Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Συνέντευξη του Ηλία Ανδριόπουλο στην Αρετή Κοκκίνου για το ¨Μουσικόραμα"



Συμμερίζομαι την γνώμη  πως το μεγαλύτερο επίτευγμα της περίφημης γενιάς των εμβληματικών δημιουργών του '60 'και '70 και των επιγόνων τους ήταν το γεφύρωμα της λαϊκής μουσικής με τη λόγια τέχνη σε εποχές δύσκολων και ιδιαίτερων πολιτικών καταστάσεων για την Ελλάδα.
Οι δουλειές των ανθρώπων αυτών αποτέλεσαν τη μέγιστη ακμή του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού και αγκαλιάστηκαν από το σύνολο του κόσμου.
Οι δημιουργοί αυτοί δεν ήταν απλώς ταλαντούχοι μουσικοί που έγραφαν ωραία τραγούδια αλλά άνθρωποι με σημαντική  προσωπικότητα και, το κυριότερο, με θέση και ολοκληρωμένη άποψη για το πολιτικό και το κοινωνικό γίγνεσθαι, η οποία εκφραζόταν όχι μόνο από τη δουλειά τους αλλά και από το δημόσιο λόγο τους.
Ο κ. Ηλίας Ανδριόπουλος, μάχιμος εκπρόσωπος της γενιάς αυτής, καταθέτει εδώ και πολλά χρόνια, ταυτόχρονα με τα μουσικά του έργα, γραπτό λόγο σχολιάζοντας και αναλύοντας τα πολιτιστικά μας πράγματα. Με αφορμή την κυκλοφορία του τρίτου του βιβλίου με τίτλο “ΤΟ ΑΙΝΙΓΜΑ ΜΙΑΣ ΓΕΝΙΑΣ” (εκδόσεις “Αργοναύτης” ) μου έκανε την τιμή να μου παραχωρήσει την παρακάτω σημαντική συνέντευξη.
Το βιβλίο, τυπωμένο σε πολυτονικό σύστημα, το παρέλαβα μαζί με το διπλό  CD με τίτλο «Από τα ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ στις ΩΔΕΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΛΒΟΥ», το οποίο περιέχει  ηχητικό ντοκουμέντο από δύο  συναυλίες που έγιναν ως παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου το καλοκαίρι του 2013 στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου.
Συνέντευξη του Ηλία Ανδριόπουλο στην Αρετή Κοκκίνου για το ¨Μουσικόραμα"