Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Εγκαίνια Έκθεσης «Re-Cyprus! Κύπρος-Ξανά!» στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης

Στο πλαίσιο του Τρίτου Παγκύπριου Διαγωνισμού Εικαστικών Τεχνών για τη Σχολική Χρονιά 2013-2014, η Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Frederick διοργάνωσαν το Συμμετοχικό Πρόγραμμα - Δράση με τίτλο «Re-Cyprus! - Κύπρος Ξανά!»


Σκοπός του συμμετοχικού προγράμματος ήταν οι μαθητές της Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης και οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Frederick - αντλώντας στοιχεία και παραδείγματα από την ιστορία και παράδοση του τόπου μας- να προβάλουν τις δημιουργίες τους με πιο σύγχρονες προσεγγίσεις.

Η επαφή των μαθητών Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης με την τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά και η γενικότερη δραστηριοποίησή τους εκτός των στεγανών του σχολικού περιβάλλοντος, σύμφωνα και με τις παραδοχές της σύγχρονης παιδαγωγικής, δύναται να συμβάλει στην ωρίμανση και τον εμπλουτισμό της εκπαιδευτικής τους εμπειρίας με ευρύτερα κοινωνικά ερεθίσματα και παραστάσεις. Εξάλλου, η όλη θεματική του προτεινόμενου συμμετοχικού προγράμματος-δράσης ήταν η ενεργοποίηση της κοινωνικής και πολιτισμικής συνείδησης και κριτικής σκέψης των μαθητών και η διαμόρφωση τους ως ενεργοί συμμέτοχοι στον αναγκαίο επαναπροσδιορισμό της ταυτότητας του λαού μας.

Σημαντική είναι και η συμβολή της Εταιρίας Κυπριακών Σπουδών στη συν-διοργάνωση και φιλοξενία επιλεγμένων έργων μαθητών Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης και φοιτητών του Πανεπιστημίου Frederick στους χώρους του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης Κύπρου. Το πάντρεμα των αντικειμένων του Μουσείου με τις σύγχρονες προσεγγίσεις των μαθητών και φοιτητών φέρνει στην επιφάνεια νέες δημιουργικές αναγνώσεις.

Τα εγκαίνια της έκθεσης «Re-Cyprus! Κύπρος-Ξανά!» θα πραγματοποιηθούν τη Μέρα Μουσείων, Κυριακή, 18 Μαΐου και ώρα 7 μ.μ στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης (προαύλιο Αρχιεπισκοπής, έναντι Παγκυπρίου Γυμνασίου).