Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Εξηγώντας ένα επιστημονικό φαινόμενο σε τρία λεπτά!!

The Talent Science
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο ημιτελικός του διαγωνισμού FameLab Cyprus, στις 13 Μαρτίου 2014. Η μαγεία της επιστήμης ξεδιπλώθηκε για ακόμη μια φορά στον ημιτελικό.

Τα θέματα που παρουσιάστηκαν ποικίλουν, από “μπορείς να ξεφύγεις από μια μαύρη τρύπα;”, “Ποια είναι η επίδραση του καφέ στο σώμα και στο μυαλό σου;”, “Πως κάποια φυτά ‘ζεσταίνουν’ τα λουλούδια τους ούτως ώστε να εξαπλωθεί το άρωμα τους;”, “Μπορείς να πείσεις ένα ανθρώπινο κύτταρο να ‘γυρίσει πίσω στο χρόνο’ και στη συνέχεια να το χρησιμοποιήσεις για να θεραπεύσει μια ασθένεια;”, “Υπάρχουν ‘αόρατες δυνάμεις’; και αν ναι, μπορούν να σε βοηθήσουν να πιείς το χυμό σου και να ξεβουλώσεις την τουαλέτα σου;”, μέχρι “Γιατί μια φάλαινα κολυμπάει καλύτερα από σένα”, “Γιατί δεν μπορούμε να διαιρέσουμε με το μηδέν;”, “Η εκπληκτικότητα του Τροόδους, και για ποιο λόγο έχουμε έναν ‘Αμαζόνιο’ ακριβώς έξω από τη πόρτα μας!”, “Πως μπορείς να χάσεις 100 γραμμάρια σε μερικά μόνο λεπτά;”, και “το παραδοσιακό κτύπημα του καρπουζιού ώστε την επόμενη φορά που θα ‘χαστουκίσετε’ ένα καρπούζι για να ελέγξετε αν είναι ‘καλό’ θα πρέπει να θυμόσαστε το εξής: ‘εφαρμόζετε επιστήμη!”

Ακολουθούν οι δέκα φιναλίστ που θα συμμετάσχουν στο μεγάλο τελικό στις 11 Μαΐου 2014.


  1. Αναστασία Γεωργούλη

  1. Ανδρέας Ανδρέου

  1. Χριστόδουλος Σαντζιάκη

  1. Χρίστος Ξενοφώντος

  1. Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου

  1. Έλενα Καμηλάρη

  1. Ιωάννα Στεφανή

  1. Marc Srour

  1. Ορέστης Μαραγκός

  1. Viken Tavitian


Οι τρεις πρώτοι φιναλίστ θα λάβουν χρηματικά έπαθλα €2,000, €700 και €300 αντίστοιχα. Ο μεγάλος νικητής θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στο διεθνή διαγωνισμό FameLab που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο στο Cheltenham του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η κριτική επιτροπή αποτελείτο από το Δρ Βασίλη Τσάκαλο, Γενικό Διευθυντή του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας, το Δρ Νίκο Περιστιάνη, Πρόεδρο του Δ.Σ. του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, τον κύριο Αχιλλέα Γραμματικόπουλο, ηθοποιό, τη Δρ Λίνα Κασσιανίδου, Αν. Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κύπρου, και το Νίκο Κωνσταντίνου, νικητή του Εθνικού Διαγωνισμού τη χρονιά 2013.

Διοργανωτές του Διαγωνισμού είναι το Ευρωπαϊκό Γραφείο Κύπρου και το Βρετανικό Συμβούλιο και συνδιοργανωτής το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας. Χορηγοί είναι το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Top Kinisis Travel. Χορηγοί Επικοινωνίας είναι το Ραδιοφωνικό ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ) και η Εφημερίδα Πολίτης. O διαγωνισμός τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

(επισυνάπτεται φωτογραφία)


Επικοινωνία: Νάτια Καραγιάννη
tel.22894315,