Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

Ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων για την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία

Ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων για την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία
Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας,

-               Παρακολουθώντας με ανησυχία και αποτροπιασμό την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία και ειδικότερα στην περιοχή του Αφρίν, εισβολή που συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας,
-               Επισημαίνοντας ότι η τουρκική εισβολή συνιστά και παραβίαση του Ψηφίσματος 2401 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που ζητούσε να κηρυχθεί εκεχειρία, ώστε να καταστεί δυνατή μια βιώσιμη ανθρωπιστική ανάπαυλα για τουλάχιστον 30 συνεχείς ημέρες σε ολόκληρη τη Συρία και να προσφερθεί στους αμάχους η ανθρωπιστική βοήθεια που έχουν ανάγκη,
-               Επισημαίνοντας ότι η παράνομη εισβολή της Τουρκίας, στις επιχειρήσεις της  οποίας συμμετέχει και ο ούτω καλούμενος «Ελεύθερος Συριακός Στρατός», θέτει στο στόχαστρο τους Κούρδους της Συρίας, άλλους πληθυσμούς που κατέφυγαν στην περιοχή εξαιτίας των επιθέσεων του «Ισλαμικού Κράτους», αλλά και ολόκληρο το λαό της Συρίας.
-               Σημειώνοντας ότι οι Κούρδοι και άλλοι πληθυσμοί βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο εθνοκάθαρσης από την περιοχή του Αφρίν,
-               Υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία και η κυβέρνηση Ερντογάν είχε αποδεδειγμένα, μαζί με άλλες δυνάμεις, πρωταγωνιστικό ρόλο στο σχέδιο αποσταθεροποίησης της Συρίας, αναλαμβάνοντας τον εξοπλισμό και τη χρηματοδότηση του δολοφονικού μορφώματος του «Ισλαμικού Κράτους» και άλλων εξτρεμιστικών δυνάμεων, όπως ο «Ελεύθερος Συριακός Στρατός», που συνεπικουρεί σήμερα τον τουρκικό στρατό στην εισβολή και αποτελείται στην πραγματικότητα από τζιχαντιστές, παρακλάδια της Αλ Κάιντα και της Αλ Νούσρα,
-               Σημειώνοντας το πέπλο σιγής που επικρατεί από πλευράς κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών σε σχέση με το αιματοκύλισμα που συντελείται στο Αφρίν,
-               Τονίζοντας την ιδιαίτερη σημειολογία που έχει η επιδρομική τουρκική ενέργεια με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο,
Ομόφωνα:
  1. Καταδικάζει απερίφραστα την παράνομη τουρκική εισβολή στη Συρία, που συνιστά άλλη μια παραβίαση του διεθνούς δικαίου από πλευράς Τουρκίας, καθώς και τα εγκλήματα, τις λεηλασίες και τις καταστροφές που προκαλούν οι δυνάμεις εισβολείς στην περιοχή.
2.Καταδικάζει τις πρακτικές εξόντωσης σε βάρος του πληθυσμού στο Αφρίν.
3.Εκφράζει την αλληλεγγύη της προς ολόκληρο το λαό της Συρίας, που υποφέρει εδώ και επτά χρόνια από τη συνεχιζόμενη αιματοχυσία και τις ξένες επεμβάσεις στη χώρα του.
4.Εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της σε όλους τους κατοίκους του Αφρίν, που υπόκεινται στον όλεθρο και την προσφυγιά που προκαλεί η τουρκική εισβολή.
5.Καλεί τον κυπριακό λαό, θύμα και αυτόν της εισβολής και κατοχής από την Τουρκία, να σταθεί αλληλέγγυος προς το λαό της Συρίας που ξεριζώνεται από την πατρίδα του.
6.Εκφράζει την αλληλεγγύη της προς τις κουρδικές δυνάμεις της Συρίας, που έδωσαν ηρωικό αγώνα ενάντια στις δυνάμεις του «Ισλαμικού Κράτους» και τα παρακλάδια του που συνιστούν απειλή για ολόκληρη την ανθρωπότητα.
7.Εκφράζει τη συμπαράστασή της προς τους Κούρδους που ζουν στην πατρίδα μας και στον αγώνα τους για διεθνή κινητοποίηση ενάντια στην τουρκική εισβολή.
8.Καλεί τη διεθνή κοινότητα να τερματίσει τη σιωπή της και να δραστηριοποιηθεί, ώστε να αποχωρήσει ο τουρκικός στρατός από τη Συρία και να γίνει σεβαστή η κατάπαυση του πυρός από όλα τα μέρη.
9.Επαναλαμβάνει την ανάγκη να προωθηθεί ο οριστικός τερματισμός της αιματοχυσίας στη Συρία μέσα από μια ειρηνική λύση, που θα βασίζεται στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου, της κυριαρχίας, της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας.