Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Ημερίδα με τίτλο Cypriot-Jewish Relations. Historical and International Relations perspectives



Ημερίδα με τίτλο Cypriot-Jewish Relations.  Historical and International Relations perspectives  (Σχέσεις Κύπρου-Ισραήλ: Ιστορικές πλευρές και όψεις των Διεθνών Σχέσεων)


 Ημερίδα με τίτλο Cypriot-Jewish Relations.  Historical and International Relations perspectives” (Σχέσεις Κύπρου-Ισραήλ: Ιστορικές πλευρές και όψεις των Διεθνών Σχέσεων) διοργανώνει το  Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, την Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου 2014, στην Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας (Αίθουσα 006, Γλάδστωνος 12, Λευκωσία)

Οι Κύπρο-Ισραηλινές σχέσεις αναπτύσσονται ραγδαία τον τελευταίο καιρό. Στόχος της Ημερίδας είναι να παρουσιαστούν κάποιες από τις λιγότερο γνωστές όψεις της ιστορικής σχέσης Κύπρου και Ισραήλ, καθώς και η ακαδημαϊκή έρευνα που αναπτύσσεται πάνω σε αυτές στο χώρο της Ιστορίας και των Διεθνών Σχέσεων.

Στην Ημερίδα θα συμμετάσχουν ακαδημαϊκοί από το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Κύπρο. Τα θέματα που θα αναπτυχθούν περιλαμβάνουν τις προσπάθειες αγροτικών εγκαταστάσεων στην Κύπρο και τις ιδεολογικές τους παραμέτρους, τις σχέσεις Κύπρου και Ισραήλ στο διάστημα του πολέμου των Έξι Ημερών, την εβραϊκή παρουσία στην κυπριακή ιστοριογραφία και τις σύγχρονες εξελίξεις στην περιοχή μας (Ελλάδα, Τουρκία, Ισραήλ, Κύπρος).

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης θα φιλοξενήσει ανοιχτή συζήτηση μεταξύ του κ. Λεωνίδα Παντελίδη (Διευθ. Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής) και του κ. Michael Harari, Πρέσβη του Ισραήλ στην Κύπρο, με θέμα τις διμερείς σχέσεις και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην ευρύτερη περιοχή. Εκ μέρους του Πανεπιστημίου Κύπρου, συντονιστής της συζήτησης θα είναι ο Πρύτανης, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης. Η εκδήλωση στηρίζεται από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και την Πρεσβεία του Ισραήλ στην Κύπρο.

Η Ανταλλαγή γνώσης που προκύπτει από την ακαδημαϊκή έρευνα είναι μια στέρεα βάση. Μια βάση που μπορεί να βαθύνει και να δώσει εύρος και πλάτος στις διμερείς σχέσεις και έτσι να τις ενισχύσει μέσα σε μια ατμόσφαιρα αμοιβαίου σεβασμού. Η διαδικασία αύξησης της γνώσης για τον συνομιλητή και γείτονά μας που χτίζεται με τον τρόπο αυτό, αποτελεί σίγουρη βάση πάνω στην οποία μπορεί να χτιστεί μια σχέση εμπιστοσύνης, στο συχνά ασταθές και κάποτε εκρηκτικό ευρύτερο περιβάλλον στο οποίο ζούμε.

Οι εισηγήσεις και η συζήτηση θα διεξαχθούν στην αγγλική γλώσσα.

Η εκδήλωση είναι ανοικτή για το κοινό.