Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020

Σχετικά με την κατάργηση του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών


Σχετικά με την κατάργηση του Τμήματος
Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών


Με το νόμο 4610/2019 το Υπουργείο Παιδείας, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κατήργησε το τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών(ΔΠΠΝΤ) του Πανεπιστημίου Πατρών(το μοναδικό με αυτό το αντικείμενο σπουδών στην Ελλάδα), το οποίο είχε έδρα το Αγρίνιο, ιδρύοντας στη θέση του τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ένα από τα πολλά υπάρχοντα ανά την Ελλάδα.

Το τμήμα ΔΠΠΝΤ ιδρύθηκε το 2004, επομένως έχει συμπληρώσει 15 χρόνια λειτουργίας, με μεταπτυχιακούς φοιτητές, 17 μέλη ΔΕΠ και υποδομές για τις οποίες δαπανήθηκαν αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Στις 21 Ιανουαρίου 2019 το τμήμα πιστοποιήθηκε από την ΑΔΙΠ, με την απόφαση 8335/21-01-2019, η οποία έχει ισχύ μέχρι το 2023, αλλά 3 μήνες μετά το υπουργείο κατήργησε το τμήμα, χωρίς ποτέ να αιτιολογήσει δημόσια με βάση ποια ακαδημαϊκά κριτήρια έγινε αυτό! Η κυβέρνηση της ΝΔ, ακολουθώντας τα χνάρια αυτής του ΣΥΡΙΖΑ, εμμένει στην κατάργηση ενός ολοκληρωμένου επιστημονικά και θεσμικά τμήματος με πρωτότυπο ακαδημαϊκό αντικείμενο.

Ως Τομέας Παιδείας του ΜέΡΑ25 συμπαραστεκόμαστε στο δίκαιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, του Δήμου, του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας,  φορέων της πόλης και των φοιτητών του τμήματος, για επαναλειτουργία του ΔΠΠΝΤ.

Τομέας Παιδείας ΜέΡΑ25