Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Η Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου



Ολοκλήρωση ερευνητικού προγράμματος «New Archaeological Research Network for Integrating Approaches to ancient material studies» (NARNIΑ)


 Η Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου ανακοινώνει την επιτυχή ολοκλήρωση των εργασιών του τετραετούς ερευνητικού προγράμματος New Archaeological Research Network for Integrating Approaches to ancient material studies, με το ακρώνυμο NARNIA.
Το Πρόγραμμα NARNIA χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συγκεκριμένα από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο (Άνθρωποι – Δράσεις Marie Curie – Initial Training Networks – Αρ. 265010) αποτελεί μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ερευνητικό πρόγραμμα στο πεδίο της αρχαιολογίας, με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα €4.5 εκατομμύρια.
Τη συγγραφή και κατάθεση της ερευνητικής πρότασης και στη συνέχεια το συντονισμό και διαχείριση του Προγράμματος ανέλαβαν οι Καθηγήτρια Βασιλική Κασσιανίδου και η Δρ Μαρία Δικωμίτου-Ηλιάδου. Με 9 εταίρους, ερευνητικά κέντρα, ιδιωτικές επιχειρήσεις και πανεπιστημιακά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται σε έξι χώρες (Κύπρο, Βέλγιο, Γαλλία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο και Ιορδανία), το εν λόγω πρόγραμμα στόχευε στη διεπιστημονική μελέτη αρχαίων υλικών (κεραμική, μέταλλα, γυαλί, δομικά υλικά και ψηφιδωτά) από την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στην ανάπτυξη μεθόδων χρονολόγησης με θερμοφωταύγεια και χημικής ανάλυσης αρχαίων τεχνέργων με φορητές συσκευές φασματοσκοπίας με φθορισμό ακτινών Χ.
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος εργοδοτήθηκαν 16 διδακτορικοί φοιτητές και 4 μεταδιδακτορικοί συνεργάτες, για τη διεξαγωγή των επί μέρους ερευνητικών δραστηριοτήτων του Προγράμματος, ενώ διοργανώθηκαν συνολικά 26 εκπαιδευτικά σεμινάρια, σχετικά με τους ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς στόχους του προγράμματος. Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια προσφέρθηκαν δωρεάν και σε ενδιαφερόμενους εκτός του δικτύου του Προγράμματος και έτυχαν ευρείας αποδοχής από την πανεπιστημιακή και ερευνητική κοινότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα σεμινάρια, καθώς και το διεθνές συνέδριο, που διοργανώθηκαν από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, προσέλκυσαν το ενδιαφέρον απρόσμενου αριθμού συμμετεχόντων από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και τρίτες χώρες, οι οποίοι μετέβησαν στην Κύπρο για να παρακολουθήσουν τις δραστηριότητες του NARNIA.
Σε τοπικό επίπεδο, το ερευνητικό πρόγραμμα NARNIA προσέφερε σε μία περίοδο σοβαρής οικονομικής κρίσης, ευκαιρίες εργοδότησης σε νέους ερευνητές, την ανάπτυξη εργαστηριακών εγκαταστάσεων με εξωτερική χρηματοδότηση, και τη συνέχιση υψηλού επιπέδου διεπιστημονικής έρευνας στο πεδίο της αρχαιολογίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτή του την προσπάθεια το Πανεπιστήμιο Κύπρου, και συγκεκριμένα η Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας, είχε πολύτιμους αρωγούς το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου και το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης. Η συμβολή των δύο κυβερνητικών υπηρεσιών στην εκπαίδευση των υποτρόφων του Προγράμματος καταδεικνύει το σημαίνοντα ρόλο της Κυπριακής Πολιτείας στα θέματα έρευνας.
 Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος επιβεβαιώνεται από τις επιστημονικές ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις που συνεχίζουν να απορρέουν από τις επιμέρους επιστημονικές δραστηριότητες των υποτρόφων και των εταίρων του NARNIA. Μεταξύ αυτών, είναι και το βιβλίο με τίτλο The Narnia Project: Integrating Approaches to Ancient Material Studies, το οποίο επιμελήθηκαν η Βασιλική Κασσιανίδου και η Μαρία Δικωμίτου-Ηλιάδου και στο οποίο μπορούν να έχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι δωρεάν πρόσβαση μέσω της ιστοσελίδας του Προγράμματος και της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Το Πανεπιστήμιο Κύπρου στοχεύει στη συνέχιση της διεπιστημονικής έρευνας στο πεδίο της αρχαιολογίας και των αρχαιολογικών επιστημών και την υποστήριξη των νέων ερευνητών μέσω νέων ερευνητικών προγραμμάτων και δραστηριοτήτων. 
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα New Archaeological Research Network for Integrating Approaches to ancient material studies (NARNIA) μπορείτε να βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο: www.narnia-itn.eu