδών από την Ιδιωτική Σχολή Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης « Ledra College » (Λευκωσία), διευκρινίζοντας τα ακόλουθα:
· Η Σχολή, σύμφωνα με τις πρόνοιες του περί Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νόμου 1996 μέχρι 2013 υπέβαλε προς το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού (ΥΠΠ) δηλώσεις για την προσφορά δύο νέων προγραμμάτων σπουδών με τις επωνυμίες:
  • α ) «Cyber Security (4 Years, plus an Optional Foundation Year, Bachelor of Science)»
  • β ) «Cyber Security (1 ½ Years, Master of Science)»
· Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού μέσω της Διεύθυνσης Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΔΑΑΕ) ακολουθώντας τις διαδικασίες που απορρέουν από την πιο πάνω Νομοθεσία προχώρησε σε σύσταση Ειδικής Τεχνικής Επιτροπής (ΕΤΕ) αποτελούμενης από Λειτουργό του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και δύο Ακαδημαϊκούς που είχαν προταθεί από τα Δημόσια Πανεπιστήμια της Κύπρου, μετά από σχετικό αίτημα της ΔΑΑΕ. Οι όροι εντολής της εν λόγω Επιτροπής αφορούν στην υποβολή σχετικής έκθεσης μετά από εξέταση των Αναλυτικών Προγραμμάτων, των Εργαστηρίων και της Βιβλιοθήκης της Σχολής. Επισημαίνεται περαιτέρω πως η όλη διαδικασία αφορά την εξέταση εγγραφής και όχι αξιολόγησης των κλάδων αυτών.
· Η Έκθεση της ΕΤΕ υποβλήθηκε αρμοδίως στη Συμβουλευτική Επιτροπή Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΕΤΕ). Στο περιεχόμενο της Έκθεσης της ΕΤΕ αναφέρονταν σειρά σοβαρών αδυναμιών των υπό εγγραφή Προγραμμάτων Σπουδών και η ΣΕΤΕ με ομόφωνη απόφασή της εισηγήθηκε την απόρριψη εγγραφής των Προγραμμάτων αυτών και ενημέρωση της Σχολής.
· Μετά την απόρριψη των πιο πάνω προγραμμάτων, η Σχολή υπέβαλε και πάλι τα δύο προγράμματα σπουδών για εξέταση και εγγραφή στο σχετικό Μητρώο του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Το Υπουργείο Παιδείας, ακολουθώντας τη νενομισμένη διαδικασία, προέβη στη σύσταση νέας ΕΤΕ. Κατά τη διαδικασία αυτή, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου αποτέλεσαν στόχο κακόβουλων δημοσιευμάτων στον ημερήσιο Τύπο.
Η ΔΑΑΕ διαψεύδει κατηγορηματικά την οποιαδήποτε προκατάληψη και σκοπιμότητα εις βάρος της Σχολής « Ledra College » και οι δηλώσεις για μη τήρηση διαφάνειας και αξιοκρατίας εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας είναι ανυπόστατες. Αντιθέτως, ο Διευθυντής της Σχολής και ο υπεύθυνος των υπό εγγραφή προγραμμάτων σπουδών προσπάθησαν να ασκήσουν εκβιαστικά πίεση και να παρέμβουν στη διαδικασία επιλογής των μελών της νέας ΕΤΕ.
_____________
11 Σεπτεμβρίου, 2014