Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Το Δείπνο της Άνοιξης 25 - 28.05



 Το Δείπνο της Άνοιξης 25 - 28.05 


Να’ μαστε και φέτος ΕΔΩ: Στην Αλεξάνδρου Σβώλου, χαμένοι στη τσιμεντένια Βαβυλώνα. Πέρυσι, μας γνωρίσατε με τις ζωγραφιές των παιδιών που ομόρφυναν τις βιτρίνες μας, αλλά και με το ‘Δείπνο’ μεταξύ Αγγελάκη και Ιπποδρομίου. Τα σχέδια μας για φέτος είναι φιλόδοξα. Στο φετινό ‘μενού’ περιλαμβάνονται: Έξυπνες ξεναγήσειςεκστρατεία κατά της βίας στα σχολεία και στα πεζοδρόμια, ενημερωτικές δράσεις, παρέλαση και συναυλία και φυσικά το Δείπνο. Στόχος για φέτος, να συμβάλουμε στην συλλογική μας προσπάθεια να αναδειχτεί ο Δρόμος μας ως πιλοτικό μοντέλο κοινωνικής δράσης και συνοχής.

Το φετινό μας σύνθημα: Αλεξάνδρου Σβώλου - Ένας Δρόμος Ανοίγει τον Δρόμο. Αιτήματα μας: Το Δικαίωμα στην πόλη, η οικειοποίηση του Δημόσιου χώρου και η επαναδιαπραγμάτευσή του, η αυτοοργάνωση και η συμμετοχή στα κοινά. Αναζητώντας την συλλογική μνήμη, ιστορία και ταυτότητα, την πολιτισμική της ανάδειξη, την διεθνή προβολή, την επιχειρηματική άνθηση: να ξαναγίνει η πόλη, όπως ήταν πάντα, ένας κόμβος, εθνοτήτων, λαών και θρησκειών, ένα σταυροδρόμι πολιτισμών και κοινωνικής αλληλεγγύης, μια πόλη με βιώσιμη κινητικότητα και προσβασιμότητα σε όλους τους χώρους της και από όλους μας. Διεκδικούμε την αισθητική της αναβάθμιση, την εύρυθμη λειτουργία της, μία σχέση σεβασμού των πεζών από τα αυτοκίνητα και περισσότερο πράσινο.

Η ανταπόκριση συμμετοχής από τους ενεργούς πολίτες της πόλης μας είναι μεγάλη. Συνδιαμορφώσαμε μαζί το πρόγραμμα και θα συμβάλλουν κι αυτοί με την σειρά τους στις εκδηλώσεις και τα δρώμενά μας. Μέχρι στιγμής συμμετέχουν οι ομάδες και συλλογικότητες: Ένωση για τα Δικαιώματα των Πεζών, Πανελλήνιος Σύλλογος Παραπληγικών Βορείου Ελλάδος (ΠΑΣΠΑ), Πολύχρωμοι Ποδηλάτες, LosLampicos, Περιαστικοί Καλλιεργητές ΠΕΡΚΑ Καρατάσου, Επί Σκοπόν, Ομάδα Ξιφασκίας Μέγας Αλέξανδρος, Streetpanthers, SOS Τροχαία Εγκλήματα, Χριστιανικό Στέκι Ευαγγελικής Εκκλησίας, ΣΧΕΔΙΑ - Περιοδικό δρόμου κ.α.

Ενώνουμε τις δυνάμεις μας και διεκδικούμε πολιτισμένα μία πόλη φιλική, δυναμική και ανοιχτή στον κόσμο.

Την Δευτέρα συμμετέχουμε ειρηνικά, με χρώματα, ντουντούκες, σφυρίχτρες και μουσική στη φετινή παρέλαση. Θα ξεκινήσουμε από την Αγγελάκη και θα περπατήσουμε κατά μήκος του Δρόμου. Μαζί μας θα παρελάσουν οι προαναφερθέντες φορείς. Στην πλατεία Ναβαρίνου θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή, που θα είναι ενός λεπτού κραυγή, ως απότιση φόρου τιμής στα παιδιά και τους φίλους που χάθηκαν άδοξα από τα ναρκωτικά όλα αυτά τα χρόνια.Η παρέλαση θα καταλήξει σε συναυλία στη Σβώλου με Φιλικής Εταιρείας.

Φέτος, στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Δείπνου της Άνοιξης, αποφασίσαμε να καινοτομήσουμε με δύο ξεναγήσεις: Γαστρονομική και ιστορική. Την Τρίτη θα ξεκινήσουμε από το Σιντριβάνι, παρέα με το Thessalonikiwalkingtours, μέχρι την Αγία Σοφία. Έλληνες και ξένοι τουρίστες, θα δουν τη Σβώλου μέσα από τα μνημεία της, με αναφορές στις Γεύσεις του Δρόμου μας και της Πλατείας Ναβαρίνου.

Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί έκθεση μαθητών και νέων ποιητών με τίτλο «Όχι στη Βία», στις βιτρίνες των καταστημάτων μας

Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί το Δείπνο. Στο Δείπνο μπορεί να συμμετάσχει οποιοσδήποτε ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας και τόπου καταγωγής. Είστε όλοι ευπρόσδεκτοι! Το μόνο που σας ζητάμε είναι να δηλώσετε συμμετοχή. Απαρέγκλιτος όρος συμμετοχής: Οι ενδιαφερόμενοι να μαγειρέψουν στο σπίτι τους και να φέρουν μαχαιροπίρουνα, σκεύη και καρέκλες. Γνωρίζουμε ότι η βάσανος του Δείπνου είναι τα τραπέζια κι οι καρέκλες. Για αυτό το λόγο, είναι καλό να δηλώσετε συμμετοχή στα διαθέσιμα κουτιά με τον λογότυπο του Δείπνου, ή στα καφέ Άστορ(γωνία Σβώλου με Φιλικής Εταιρείας)  και Άλφα(γωνία Σβώλου με Εθνικής Αμύνης).

Επίσης, το κόστος όλων των εκδηλώσεων, από Δευτέρα έως και Πέμπτη, θα το καλύψει η αυθόρμητη, προαιρετική και ευγενής οικονομική συμβολή του καθένα μας, με ένα ποσό κατ’ ελάχιστον 8 €. Μετά το τέλος του Δείπνου, όπως και τον προηγούμενο χρόνο, θα αναρτηθεί αναλυτικός πίνακας οικονομικής διαφάνειας στην σελίδα μας στο Facebook.

Με την επικοινωνία, την ανθρώπινη επαφή, την αυτοοργάνωση και την αλληλεγγύη μας ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ! Γιατί ενωμένοι μπορούμε να χαμογελάμε!