Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΗΘΙΚΗΣ ΚΑΙ ΡΕΑΛΙΣΜΟΥ



Μεγάλο ενδιαφέρον και συγκινητική προσέλευση επέδειξαν απλοί πολίτες στη συζήτηση που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Κύπρου τη Δευτέρα, 7 Ιουλίου, με επίσημο προσκεκλημένο τον βετεράνο Tουρκοκύπριο πολιτικό Μουσταφά Ακιντζί.

Η εκδήλωση με τίτλο: “40 χρόνια μετά: προβλήματα και προοπτικές επίλυσης του κυπριακού προβλήματος” κατάφερε να συνδυάσει με τον καλύτερο τρόπο τις τοποθετήσεις, τις εισηγήσεις και τις απόψεις του κ. Ακιντζί με εκτεταμένη συζήτηση με τους παρευρισκόμενους.

Ο Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1947 διετέλεσε Πρόεδρος του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας ενώ για τρεις συνεχόμενες θητείες διετέλεσε Δήμαρχος στην κατεχόμενη Λευκωσία.
Κάλεσε τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να ισορροπήσουν και να συνδυάσουν το ρεαλισμό με την ηθική. Χρειαζόμαστε από τη μια τις ηθικές αξίες, τόνισε, αλλά και από την άλλη χρειαζόμαστε και τη ρεαλιστική και συναισθηματική προσέγγιση των πραγμάτων για να φτάσουμε στο κοινό όραμα για επανένωση της Κύπρου.

Ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου της κοινωνίας των πολιτών τονίζοντας ότι είναι ιδιαιτέρως σημαντικός και πρέπει να ενταθεί ώστε να φθάσουμε σε λύση του Κυπριακού. Με τη λύση του Κυπριακού, πρόσθεσε, η Ομόσπονδη Κύπρος, η Ελλάδα, η Τουρκία, το Ισραήλ κι άλλες γειτονικές χώρες πρέπει να δημιουργήσουν μια νέα σχέση, η οποία θα φέρει τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μιλώντας για τη νέα γενιά σημείωσε ότι όσο περνάει ο χρόνος μεγαλώνει και το χάσμα μεταξύ τους. Οι νέες γενιές, οι οποίες δεν αποκτούν μια ολική εικόνα για την Κύπρο μας δεν μπορούν να ταυτιστούν εύκολα με τη ανάγκη δέσμευσης της έννοιας της κοινής πατρίδας. Ανέφερε ως παράδειγμα τον πατέρα του, ο οποίος, έγραφε και μιλούσε ελληνικά, ενώ ο ίδιος καταλαβαίνει ελληνικά, αλλά τα παιδιά του δεν μιλάνε την ελληνική γλώσσα.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Μάνθος Μαυρομμάτης υπογραμμίζοντας ότι το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα του τόπου θα συνεχίσει να διαδραματίζει ρόλο πλατφόρμας διαλόγου και θα κάνει ό,τι μπορεί για να συμβάλει στην ενίσχυση δεσμών μεταξύ των πολιτών ολόκληρης της Κύπρου.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης ανέφερε ότι είμαστε τυχεροί που ζούμε σε μια χώρα προικισμένη από τη φύση και σε πλεονεκτική θέση λόγω γεωγραφικής τοποθέτησης. Την ίδια στιγμή, συνέχισε, αισθανόμαστε αδικημένοι από την ιστορία, καθώς ζούμε σε ένα διαιρεμένο νησί. Είναι στο χέρι μας να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά μας θα ζήσουν σε μια ενωμένη πατρίδα. Η σημερινή αποκαρδιωτική πραγματικότητα μπορεί να μεταμορφωθεί σε μια όαση δημιουργικότητας για τα παιδιά μας, πρόσθεσε. «Η Κύπρος είναι πολύ μικρή για να είναι διαιρεμένη. Ανυπομονώ να έρθει η ημέρα που οι Κύπριοι επιστήμονες θα μπορούν να εργαστούν από κοινού στα ίδια εργαστήρια. Ανυπομονώ να δω Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους φοιτητές να σπουδάζουν και να σχεδιάζουν μαζί το μέλλον τους, προωθώντας τη γνώση και την καινοτομία, σε ανταγωνισμό με τους άλλους ευρωπαίους πολίτες», κατέληξε ο Πρύτανης.

Αυτή είναι η πρώτη από σειρά εκδηλώσεων και συζητήσεων που διοργανώνονται για το θέμα από το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Ο Καθηγητής Κώστας Κωνσταντίνου του Τμήματος Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών μίλησε για την έννοια της «μεταβατικής δικαιοσύνης». Πριν να φτάσουμε σε συνολική λύση, ανέφερε, μπορούμε να κάνουμε βήματα προς τα εμπρός κατανέμοντας δικαιοσύνη σε μικρό επίπεδο. Με διάφορα βήματα μπορεί να δημιουργηθεί η κουλτούρα της συμβίωσης, πρόσθεσε.

Ο πρώην Διευθυντής Ειδήσεων και Επικαίρων του ΡΙΚ Γιάννης Καρεκλάς υπογράμμισε τη σημασία και το ρόλο που διαδραματίζουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης σε αναζήτηση λύσης, αλλά και κουλτούρας συμβίωσης. Τόνισε ότι τα ΜΜΕ πρέπει να προσφέρουν περισσότερο και να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τη σωστή και ολοκληρωμένη ενημέρωση του πολίτη.

Ρόλο συντονιστή στην εκδήλωση ανέλαβε ε ο Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Niyiazi Kizilyurek, τονίζοντας ταυτόχρονα τη σημασία τέτοιων εκδηλώσεων και ανοικτών διαλόγων μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Η ενίσχυση των επαφών μεταξύ των δύο πλευρών, πρόσθεσε, θα βοηθήσουν τους πολίτες να κατανοήσουν ο ένας τον άλλο.



Τέλος Ανακοίνωσης