Βασικά σημεία ομιλίας του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, Εισηγητή του Κινήματος Αλλαγής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομίας για την ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας:
«Φέρτε σήμερα στη Βουλή τον κατάλογο των πλαστών τιμολογίων μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, τα οποία ξεπλένετε με το σημερινό νομοσχέδιο.»
· Φέρνετε στη Βουλή ένα νομοσχέδιο με δήθεν νέα μαρκίζα, αλλά με φωτογραφικές διατάξεις. Οι παλιές «κακές» Κυβερνήσεις, του «παλιού πολιτικού συστήματος», είχαν εντοπίσει τους επιχειρηματικούς ομίλους που κατέθεσαν τα πλαστά τιμολόγια στους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους και, όχι απλώς δεν τους νομιμοποίησαν, αλλά τους υποχρέωσαν να επιστρέψουν τις επιδοτήσεις. Σήμερα, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθεί να τους νομιμοποιήσει. Τους «ξεπλένει» κανονικά, παρ’όλο που εμείς, στο Κίνημα Αλλαγής, τους έχουμε ξεσκεπάσει εδώ και μέρες. Γιατί δεν καταθέτει ο κ.Υπουργός εδώ στη Βουλή τον κατάλογο των πλαστών τιμολογίων και των ομίλων που τα έχουν εκδώσει, όπως ζητώ εδώ και μέρες; Να δούμε την αξία των ακινήτων, πόσα χρήματα έχουν πάρει, σε πόσα αντιστοιχούν τα πλαστά τιμολόγια, πόσα είχαν πάρει από προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους, τι ξεπλένεται σήμερα. Αυτό είναι το «νέο πολιτικό ήθος» του ΣΥΡΙΖΑ; Αυτή τη «διαφάνεια» θέλατε να φέρετε;
· Ο κ.Δραγασάκης ανέφερε χθες σχετικά, ότι πρόκειται για μία πολύ μεγάλη απόφαση, και δεν μπορεί η Κυβέρνηση να την πάρει μόνη της, θέλει και συναίνεση. Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει πει λέξη σχετικά. Τι θα κάνετε, κύριοι συνάδελφοι, θα συναινέσετε; Οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ θα το ψηφίσουν; Ο κ.Τσακαλώτος, που είναι εδώ στην αίθουσα, θα ψηφίσει τη νομιμοποίηση πλαστών τιμολογίων; Εμείς, στο Κίνημα Αλλαγής είμαστε καθαροί: Καμία νομιμοποίηση πλαστών τιμολογίων, εφόσον μάλιστα δεν κατατεθεί αναλυτικός κατάλογος στη Βουλή. Αποσύρετε την διάταξη ή δημοσιοποιήστε τα στοιχεία!
· Η Αναπτυξιακή Τράπεζα την οποία ιδρύετε με το παρόν νομοσχέδιο, στην πραγματικότητα δεν είναι τράπεζα, αλλά απλώς η μετεξέλιξη του ΤΑΝΕΟ. Τα δάνεια θα δίνονται από τις συστημικές τράπεζες, και η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα δίνει απλώς τις κατευθύνσεις. Εμείς αποδεχθήκαμε την πρότασή σας να στελεχωθεί όχι μόνο μέσω ΑΣΕΠ, αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα, με το ρίσκο της αναξιοκρατίας την οποία έχετε εξαπλώσει παντού, γιατί πιστεύουμε πως μία τράπεζα έχει ανάγκη από τους καλύτερους για να προχωρήσει. Όμως εδώ, ιδρύετε έναν οργανισμό, που θα έχει μόνο δαπάνες επί του κρατικού προϋπολογισμού: Σύμφωνα με το ΓΛΚ, θα κοστίσει 10 εκ.ευρώ μόνο η στέγαση του παραρτήματός της στη Θεσσαλονίκη, ενώ το μισθολογικό της κόστος δεν μπορεί να εκτιμηθεί!
· Δεν υιοθετήσατε την πρότασή μας να δημιουργηθεί ειδική κατηγορία για την ενίσχυση των πολύ μικρών επιχειρήσεων (ΠΜΕ), ώστε να μην καταλήξουν όλα τα λεφτά σε είκοσι επιχειρήσεις. Εν τέλει, η «Αναπτυξιακή σας τράπεζα» δεν πρόκειται να λειτουργήσει ως Τράπεζα, αλλά θα δίνει απλώς τα λεφτά μέσα από τις συστημικές τράπεζες, και μάλιστα χωρίς καλύτερη κατανομή.
· Αναβάλλετε με διάταξή σας έως το 2021 την εφαρμογή του συστήματος εισροών-εκροών στα καύσιμα, ενώ όλοι οι φορείς σας λένε πως μπορεί να ξεκινήσει άμεσα και γρήγορα. Και αντί να το ξεκινήσετε αμέσως, ώστε να πλήξετε το λαθρεμπόριο καυσίμων, επιβάλλετε μία μακρά γραφειοκρατία υπουργικών αποφάσεων, προκειμένου να καθυστερήσετε την εφαρμογή του 2-3 χρόνια ακόμη, δίνοντας και άλλο περιθώριο δράσης στους λαθρεμπόρους, με τη δική σας βούλα. Γιατί όμως;
· Σχετικά με τη ΜΟΔ, σας έχουμε καταθέσει προτάσεις. Αντί να τις συζητήσουμε όμως, εσείς φέρνετε στη Βουλή τη λογική της αναξιοκρατίας για μία υπηρεσία που πραγματικά χρειάζεται τα καλύτερα στελέχη. Ζητούμε έστω την ελάχιστη δικαιοσύνη και αξιοκρατία για όλους, με τη διεξαγωγή διαγωνιστικών διαδικασιών σε τακτά χρονικά διαστήματα και με την ανάδειξη των καλύτερων. Ζητούμε και την απάλειψη της μισθολογικής ανισότητας μεταξύ των μηχανικών και των υπολοίπων εργαζομένων, η οποία φτάνει τα 400 ευρώ. Δεσμευθήκατε να λύσετε τα ζητήματα αυτά, όμως συνεχώς το αναβάλλετε.
· Όσον αφορά τις Τεχνολογίες Πληροφορικής κι Επικοινωνίας, που αναφέρονται στο άρθρο 41 του παρόντος νομοσχεδίου, ήδη από το 2016 σας έχουμε καταθέσει πρόταση και αναλυτικό σχέδιο για το πώς μπορούσε η Ελλάδα να γίνει η πατρίδα για τις περισσότερες από τις 900.000 νέες θέσεις εργασίας στον τομέα των ΤΠΕ, τις οποίες ετοιμαζόταν να υποδεχθεί η ΕΕ από τις εταιρίες-κολοσσούς που μετέφεραν ήδη τον κύκλο των εργασιών τους από την Ασία. Πέρυσι, η Ιρλανδία υποδέχθηκε το Facebook. Φέτος, πολλές μεγάλες εταιρίες φαίνεται να επιλέγουν τη Ρουμανία. Η χώρα μας δεν είχε μερίδιο σε αυτή την τεράστια αλλαγή. Εμείς, το Κίνημα Αλλαγής, με τις προτάσεις μας είμαστε εδώ για τους νέους ανθρώπους. Για να αναλάβουμε πρωτοβουλίες που θα αποτελέσουν ανάχωμα στη μαζική μετανάστευση των ικανών και των αρίστων, οι οποίοι φεύγουν από την πατρίδα μας αναζητώντας ευκαιρίες αλλού.