Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

ΕΝΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ



ΕΝΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ

Η γενική γλωσσολογία μελετάει τη φύση και τη λειτουργία της ανθρώπινης γλώσσας, την ενότητα και την ποικιλία της. Ποια μπορεί να είναι η σχέση της με τον πραγματικό κόσμο και την καθημερινή ζωή;
Με αφορμή τον ένα χρόνο κυκλοφορίας της μικρής εισαγωγής στη Γλωσσολογία «Μίλα μου για γλώσσα», η Ομότιμη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Άννα Αναστασιάδου-Συμεωνίδου θα παρουσιάσει το βιβλίο του συγγραφέα Φοίβου Παναγιωτίδη, Αναπληρωτή Kαθηγητή Γλωσσολογίας του Τμήματος Αγγλικών Σπουδών, «Μίλα μου για γλώσσα». H παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 29 Οκτωβρίου 2014, στις 6:00μ.μ. , στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου (Καλλιπόλεως75).
Ο κ. Παναγιωτίδης αντλεί από την καθημερινότητα, δημιουργεί, επινοεί ένα λειτουργικό σώμα ερωτήσεων από την καθημερινότητα και κάνει την επιστήμη της γλωσσολογίας ένα παιχνίδι που ρέει και στο οποίο αφήνεσαι.
Το βιβλίο μας ξεναγεί στο γιατί η επιστημονική μελέτη της γλώσσας έχει σημασία και στο τι μας αποκαλύπτει για το πώς μαθαίνουν να μιλάνε τα παιδιά, πώς (δεν) μαθαίνουμε ξένες γλώσσες, τη σχέση της γλώσσας με τον κόσμο, τον γλωσσικό πλούτο και τις κατώτερες γλώσσες, τα γλωσσικά λάθη, τη λεξιπενία και μας ενημερώνει για το πώς πρέπει να γράφουμε,  για τις διαλέκτους και τα παγκόσμια αγγλικά και για το πώς μπορούνε να μας λένε ψέματα χωρίς να ψεύδονται.
Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με το κοινό. Την εκδήλωση θα συντονίζει η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γλωσσολογίας στο Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών, Μαριλένα Καρυολαίμου.