Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Σημεία χαιρετισμού του γ.γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μιλτιάδη Κλάπα σε διημερίδα του Υπουργείου Παιδείας

Σημεία χαιρετισμού του γ.γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μιλτιάδη Κλάπα σε διημερίδα του Υπουργείου Παιδείας 

Σημεία χαιρετισμού του Γενικού Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μιλτιάδη Κλάπα στην διημερίδα του Υπουργείου παιδείας σχετικά με την ένταξη προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση.
«Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αποτιμά θετικά το εγχείρημα ένταξης των προσφυγόπουλων στο εκπαιδευτικό σύστημα για το σχολικό έτος 2016-17. Συγχαίρει όλους όσους συμμετείχαν στον σχεδιασμό ,την υλοποίηση και την παρακολούθηση του προγράμματος.
Η ισότιμη συνεργασία των Υπουργείων Παιδείας, Μεταναστευτικής Πολιτικής, Υγείας, Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Οργανισμών και τμήματος της αυτοδιοίκησης, ο σεβασμός των αρμοδιοτήτων και της δουλειάς του καθενός δημιούργησε τις προϋποθέσεις επιτυχίας του προγράμματος.
Από την πλευρά του το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής που έχει την ευθύνη της διαχείρισης του προσφυγικού στήριξε με όλες του τις δυνάμεις την προσπάθεια αυτή με αποτελεσματικό τρόπο τόσο στο κεντρικό ιδιαίτερα δε στο τοπικό επίπεδο σε κάθε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων.
Παράλληλα οργάνωσε και στήριξε δίκτυο μη τυπικής εκπαίδευσης σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Πανεπιστήμια, Διεθνείς Οργανισμούς και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις σε πολλά κέντρα φιλοξενίας προσφύγων έως την εφαρμογή του προγράμματος ένταξης αλλά και μετά από αυτήν.
Ασφαλώς υπήρξαν δυσλειτουργίες. Από την πλευρά μας είμαστε έτοιμοι με θετικό και δημιουργικό τρόπο να διορθώσουμε ότι πρέπει να διορθωθεί. Είμαι απολύτως βέβαιος και για την δική σας θετική πρόθεση. Απαραίτητη προϋπόθεση η αντικειμενική και ειλικρινής εκτίμηση της κατάστασης.
Στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής συνεχίζουμε με στόχο την αξιοπρέπεια και την χειραφέτηση των προσφύγων στην χώρα μας. Βελτιώνουμε τις συνθήκες διαμονής στα κέντρα φιλοξενίας, παρέχουμε την προπληρωμένη κάρτα, τρέχουμε το πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε διαμερίσματα με στόχο την μεταφορά 30.000 ανθρώπων σε συνεργασία με ΕΕ και UNHCR, την εκπόνηση και υλοποίηση ενός στρατηγικού σχεδίου ένταξης.
Τέλος οφείλω να ομολογήσω  ότι νιώθω ικανοποίηση που ανήκα στην μαχόμενη ομάδα του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής που μέσα από τεράστιες δυσκολίες διαμόρφωνε συνθήκες κατά το δυνατόν αξιοπρεπούς διαβίωσης των προσφύγων στα κέντρα φιλοξενίας ως μία αλλά απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορεί να λειτουργήσει το πρόγραμμα εκπαίδευσης δηλαδή να έχουν τα παιδιά τροφή να φάνε, ρούχα να ντυθούν και ζεστό μέρος για να μείνουν.
Από την ώρα που τους σώζαμε στο Αιγαίο και μετά τους παρείχαμε  χώρο να μείνουν και κρεβάτι να κοιμηθούν ,τρία γεύματα την ημέρα κάθε μέρα, ψυχοκοινωνική στήριξη σε όλους, τα παιδιά ήταν εμβολιασμένα από την περίοδο της Ειδομένης ακόμη . Αν όλη αυτή η τεράστια προσπάθεια δεν είχε προηγηθεί κανένα πρόγραμμα όσο καλά σχεδιασμένο και αν ήταν δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί.
Σήμερα όλα είναι πιο εύκολα γιατί υπήρξε η μεγάλη αυτή προσπάθεια»