Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΩΝ Ο ρόλος ατόμων και συλλογικοτήτων ενάντια στο ψηφιακό πανοπτικόν



Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014, στις 7.00 μ.μ.
Πολυχώρος Ανοιχτής Πόλης (Μέγαρο Ερμής)
Πανεπιστημίου 56, Αθήνα, 1ος όροφος


Ομιλητές
Γιώργος Παπανικολάου (P2P Foundation, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο)
Αθηνά Καρατζογιάννη (University of Hull, παρέμβαση μέσω ίντερνετ)
Αντρέας Καρίτζης (Δρ. φιλοσοφίας, μέλος Π.Γ. ΣΥΡΙΖΑ)

Την ώρα που σε διεθνές επίπεδο διεξάγεται μια έντονη αντιπαράθεση για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της ελευθερίας στην εποχή των ψηφιακών τεχνολογιών και των big data, στην ελληνική δημόσια σφαίρα η σχετική συζήτηση παραμένει περιορισμένη. Στο πλαίσιο αυτό το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς διοργανώνει κύκλο εκδηλώσεων με γενικό τίτλο «Error 404 democracy not found».
Η εναρκτήρια εκδήλωση είναι αφιερωμένη στον πόλεμο των παρακολουθήσεων και στο ρόλο που παίζουν σήμερα πληροφοριοδότες από το εσωτερικό κρατικών υπηρεσιών (whistleblowers), όπως οι Σνόουντεν και Μάνινγκ. Απέναντι στις αποκαλύψεις τους, οι κυβερνήσεις απαντούν με σκληρές διώξεις, αμφισβήτηση ελευθεριών του τύπου και περιορισμό δικαιωμάτων των πολιτών. Παράλληλα, η τεχνολογική δυνατότητα συλλογής και επεξεργασίας τεράστιου όγκου δεδομένων (όχι μόνο από το κράτος, αλλά και από εμπορικές εταιρείες) δημιουργεί πλέον την ανάγκη θέσπισης νέων ρυθμίσεων προστασίας της ιδιωτικότητας και τροφοδοτεί νέες διεκδικήσεις.
Οι τρεις ομιλητές θα καταθέσουν τις εκτιμήσεις τους για τις διαστάσεις που παίρνει το παγκόσμιο πανοπτικόν, το πώς μπορούν οι κοινωνίες να προστατευθούν από αυτό, αλλά και  την προσέγγιση των σχετικών προσπαθειών από αριστερή σκοπιά.
Οι επόμενες εκδηλώσεις θα είναι αφιερωμένες στο ρόλο των δημοσιογράφων και των ΜΜΕ στην ψηφιακή εποχή καθώς το πώς αυτή μεταλλάσσει τη διεθνή πολιτική. Το ακριβές πρόγραμμα θα ανακοινωθεί σύντομα.

Σημείωση:
Κατά την έναρξη της εκδήλωσης θα προβληθεί σύντομο βίντεο με τίτλο «Why care about the NSA» σχετικά με τις παρακολουθήσεις των ιδιωτικών επικοινωνιών των πολιτών και τη συλλογή των προσωπικών τους δεδομένων. Το βίντεο μεταφράστηκε και υποτιτλίστηκε με πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς.