Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΓΙΑ ΤΗ ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ 2015-2016


ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
· «Η ΚΩΜΩΔΙΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟΧΕΙΡΑ» του Νικολάι Έρντμαν
Σκηνοθεσία: Γιάννης Ρήγας
Έναρξη: 06/11/2015
Διάρκεια παραστάσεων: 6/11/15 έως 17/1/16

Ο Νικολάι Έρντμαν, συνοδοιπόρος μιας εποχής που οδήγησε στην καλλιτεχνική έκρηξη των αρχών του 20ου αιώνα στην Ευρώπη, γράφει το 1928 την «Κωμωδία του Αυτόχειρα», η παρουσίαση της οποίας απαγορεύτηκε από το σταλινικό καθεστώς και ανέβηκε λίγα χρόνια μετά τον θάνατο του Έρντμαν για πρώτη φορά στη Ρωσία.

Πρόκειται για μια εκπληκτική πικρή κωμωδία, ένα έργο εντυπωσιακό, λαϊκό και απενοχοποιημένο που η δομή και η σύλληψή του μας θυμίζει ποίηση του Μαγιακόφσκι και την χρυσή εποχή του βωβού κινηματογράφου.

Η παράσταση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη. Το έργο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο ΚΘΒΕ.

· «ΒΟΪΤΣΕΚ» του Γκέοργκ Μπύχνερ
Σκηνοθεσία: Σταύρος Τσακίρης
Έναρξη: 29/1/2016

Βόιτσεκ: Ένα έργο για τους καταπιεσμένους, για τους προλετάριους, τους αδικημένους. /Βόιτσεκ: Ένα έργο για τους ερωτευμένους μέχρι τον φόνο και την αυτοκτονία./Βόιτσεκ: Ένας ήρωας αρχέτυπο για τον εικοστό αιώνα. Στοιχειώνει τη ροκ ιδεολογία, τους μπίτνικ ποιητές, τους πίνακες του Τζάκσον Πόλοκ, τον κινηματογράφο της αμφισβήτησης, το μεταμοντέρνο θέατρο./Βόιτσεκ: Έργο με πολλαπλά ανεβάσματα σε όλο τον κόσμο, διασκευασμένο για τον κινηματογράφο (10 ταινίες), για την όπερα (Άλμπαν Μπεργκ), για κόμικ./Βόιτσεκ: Ο προφήτης μια στρατιάς κολασμένων που επελαύνει μέσα στον εφιάλτη του μέλλοντός μας.

Σταύρος Τσακίρης-Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα
Ο Σταύρος Τσακίρης σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου στην Αθήνα. Συνέχισε στη Γερμανία, την Αμερική και την Ινδία με σπουδές στη θεατρική πρακτική. Διετέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής στα ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας και Κομοτηνής.
Έχει σκηνοθετήσει 81 έργα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, εκ των οποίων τα 15 είναι Αρχαίες Ελληνικές τραγωδίες.

Έχει συμμετάσχει με παραστάσεις του σε θεατρικά φεστιβάλ, όπως τα Φεστιβάλ Επιδαύρου, Αθηνών, Βερολίνου, Βρυξελλών, Καΐρου, Τιφλίδας, Τελ Αβίβ, Μάαστριχ, Μπουτρίν, Αμβούργου, Κολωνίας, Λευκωσίας, Πάφου, Φιλίππων και Θάσου, Ρεθύμνου, Καλαμάτας, Βύρωνα, Πέτρας κ.ά.

Συνεργάστηκε στην Ελλάδα με τα: Εθνικό θέατρο, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, Κομοτηνής, Κρήτης, Ρόδου, Σερρών, Καβάλας, Λάρισας, Θεατρική διαδρομή, Θέατρο θεώρημα κ.α. Στην Κύπρο, με το Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, Θέατρο «Ένα». Στο εξωτερικό με τα: Εθνικό θέατρο Ινδιών, Εθνικό θέατρο Ισλανδίας, Thesestheatre (U.S.A.), Goa Academy, Theater Manufacture (Germany). Συμμετείχε σε συνέδρια σκηνοθεσίας. (ΗΠΑ, Σουηδία, Ολλανδία, Ισραήλ, Γεωργία). Ίδρυσε το θεατρικό σύνολο «OmIcron 2-μια εταιρεία για τις τέχνες» που έχει παρουσιάσει ως τώρα 7 παραγωγές.

ΘΕΑΤΡΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
· «ΜΑΚΜΠΕΘ» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ
Σκηνοθεσία: Αναστασία Ρεβή
Έναρξη: 15/1/2016

Μακμπέθ, όνομα αλλόκοτο και απροσδιόριστο σαν την ομίχλη της μακρινής Σκωτίας. Στα κάστρα της βόρειας χώρας ζουν σκιές, δολοφόνοι και υπνοβάτες. Μάγισσες ξεφυτρώνουν από τα δάση και τις λίμνες των Υψιπέδων (Highlands) που προφητεύουν επιθυμίες παράδοξες, μετρώντας τον χρόνο με πράξεις αποτρόπαιες. Στο πεδίο των μαχών τα πτώματα στοιβάζονται και οι νίκες συγκλονίζουν το μυαλό: το αίμα ζητάει περισσότερο αίμα. Η σύγχυση ανάμεσα στο καλό και στο κακό γιγαντώνεται και γοητεύει την ψυχή γιατί «το όμορφο είναι λάθος και το λάθος είναι όμορφο».

Aναστασία Ρεβή-Βιογραφικό σημείωμα
Η Αναστασία Ρεβή ζει και εργάζεται ως σκηνοθέτης στο Λονδίνο τα τελευταία 20 χρόνια. Είναι η καλλιτεχνική διευθύντρια της βραβευμένης ομάδας Theatre Lab Company (www.theatrelab.co.uk) και συνεργάζεται κυρίως με τον πολυχώρο τέχνης Riverside Studios. Τα τελευταία χρόνια προωθεί, μέσα από τις αγγλόφωνες πάντοτε παραστάσεις της, το αρχαίο Ελληνικό δράμα στο Λονδρέζικο κοινό ενώ παράλληλα σκηνοθετεί εναλλακτικές παραστάσεις εικαστικού και σωματικού θεάτρου εμπνευσμένες κυρίως από την γοτθική λογοτεχνία.

Συμμετέχει με παραστάσεις της σε διεθνή φεστιβάλ θεάτρου και συνεργάζεται με θεατρικούς οργανισμούς στην Ελλάδα, όταν προκύπτουν ενδιαφέρουσες προτάσεις. Μεταφράζει και έχει παρουσιάσει, πάντοτε στα αγγλικά, ένα μεγάλο αριθμό θεατρικών έργων σύγχρονων Ελλήνων συγγραφέων στην πολυεθνική Λονδρέζικη σκηνή είτε ως κανονικές παραγωγές είτε ως αναλόγια. (Ενδεικτικά αναφέρονται οι συγγραφείς: Λούλα Αναγνωστάκη, Παύλος Μάτεσις, Άκης Δήμου, Μάριος Ποντίκας, Ανδρέας Φλουράκης, Χρύσα Σπηλιώτη, Σάκης Σερέφας, Λεία Βιτάλη, Έλενα Πέγκα, Πένυ Φυλακτάκη, Νίνα Ράπη, Τσιμάρας Τζανάτος).

Οι σπουδές της περιλαμβάνουν: Πτυχίο Αγγλικής Φιλολογίας-Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Δίπλωμα Δραματικής Σχολής Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος-Άριστα, την θεατρική σχολή École Philippe Gaulier, την σχολή London Theatre Conservatory και την συμμετοχή της σε σεμινάρια των Simon McBurney (Complicité), Dominic Cook (Royal Court), Auguste Boal (ForumTheatre), Tage Larsen (Odin Theatre), Ozzie Rodriguez (La Mama Theatre), NewYork και Rufus Norris (National Theatre).

Ανάμεσα σε άλλες παραγωγές έχει σκηνοθετήσει τα έργα: «Σαλώμη» του Όσκαρ Ουάιλντ (Διεθνές Φεστιβάλ της Αβινιόν OFF/2014, Θεσσαλονίκη/2014, Cabaret Voltaire-Αθήνα/2013, Old Cholmeley Boys’ Club-Λονδίνο/2012), «Μήδεια» του Ευριπίδη (Riverside Studios-Λονδίνο/2014), «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη (Riverside Studios-Λονδίνο/ 2013), «Η Μέλισσα» του Χαντέκι Νόντα (Αγγέλων Βήμα-Αθήνα/2013), την τριλογία «Ορέστεια» του Αισχύλου (Riverside Studios-Λονδίνο/ 2012), «CubaLibre» του Νίλο Κρούζ (Αγγέλων Βήμα-Αθήνα/2012), την μουσική παράσταση Ονείρων Κύματα (Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης/2011), «Αντιγόνη» του Σοφοκλή (Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος-Κύπρος/2011 Riverside Studios-Λονδίνο/2010), «Η πτώση του Οίκου των Άσερ» του ‘Εντγκαρ Αλαν Πόε (Old Cholmeley Boys’ Club-Λονδίνο/2011), «Επιστροφή στον Παράδεισο» του Φίλιπ Ρίντλευ (Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος-Θεσσαλονίκη/2009) το «Velvet Scratch» της ίδιας (Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Νέας Υόρκης/2008, Φεστιβάλ Εδιμβούργου/2007, Φεστιβάλ Πράγας/2007).

Είναι μέλος της ένωσης μεταφραστών Μ. Βρετανίας ITI. Προτάθηκε το 2009 στα Θεατρικά Βραβεία της Ένωσης Κριτικών Θεάτρου για το Βραβείο Νέων Δημιουργών, ενώ το 2007 πήρε το Βραβείο καλύτερης παράστασης στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου της Πράγας και το 1997 μαζί με την νεοσύστατη τότε ομάδα της το Theatre Lab Company πήρε το Hellenic Foundation Award. Αυτή την εποχή σκηνοθετεί το έργο Το Γλυκό Πουλί της Νιότης του Τένεσι Ουίλιαμς στην Αθήνα στο θέατρο ΑΛΜΑ.

Περισσότερες πληροφορίες: www.anastasiarevi.co.uk.

ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ
ΣΚΗΝΗ ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΟΣ

ΝΕΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
· «ΑΓΓΕΛΑ» του Γιώργου Σεβαστίκογλου
Σκηνοθεσία: Γιώργος Παλούμπης
Έναρξη: 22/1/16

Η «Αγγέλα» γράφτηκε το 1957 στη Μόσχα. Ο Γιώργος Σεβαστίκογλου και η Άλκη Ζέη ζούσαν εκεί κυνηγημένοι για τις ιδέες τους. Η συγγραφή του έργου κράτησε ένα χρόνο και μεταφράστηκε αμέσως στα ρωσικά. Παρουσιάστηκε από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το 1996, σε σκηνοθεσία Παντελή Βούλγαρη.

Λίγα λόγια για το έργο
Στην Αθήνα της δεκαετίας του ’50, η Αγγέλα φτάνει από το χωριό της για να δουλέψει ως υπηρέτρια σε κάποιο αστικό σπίτι. Εκεί, στις ταράτσες, συναντιέται με τις άλλες «δούλες», που προσδοκούν μια καλύτερη ζωή. Όλες κουβαλάνε την ανάμνηση της επαρχίας και έχουν η καθεμιά το δικό της προσωπικό δράμα. Οι έρωτες, ένας μυστηριώδης θάνατος αλλά και οι ελπίδες των κοριτσιών αυτών λαμβάνουν χώρα σε μια Ελλάδα που έχει τα τραύματα και τις πληγές του Εμφυλίου· σε μια Ελλάδα που κυριαρχεί η φτώχεια, η εκμετάλλευση, το όνειρο της φυγής, η μετανάστευση στην Αμερική, η αστυνομία, οι κομμουνιστές αλλά και η ίδια η πόλη, που φορτώνεται σιγά σιγά το βάρος όλης της χώρας.

Στην «Αγγέλα» -ένα έργο σταθμό- ο Γιώργος Σεβαστίκογλου γράφει μια λαϊκή τραγωδία χωρίς κορώνες, με ποίηση και αλήθεια. Η Αγγέλα αναμφίβολα είναι μια από τις ευτυχέστερες στιγμές της νεοελληνικής δραματουργίας.

Γιώργος Παλούμπης-Βιογραφικό Σημείωμα
Συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο σκηνοθετώντας το έργο «Αόρατη Όλγα» του Γιάννη Τσίρου (ένα εκ των δύο έργων της παράστασης με τον γενικό τίτλο «Ξένος» με το οποίο συμμετείχε και στο φεστιβάλ Emergency Entrance που διοργάνωσε η Ένωση Θεάτρων της Ευρώπης (UTE). Για το συγκεκριμένο έργο η ηθοποιός Λένα Παπαληγούρα έλαβε το βραβείο Μελίνα Μερκούρη καλύτερης γυναικείας ερμηνείας. Επίσης, για το Εθνικό Θέατρο, έκανε τη σκηνοθετική επιμέλεια στο αναλόγιο του έργου «Λάσπη» του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη.

Σκηνοθέτησε επίσης τις παραστάσεις «Κατάδικος μου» των Ελένη Ράντου, Σάρας Γανωτή, Νίκου Σταυρακούδη (Θέατρο Διάνα, υποψήφιος για βραβείο σκηνοθεσίας του περιοδικού «Αθηνόραμα» 2012). «50 λέξεις» του Μάικλ Γουέλλερ (Θέατρο Βικτώρια - υποψήφιος για βραβείο σκηνοθεσίας του περιοδικού «Αθηνόραμα» 2011), «Addio Del Passato» της Λείας Βιτάλη (Θέατρο Κάππα), «Διονυσιακή Νύχτα» του Στέφανου Κακαβούλη (Θέατρο Αθηνών), «Πήρε τη Ζωή της στα Χέρια της» του Βασίλη Κατσικονούρη (Θέατρον Ελληνικός Κόσμος), «Τα Λουλούδια στην Κυρία» του Άκη Δήμου (Θέατρο Από Μηχανής) καθώς και το έργο «Τον Άυλο Εσένα» του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη στα πλαίσια φεστιβάλ Νέου Ελληνικού Έργου του Θεάτρου Τέχνης.

Στο Θέατρο Επί Κολωνώ, μετέφρασε και σκηνοθέτησε τις παραστάσεις «Dumb Waiter» του Χάρολντ Πίντερ, «Η Κατάρα των Πεινασμένων» του Σαμ Σέπαρντ (συν-σκηνοθεσία με την Ελένη Σκότη - συνυποψήφιος για βραβείο σκηνοθεσίας του περιοδικού «Αθηνόραμα» 2003), «Bug» του Τρέισι Λετς (υποψήφιο για βραβείο καλύτερης παράστασης του περιοδικού «Αθηνόραμα» 2006), «Penetrator» του Άντονυ Νίλσον, σκηνοθέτησε το έργο «Δανειστές» του Αύγουστου Στρίντμπεργκ, καθώς και την performance «Μαύρο με Άσπρο».

Για το Φεστιβάλ Αθηνών έκανε τη σκηνοθετική επιμέλεια της μουσικής – θεατρικής παράστασης «Κοινός Τόπος» (με το μουσικό συγκρότημα Active Member και την Όλια Λαζαρίδου).

Έγραψε και σκηνοθέτησε τα έργα «Penalty» (Θέατρο Επί Κολωνώ), «Νο 44» (Θέατρο Μεταξουργείο) και «ΠΑΚΜΑΝ» (Θέατρο Χώρα).

Συμετείχε στο φεστιβάλ «The 24 hr plays» στο Θέατρο Χώρα σκηνοθετώντας το μονόπρακτο «Δέκα και Μισή» του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, καθώς επίσης και στις εκδηλώσεις της «Κίνησης Μαβίλη» στο θέατρο Εμπρός με την performance «Κανονική Ζωή».

Από το 2003 συνεργάστηκε με τη Δημοτική Θεατρική Ομάδα Νέας Αρτάκης, όπου έχει σκηνοθετήσει έργα των Τερζάκη, Άντερσεν, Φεντώ, Κεχαϊδη, Α. Κρίστι, Μολιέρου κ.ά.

Έχει διδάξει υποκριτική σε διάφορα θεατρικά εργαστήρια.

Για τη σεζόν 2015-2016 σκηνοθετεί την παιδική παράσταση «Είστε και Φαίνεστε» του Φόλκερ Λούντβιγκ στο Σύγχρονο Θέατρο με την ομάδα «Συντεχνία του Γέλιου» και διδάσκει υποκριτική στο Θέατρο Τέχνης.

ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΝΗΣ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ
· «ΣΩΤΗΡΙΑ ΜΕ ΛΕΝΕ» της Σοφίας Αδαμίδου
Σκηνοθεσία: Χριστίνα Χατζηβασιλείου
Έναρξη: 18/12/2015
Διάρκεια παραστάσεων: 18/12/2015- 6/3/2015



Η Σωτηρία Μπέλλου αγωνίστηκε σε όλη της την ζωή. Πάλεψε με νύχια και με δόντια και χάραξε την δική της πορεία. Την εκρηκτική αυτή φυσιογνωμία θα γνωρίσουμε μέσα από ένα μονολογικό κείμενο με υψηλές ερμηνευτικές απαιτήσεις. Το έργο ανεβαίνει για πρώτη φορά στο ΚΘΒΕ.

Χριστίνα Χατζηβασιλείο-Βιογραφικό σημείωμα
Η Χριστίνα Χατζηβασιλείου είναι σκηνοθέτις και βραβευμένη θεατρική συγγραφέας με το έργο Tσικλιντάν, σε συνεργασία με την πεζογράφο και μητέρα της, Στέλλα Βογιατζόγλου (Κέδρος, 2006).

Είναι διδάκτωρ του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Επίσης, έχει παρακολουθήσει μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών στη Σκηνοθεσία και την Εκπαίδευση Ηθοποιών (ΜΑ Theatre Practice/Directing and Actor’s Training), δίπλα στον Phillip Zarrilli στο Πανεπιστήμιο του Exeter.

Οι πρόσφατες δουλειές της περιλαμβάνουν την παράσταση Η βασίλισσα της ομορφιάς (Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης», 2015), την site specific performance Ο Βυσσινόκηπος στη Βίλα Καπαντζή (ΜΙΕΤ- Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης», 2014), το environmental specific project αστικού ακτιβισμού Προσοχή Οικογένεια, Το Μπουρδέλο του Ηλία Πετρόπουλου σε ελεύθερη διασκευή της ίδιας (Το Λιμάνι ‘Αλλιώς’-free press magazine Παράλλαξη, 2011). Η σκηνοθεσία της για την παράσταση Το Κρυφό Δωμάτιο της Καρόλ Φρεσέτ (Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης, 2010) που παρουσιάστηκε σε πανελλήνια πρώτη, επιλέχτηκε από το Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και το «Σύστημα Αθήνα 2011-Ένα σύστημα επικοινωνίας του ελληνικού θεάτρου και χορού με το εξωτερικό».

Στο ΚΘΒΕ έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις: Débrayage (Νέο Υπερώο ΕΜΣ, 2013), Οι στοχαστές του αόρατου: Khalil Gibran-Νίκος Καζαντζάκης (Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών, 2011), Volume (Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών, 2008), Σας έχουμε στην …μπούκα! (Βασιλικό θέατρο, 2002).

‘Εχει διδάξει στο Τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ και τη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ.

ΜΕΤΑΚΛΗΣΗ
· «ΑΠΟ ΠΡΩΤΟ ΧΕΡΙ»
Από 11/3/2016 έως 20/3/2016

Τρεις ηθοποιοί, με υλικά τις πραγματικές μνήμες και αφηγήσεις των ανθρώπων που εργάστηκαν ως καπνεργάτες ή ως αγρότες-καλλιεργητές στα καπνά του Αγρινίου, συνθέτουν μια παράσταση – ύμνο στον καθημερινό μόχθο των ανθρώπων και στην πατρογονική γη. Γυρίζοντας στη ρίζα της πόλης και της φύσης τους, αναζητούν να θυμηθούν και να εμπνευστούν από το πείσμα ζωής αυτών των ανθρώπων, που στην ουσία έχτισαν και έκαναν διάσημες τις πόλεις του καπνού.

H Γεωργία Μαυραγάνη επενδύει σε μνήμες και εμπειρίες από γιαγιάδες, προγιαγιάδες, παππούδες και παιδιά που μεγάλωσαν και ωρίμασαν μέσα στη μυρωδιά και την κόλλα του καπνού. Χώμα, γη, δάκρυα, γέλια, καπναποθήκες, όνειρα, χωράφια, έρωτες, κόπος, τσακωμοί και μια ανεξήγητη επιθυμία επιστροφής σε εκείνη την εποχή.

Η παράσταση «Από πρώτο χέρι», είναι αποτέλεσμα μιας μεγάλης έρευνας των συντελεστών της, που στηρίζεται σε αφηγήσεις καπνεργατών και καλλιεργητών καπνού του Αγρινίου, σε πληροφορίες από το βιβλίο του Ευάγγελου Παπαστράτου «Η δουλειά κι ο κόπος της», σε ιστορικά στοιχεία που προκύπτουν από το ιστορικό δοκίμιο «Καπνεργάτες – οι κυνηγοί του ονείρου» του Αριστείδη Μπαρχαμπά, και σε μια σειρά συναισθηματικών, λογοτεχνικών και μουσικών συνειρμών.

Η παράσταση παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Αγρίνιο και την Αθήνα.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Όσον αφορά στη ροή, μοιάζει περισσότερο με ένα συνδυασμό περφόρμανς και ζωντανού ντοκιμαντέρ αφού δε στηρίζεται σε κάποια μυθοπλασία και αποτελείται από διαφορετικές θεματικές ενότητες και μικρότερα σκετσάκια, ο τρόπος της αναπαράστασης όμως σε κερδίζει. Η αφήγηση του οδοιπορικού στα χωράφια του Αγρινίου ξεκινάει μέσα από προσωπικές μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν εκείνες τις εποχές, ώστε αφού θέσει τη μνήμη ως βάση να συνεχίσει με μια εξιστόρηση των γεγονότων που συνδέονται με τις καπνοκαλλιέργειες από τον 19ο αιώνα μέχρι και σήμερα. Και λόγω του ότι έχει προηγηθεί, κάτι που στα χρόνια του σχολείου θα έμοιαζε με στυγνή παπαγαλία εδώ αποκτά έντονο συναισθηματικό βάρος. Η παράσταση «Από πρώτο χέρι» παρουσιάζει μια Ελλάδα που οι άνθρωποι της Αθήνας έχουν αφήσει πίσω τους και που όμως λειτουργεί ως αντανάκλαση των εαυτών τους. Σέβεται τις επιρροές της ώστε να τις αναδείξει σε συναισθηματικό επίπεδο ενώ παράλληλα κάνει και ένα σαφέστατο κοινωνικό σχόλιο. Όσοι μεγαλύτεροι έχουν προλάβει τη ζωή στην ύπαιθρο θα χορτάσουν αναμνήσεις και οι νεότεροι θα μάθουν ιστορία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Γιάννης Μόσχος – click@life.gr

Μια θεατρική παράσταση - ντοκουμέντο, σπάνια και πολύτιμη, με ψυχή, τσαγανό και συγκινητική αλήθεια, που μυρίζει χώμα και καπνό, βασισμένη σε πραγματικές ζωές και μαρτυρίες ανθρώπων που έσκυψαν πάνω από τη γη, πολλές νύχτες από τα καλοκαίρια τους, μεγαλώνοντας και γερνώντας παρέα με την πρωινή υγρασία και τον λιγοστό ύπνο, που ποτέ δεν περίσσευε. Η παράσταση αγαπήθηκε, συζητήθηκε, συγκίνησε και πήρε απανωτές παρατάσεις. Ο αγώνας για ζωή. Αγώνας αληθινός, όχι αστεία. Η παράσταση πέρα από τις σπαρταριστές μαρτυρίες ανθρώπων που ο καθένας τους αποτελεί μια ξεχωριστή ιστορία γεμάτης ζωής, καταγράφει μέσα από ιστορικά ντοκουμέντα την ιστορία του εργατικού κινήματος του οποίου οι καπνεργάτες αποτέλεσαν την αιχμή. Διατρέχει όλη την σύγχρονη πολιτική ιστορία του τόπου έως το χρονικό των επιδοτήσεων που αποτέλεσαν και την ταφόπλακα των καλλιεργειών.
Μάνια Ζούση – εφημερίδα Η Αυγή

Σκληρή δουλειά όλων των μελών της οικογένειας -ακόμη και των μικρών παιδιών- από την άνοιξη έως το φθινόπωρο, όνειρα «χτισμένα» τα …αξημέρωτα (όταν ξεκινούσε και η συγκομιδή του καπνού) και χέρια ποτισμένα με υγρασία και μελίγκρα «στοιχειώνουν» τις μνήμες όσων γνώρισαν από κοντά τι σημαίνει η καλλιέργεια καπνού και τι κόπος απαιτούνταν μέχρι τα φύλλα του καπνού να φτάσουν αποξηραμένα στις αποθήκες του Παπαστράτου και από εκεί στις ταμπακιέρες των καπνιστών. Αναμφίβολα η παράσταση «μίλησε» στις καρδιές των ντόπιων και πυροδότησε σειρά συζητήσεων στο Αγρίνιο.
Βασιλική Κόκκαλη – εφημερίδα Πρώτο Θέμα

Μια περφόρμανς με τον τίτλο «Από πρώτο χέρι», αφού βασίζεται σε επιτόπιες έρευνες, ηχογραφημένες συνεντεύξεις, μνήμες, δημοσιεύματα, μέσα από τα οποία η Αγρινιώτισσα σκηνοθέτις, η άξια Γεωργία Μαυραγάνη, έστησε ένα άρτιο σκηνικό γεγονός. Με κάτι από την ατμόσφαιρα της «Ιστορίας του Αλή Ρέτζο» του Μάρκαρη και κάτι από την ορμή και το χιούμορ μικρής πολιτικής επιθεώρησης. Οι τρεις ηθοποιοί της λιτής, πολυλειτουργικής παράστασης, Κατερίνα Καραδήμα, Μαντώ Κεραμιδά και Δανάη Σπηλιώτη, γεμάτες ζωντάνια, χιούμορ και στοχασμό, γέμισαν τον χώρο με δράση, μνήμες, γεύσεις, συνειρμούς και συγκίνηση.
Άννυ Κολτσιδοπούλου – εφημερίδα Η Καθημερινή

Το δημιούργημα της Μαυραγάνη, που υπηρετείται από επαγγελματίες ηθοποιούς, είναι αρκετά θεατροποιημένο. Εντοπίζεται η διάθεση θεατρικής μεγέθυνσης και όχι «ρεαλιστικής αληθοφάνειας», όπως το έντονο παίξιμο σε σημεία, χρησιμοποιούνται θεατρικά στοιχεία (ρόλοι, κοστούμια, μουσική), ακόμη και οι πρωτότυπες συνεντεύξεις δεν ακούγονται όλες ηχογραφημένες, κάποιες τις «δανείζονται» οι ηθοποιοί. Η Μαυραγάνη δεν κάνει εκπτώσεις στη θεατρικότητα και τη σκηνική ευφράδεια, αλλά ούτε και στον ιδεολογικό στόχο που υπηρετεί η παράσταση και δημιουργεί ένα σκηνικό αποτέλεσμα που -ταυτόχρονα- πληροφορεί, προβληματίζει και ψυχαγωγεί. Μία παράσταση που είναι μαζί θεατρική απόλαυση, ύμνος στο μόχθο των καθημερινών ανθρώπων, χρονικό των εργατικών αγώνων και διεκδικήσεων και αποτύπωση της κοινωνικής-οικονομικής-πολιτικής πορείας της χώρας για διάστημα τουλάχιστον έξι δεκαετιών.
Τώνια Καράογλου – elculture

Όσο η παράσταση προχωρούσε στο «Bios», τόσο η συγκίνηση με καταλάμβανε -για να με πνίξει στο τέλος. Όσο η παράσταση προχωρούσε, τόσο σκεφτόμουνα τι αίσθηση, τι συγκίνηση θα πρέπει να προκάλεσε στους Αγρινιώτες όταν πρωτοπαίχτηκε πέρσι στο Αγρίνιο -ντόπια, δικιά τους παραγωγή. Ήταν παράσταση του «Μικρού Θεάτρου Αγρινίου» που δημιούργησε το 2009 η επίσης Αγρινιώτισσα ηθοποιός Κατερίνα Καραδήμα. Και ήταν -είναι- μια παράσταση βγαλμένη απ’ τα σπλάχνα του Αγρινίου, απ’ το αίμα του. Μια παράσταση απολύτως λιτή, «φτωχή» αλλά με φλέβες πλούσιες. Πολύ πλούσιες.
Γιώργος Σαρηγιάννης – Το τέταρτο κουδούνι

Ήταν σίγουρα η πιο ευχάριστη έκπληξη της έναρξης της νέας θεατρικής περιόδου. Η παράσταση «Από πρώτο χέρι» ενός μικρού περιφερειακού θεάτρου, του Μικρού Θεάτρου Αγρινίου, που έφτασε ως εμάς, εδώ στην πρωτεύουσα, και πραγματικά μας δίδαξε. Μας δίδαξε τι μπορούν να κάνουν, ακόμα και στην ελληνική περιφέρεια, καλλιτέχνες, όταν δεν είναι αποκομμένοι, αλλά συνομιλούν με την κοινωνία και τον περίγυρό τους. Όταν μπαίνουν στις διαδικασίες να κατανοήσουν τον κόσμο γύρω τους, να τον αναπαραστήσουν και εν τέλει να τον εκφράσουν. Όποιος γνωρίζει στοιχειωδώς για τα «καπνά» ξέρει πως αυτή η δουλειά έχει πολύ σκύψιμο και πως το πιο δύσκολο απ’ όλα είναι «το πρώτο χέρι». Αυτό όμως, «Το πρώτο χέρι» του Μικρού Θεάτρου Αγρινίου δεν μας έδειξε μόνο τον κόπο και τους ανθρώπους του καπνού, αλλά τον κόπο και τους ανθρώπους της εργασίας γενικώς. Και την Αντίσταση, την Οργή, ακόμα και την Αποχαύνωσή μας.
Βαγγέλης Σαρακινός – Artplay.gr

· Τουρνουά 5 Χ5 στο μικρό της Μονής Λαζαριστών
Έναρξη: 25/3/ 2016
Διάρκεια παραστάσεων 25/3/16 έως 24/4/16

Μια φιλοξενία 5 παραγωγών από 5 θεατρικές ομάδες της Θεσσαλονίκης στο Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών, στο διάστημα Μαρτίου-Απριλίου του 2016.

Το ΚΘΒΕ χρωστάει να δώσει στις νέες καλλιτεχνικές δυνάμεις που αγωνίζονται να εκφραστούν και να επικοινωνήσουν με το κοινό ένα βήμα για αν δείξουν τη δουλειά τους. Και κάνει φέτος την αρχή, καλώντας τις θεατρικές ομάδες της Θεσσαλονίκης να καταθέσουν την πρότασή τους.

Έχουν ήδη κατατεθεί 30 προτάσεις συμμετοχής και η διαδικασία αξιολόγησης ξεκινά τις επόμενες μέρες.


ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ
Για πρώτη φορά το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος θα παρουσιάσει στο Κλιμάκιο Μακεδονίας-Θράκης για τη θεατρική περίοδο 2015-2016 τρία έργα.

1. «ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΕ ΤΗ ΒΑΛΙΤΣΑ» ΤΟΥ ΜΑΙΚ ΚΕΝΙ (παιδική παράσταση)
ΝΕΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Μετάφραση: Ξένια Καλογεροπούλου
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Σιώνας

Η απόφαση του ΚΘΒΕ να παρουσιάσει «Το αγόρι με τη βαλίτσα» στοχεύει σ’ αυτό που πρεσβεύει και ο συγγραφέας: «Αυτοί και Εμείς. Εγώ γράφω έργα που θέμα τους είμαστε εμείς. Έργα για εμάς. Κι αισθάνομαι ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι που κατατάσσονται χωριστά, που τους λέμε: αυτοί. Υπάρχουμε όλοι οι άνθρωποι και όλες οι ιστορίες μας».

Λίγα λόγια για το έργο
Ο μικρός Ναζ ζει σε μια χώρα της Μέσης Ανατολής με τους γονείς του. Ξεσπά ο πόλεμος και η οικογένεια αναγκάζεται να φύγει για να σωθεί. Ωστόσο τα χρήματα δεν αρκούν να ταξιδέψουν όλοι  και οι γονείς επιλέγουν να στείλουν τον Ναζ -μόνο του- στο Λονδίνο, όπου έχει ήδη μεταναστεύσει ο μεγάλος τους γιος. Διασχίζει ερήμους, βουνά και θάλασσες με μόνη του συντροφιά την Κρίσια - ένα κορίτσι που έχει κι αυτό τον ίδιο προορισμό. Στη βαλίτσα του έχει τις ιστορίες που του έλεγε ο πατέρας του.

Στόχος της παράστασης είναι το παιδί να καταλάβει το μεγάλο πρόβλημα της αναγκαστικής και βίαιης μετανάστευσης.

Μιχάλης Σιώνας-Βιογραφικό Σημείωμα
Σπουδές: Δραματική Σχολή ΚΘΒΕ. Ωδείο Σαμαρά (κοντραμπάσο και ηλεκτρικό μπάσο). Kάτοχος μαύρης ζώνης TAE-KWON-DO και 1ου επιπέδου Wing-chun Kung-Fu. Έχει συνεργαστεί ως ηθοποιός με το ΚΘΒΕ, τις Νέες Μορφές, το Θέατρο Σοφούλη, το Νέο Θέατρο Θεσσαλονίκης, το Θέατρο Εγνατία και το χοροθέατρο Δρώσα Μάζα. Συμμετείχε σε αρκετές ταινίες μικρού μήκους. Ιδρυτικό μέλος της ομάδας Kunst. Σκηνοθέτησε την παράσταση Nordost (ομάδα Kunst). Ως μέλος του μουσικού συνόλου The Prefabricated Quartet έχει συνθέσει μουσική για τις ταινίες μεγάλου μήκους Τρεις στιγμές (σκην. Π. Σεβαστίκογλου), Attractive Illusion (σκην. Π. Σεβαστίκογλου), Κανένας (σκην. Χ. Νικολέρης), καθώς και για ταινίες μικρού μήκους. Μουσική του συνόλου χρησιμοποιήθηκε στην παράσταση Ορέστης (σκην. Σ. Ούνκοβσκι, ΚΘΒΕ). Έχει συνθέσει μουσική για τις θεατρικές παραστάσεις Ο συγγραφέας και ο αδερφός του συγγραφέα (σκην. Σ. Αθηναίου), Οι Δούλες (σκην. Γ. Σφυρίδης), Το Μαύρο Νερό (σκην. Ε. Αϊβαζίδου). Το 2007 εξέδωσε την ποιητική συλλογή Έγγειος.

2. « ΩΧ ΤΑ ΝΕΦΡΑ ΜΟΥ»
ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

Το έργο του Μπάμπη Τσικληρόπουλου «Ωχ τα Νεφρά μου» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν ένας γλυκύς ύμνος στην ανθρώπινη φιλία και στις διαπροσωπικές σχέσεις των ανθρώπων.

Η διαχρονικότητα του το καθιστά διαρκώς επίκαιρο καθώς, το μόνο όπλο απέναντι στις όποιες επιβουλές κατά της ανθρώπινης αξιοπρέπειας είναι η θωράκιση των ανθρώπινων σχέσεων. Το τίμημα μπορεί καμιά φορά να είναι τα «όνειρα» ή τα «νεφρά»; Ένα έργο με χιούμορ, ειρωνεία, σάτιρα, μα πάρα πολύ συγκίνηση.

3.«ΠΛΑΤΩΝΑ, ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΣΩΚΡΑΤΗ»
ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ
Το έργο του Πλάτωνα «Απολογία Σωκράτη» παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου 2015 από το ΚΘΒΕ, στα αρχαία ελληνικά (με υπέρτιτλους στα νέα ελληνικά και στα αγγλικά), σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη, σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα.


ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΘΒΕ- ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΕ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

ΝΕΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
· ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ- ΑΝΑΣΚΑΦΗ 1»
Αναλόγιο για τη Θεσσαλονίκη και τις γειτονιές της
Επιλογή κειμένων: Μαρία Τσιμά

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει τη νέα δράση «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ- Ανασκαφή 1». Ένα ταξίδι μνήμης στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης με «όχημα» τα κείμενα σπουδαίων λογοτεχνών της πόλης, το οποίο θα παρουσιαστεί με τη μορφή Αναλογίου, από τις αρχές Νοεμβρίου.

Αναλόγιο για τη Θεσσαλονίκη και τις γειτονιές της, από τετραμελείς ομάδες ηθοποιών του ΚΘΒΕ.
1η Ομάδα ηθοποιών:
Απόλλων Δρικούδης, Νίκος Κολοβός, Ρούλα Παντελίδου, Γιώργος Σφυρίδης

2η Ομάδα ηθοποιών:
Νάσια Γεωργίου, Κώστας ‘Ιτσιος, , Αλέξανδρος Μούκανος, Νίκος Πολοζιάνης

· 4/11/15 Μορφωτικό Ίδρυμα ΕΣΗΕΜ-Θ, στις 17.30, με ελεύθερη είσοδο (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας).
· 14/11/15 Αρχαιολογικό Μουσείο, στις 20:00, με ελεύθερη είσοδο (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας).
· 19/11, 10/12/15, 9/1/2016, στις 21:30 στο καφέ «ΖΩΓΙΑ».

ΣΤΗΝ ΕΜΣ ΚΑΙ ΣΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

· «ΠΛΑΤΩΝΑ, ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΣΩΚΡΑΤΗ»
Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης

Μια μοναδική εμπειρία για εκατοντάδες θεατές, που πλημμύρισαν τους αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα, όπου παρουσιάστηκε η παράσταση κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου 2015 από το ΚΘΒΕ, θα ζωντανέψει σε μουσεία της πόλης, στην αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, αλλά και σε άλλους επιλεγμένους χώρους Θεσσαλονίκης.

Η αυθεντική αναπαράσταση της πιο συγκλονιστικής Δίκης στην ιστορία του πολιτισμού, στην αρχαία ελληνική γλώσσα, (με υπέρτιτλους στα νέα ελληνικά και στα αγγλικά), θα παρουσιαστεί:

· 31/10/15 –Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
· 13-14/11/15 – Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
· Από 10/11 και κάθε Τρίτη στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών στις 21.00
· 6-15/5/2016 – Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
6 /11/2015 – ΟΠΕΡΑ Ανόι – ΒΙΕΤΝΑΜ
Πρόσκληση της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βιετνάμ με αφορμή τα 70 χρόνια ανεξαρτησίας της χώρας και των εορτασμό των 40 ετών διπλωματικών σχέσεων Ελλάδος – Βιετνάμ.

1/12/2015 BRAILA ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΘΕΑΤΡΟ «MARIA FILOTTI»
Η παράσταση θα ανοίξει το φεστιβάλ «Ημέρες και νύχτες ευρωπαϊκού θεάτρου» Braila 2015, στο πλαίσιο της υποψηφιότητας της πόλης για την πολιτιστική πρωτεύουσα του 2021.