Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Δημοσιεύθηκε ο κατάλογος των υποψήφιων έργων για τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2013


Δημοσιεύθηκε ο κατάλογος των υποψήφιων έργων
για τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2013



Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού ανακοινώνουν ότι ο κατάλογος των υποψήφιων έργων για τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας για εκδόσεις του 2013 έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Σύμφωνα με τη διαδικασία που εφαρμόζεται από το 2010, θα ισχύσει περίοδος υποβολής ενστάσεων σε σχέση με τα έργα που έχουν περιληφθεί στον κατάλογο.

Σε περίπτωση μη εντοπισμού στον κατάλογο (από συγγραφείς, εικονογράφους ή εκδότες) οποιουδήποτε έργου που έχει εκδοθεί από την 1/1/2013 μέχρι την 31/12/2013 και κατατεθεί στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη μέχρι την 31/1/2014, ή διαφωνίας αναφορικά με την κατάταξή του σε συγκεκριμένη κατηγορία, ή επιθυμίας του συγγραφέα να μη συμπεριληφθεί το έργο του στον κατάλογο των υποψήφιων έργων, μπορεί να υποβληθεί γραπτή ένσταση στην ηλεκτρονική διεύθυνση mthoma@culture.moec.gov.cy ή στο φαξ 22 809872 (φροντίδι Μ. Θωμά, τηλ. 22809835). Το έργο θα πρέπει να εμπίπτει στις κατηγορίες των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας.

Όλοι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν στον κατάλογο που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου στη διεύθυνση www.moec.gov.cy, στις Ανακοινώσεις ημερομηνίας 4/4/2014.

Η περίοδος υποβολής ενστάσεων διαρκεί από τις 4 μέχρι και τις 25 Απριλίου 2014. Θα εξεταστούν και θα απαντηθούν όλες οι ενστάσεις. Σημειώνεται ότι η υποβολή ένστασης δεν συνεπάγεται αναγκαστικά τη συμπερίληψη του σχετικού έργου στον κατάλογο.

Έργα τα οποία πληρούν τις προϋποθέσεις υποψηφιότητας και τα οποία πιθανόν να μην περιληφθούν (εξαιτίας της μη έγκαιρης υποβολής ένστασης) ούτε μετά τη λήξη της περιόδου ενστάσεων στον κατάλογο που θα παραδοθεί στα μέλη των Κριτικών Επιτροπών Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας, θα μπορούν να ενταχθούν σε αυτόν κατόπιν αιτήματος του συγγραφέα/ εικονογράφου, νοουμένου ότι, κατά την κρίση του Διευθυντή Πολιτιστικών Υπηρεσιών, δεν θα παρακωλύεται η έγκαιρη διεκπεραίωση του έργου των Κριτικών Επιτροπών. Σε περίπτωση υποβολής και αποδοχής, από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, αιτήματος για συμπερίληψη έργου στον κατάλογο των υποψήφιων έργων μετά τη λήξη της περιόδου ενστάσεων, ο συγγραφέας/εικονογράφος οφείλει να εφοδιάσει ο ίδιος τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες με τα απαιτούμενα για τα μέλη της αρμόδιας Επιτροπής αντίτυπα του βιβλίου του.

Οι κατηγορίες που θα κριθούν κατά τη διάρκεια του 2014 για εκδόσεις του 2013 είναι:
1. Ποίηση (Βραβείο αποτελούμενο από χρηματικό έπαθλο €3.000 με τιμητικό δίπλωμα)
2. Μυθιστόρημα (Βραβείο αποτελούμενο από χρηματικό έπαθλο €3.000 με τιμητικό δίπλωμα)
3. Διήγημα/Νουβέλα (Βραβείο αποτελούμενο από χρηματικό έπαθλο €3.000 με τιμητικό δίπλωμα)
4. Δοκίμιο (για τη λογοτεχνία, την τέχνη ή τη φιλοσοφία) / Μελέτη (για τη λογοτεχνία ή τις τέχνες) (Στην υποκατηγορία Μελέτη είναι υποψήφια και έργα μη Κύπριων συγγραφέων, νοουμένου ότι η μελέτη αφορά στη λογοτεχνία ή τις τέχνες της Κύπρου. Βραβείο αποτελούμενο από χρηματικό έπαθλο €3.000 με τιμητικό δίπλωμα).
5. Βραβείο Νέου Λογοτέχνη (μέχρι 35 ετών για Ποίηση, Διήγημα/Νουβέλα, Μυθιστόρημα. Βραβείο αποτελούμενο από χρηματικό έπαθλο €3000 με τιμητικό δίπλωμα)
6. Λογοτεχνία για μικρά παιδιά (Ποίηση/Μυθοπλασία. Βραβείο αποτελούμενο από χρηματικό έπαθλο €3.000 με τιμητικό δίπλωμα)
7. Λογοτεχνία για μεγάλα παιδιά και εφήβους (Ποίηση/Μυθοπλασία. Βραβείο αποτελούμενο από χρηματικό έπαθλο €3.000 με τιμητικό δίπλωμα)
8. Εικονογράφηση Λογοτεχνικού Βιβλίου για παιδιά και εφήβους (Ποίηση/Μυθοπλασία. Βραβείο αποτελούμενο από χρηματικό έπαθλο €3.000 με τιμητικό δίπλωμα)

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι παραπέμπονται στον Κανονισμό που διέπει τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας στην ιστοσελίδα http://www.moec.gov.cy, στις Ανακοινώσεις της ημερομηνίας 18/11/2013.
--------------------
4/4/2014