Προβολές ταινιών για τους πρόσφυγες, από τους πρόσφυγες
Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, παρουσία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Νίκου Βούτση, συνέντευξη Τύπου με αφορμή την ολοκλήρωση της παραγωγής 32 ταινιών μικρού μήκους που δημιούργησαν εθελοντές και πρόσφυγες σε Αττική και Λέσβο, στο πλαίσιο της πολιτιστικής δράσης για το προσφυγικό «Home New Home», η οποία τελεί υπό την αιγίδα του ΥΨΗΠΤΕ.
Στη συνέντευξη παρέστησαν ο υφυπουργός ΥΨΗΠΤΕ Λευτέρης Κρέτσος, μέλη του Κοινοβουλίου, ο γενικός γραμματέας του ΥΨΗΠΤΕ Γιώργος Φλωρεντής, ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Κλάπας, η ειδική γραμματέας Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΨΗΠΤΕ Φωτεινή Παντιώρα, ο αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Φιλίπ Λεκλέρκ, ο αντιπεριφερειάρχης Ν. Τομέα της Περιφέρειας Αττικής Χρήστος Καπάταης, ο υπεύθυνος της δράσης «Home New Home» Κώστας Σπυρόπουλος, εκπρόσωποι του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια που στήριξαν την δράση καθώς και ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου του χωριού της Μόριας στη Λέσβο Γιώργος Κωφόπουλος.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Βουλής, Νίκος Βούτσης απευθύνοντας χαιρετισμό στη συνέντευξη Τύπου, «οι πρόσφυγες αισθάνονται αθέατοι στον τόπο μας γιατί η ίδια η κουλτούρα της Ευρώπης δεν έχει φτάσει στο σημείο να αναγνωρίζει τις ευθύνες της για το ζήτημα, με συνέπεια να μην έχει περάσει στους πολίτες η αντίληψη ότι «η συνύπαρξη αποτελεί βασική αξία της πολυπολιτισμικής διαμόρφωσης όπως και άλλων αξιών που συγκρότησαν την Ευρωπαϊκή Ένωση».
«Οι κυβερνήσεις πολλών ευρωπαϊκών χωρών δεν αναγνωρίζουν ίχνος ευθυνών για τις αιτίες που οδήγησαν και οδηγούν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους ακόμα και νέα παιδιά στο δρόμο της προσφυγιάς. Και κυρίως δεν αναγνωρίζεται η συν-ευθύνη που υπάρχει για τους πολέμους, για την έξαρση των θρησκευτικών φονταμενταλισμών, για την υποδαύλιση των εμφυλίων εξάρσεων και εκρήξεων, τους παράγοντες που εμποδίζουν να κρατηθεί ο κόσμος αυτός στον τόπο του», συμπλήρωσε.
«Ο 21ος αιώνας θα σφραγισθεί διεθνώς από το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα», εκτίμησε ο κ. Βούτσης υπογραμμίζοντας τη σημασία της ανασύστασης του πλαισίου ενός κώδικα αξιών ανθρωπισμού, συνύπαρξης, συν-ανάπτυξης, αλληλεγγύης, προσέγγισης του διαφορετικού και μάχης ενάντια σε όσους ατομικά ή συλλογικά είτε με τη ρητορική τους προσπαθούν να εξαφανίσουν, να χειραγωγήσουν ή και να καταδυναστεύσουν το διαφορετικό. Γιατί ο εκφασισμός είναι παρών στις κοινωνίες που είναι απέναντι στη διαφορετικότητα, όπως είπε.
Κλείνοντας το χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Βουλής, ανέφερε: «Για πρώτη φορά οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, που μέχρι τώρα υπήρχαν ως άνθρωποι, κοινωνίες, συμβάντα μόνον στην εικόνα που παρακολουθούσαμε ως θεατές, περνούν στην άλλη πλευρά, γίνονται δημιουργοί και καλύπτουν το κενό που υπάρχει στις κοινωνίες όπου οι πολίτες καλούνται να λειτουργούν ως θεατές, καταναλωτές θεάματος, πληροφοριών, εξελίξεων και καθόλου ως δημιουργοί».
«Οι εικόνες που αποτυπώνονται στις ταινίες του «Home New Home» είναι ο καλύτερος τρόπος για να υποστηρίξουμε μια πιο ανθρωποκεντρική προσέγγιση στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος», σημείωσε στον χαιρετισμό του ο υφυπουργός ΨΗΠΤΕ Λευτέρης Κρέτσος.
Η ειδική γραμματέας Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΨΗΠΤΕ, Φωτεινή Παντιώρα, σημείωσε ότι στόχος της πολιτιστικής δράσης «Home New Home» είναι να εκπαιδευτούν από κοινού Έλληνες, πρόσφυγες και μετανάστες στην κινηματογραφική τέχνη, καταγράφοντας σε ταινίες, βιωματικές ιστορίες προσφύγων στο μακρύ ταξίδι του ξεριζωμού και της ξενιτιάς. Και υπογράμμισε: «Τέτοιου είδους πολιτιστικές δράσεις, στέλνουν μήνυμα κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, συμβάλλουν στην κοινωνική ενσωμάτωση των προσφύγων και μεταναστών και εμπεδώνουν το αίσθημα κοινωνικής συνοχής».
Ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Κλάπας, τόνισε ότι πρόκειται για πρωτοβουλία εξαιρετικής σημασίας που συμβάλλει στη διαδικασία της ένταξης, δημιουργώντας αίσθημα ευθύνης, σεβασμού και, εν τέλει, κοινωνικής και πολιτισμικής συνύπαρξης. «Έχουμε ολοκληρώσει τη νέα Εθνική Στρατηγική για την Ένταξη που αποτελεί το πλαίσιο των κατευθύνσεων της χώρας μας για την επόμενη τριετία. Βασικός πυλώνας της είναι η μεταφορά της σχετικής αρμοδιότητας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθιστώντας τους Δήμους και τις Περιφέρειες βασικούς συνδιαμορφωτές των πολιτικών ένταξης», υπογράμμισε.
Ο αντιπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Φιλίπ Λεκλέρκ, χαιρέτισε την πρωτοβουλία Home New Home, που δίνει τη δυνατότητα στους πρόσφυγες να πρωταγωνιστήσουν ξανά στην ίδια τους τη ζωή. «Είναι ζωτικής σημασίας το ότι όλο και περισσότερες τέτοιες ευκαιρίες δημιουργούνται σε πόλεις και χωριά σε όλη τη χώρα, ώστε μέσα από την πρόσβαση στο σχολείο, την κοινωνική και πολιτιστική ζωή και την απασχόληση, να μπορέσουν οι πρόσφυγες να αναπτύξουν όλες τις δυνατότητές τους», είπε και πρόσθεσε: «Παρά τις σημαντικές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση, είναι ανάγκη να γίνουν περισσότερα, ώστε οι πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο να μην περνούν μεγάλα διαστήματα σε εξαιρετικά δυσχερείς συνθήκες σε υπερπλήρεις χώρους, όπως τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Σάμο και τη Λέσβο, και προκειμένου να μπορούν να ξαναρχίσουν τη ζωή τους όσο το δυνατό συντομότερα».
Ο αντιπεριφερειάρχης Ν.Τομέα Αττικής Χρήστος Καπάταης, αναφέρθηκε στις δράσεις της περιφέρειας και των ΟΤΑ στο προσφυγικό και διαβεβαίωσε ότι η Αυτοδιοίκηση θα συνδράμει στις πολιτικές κοινωνικής ένταξης.
Ο συντονιστής της δράσης Κώστας Σπυρόπουλος, την χαρακτήρισε «εργαστήριο ανταλλαγής ιδεών» και επεσήμανε ότι στόχος της πρωτοβουλίας είναι να καταλάβουμε ο ένας τον άλλον, να υποστηρίξουμε την ελευθερία έκφρασης και να κατανοήσουμε το διαφορετικό.
Την πρωτοβουλία της δράσης χαιρέτισαν επίσης εκ μέρους του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, η Άννα-Μαρία Κοσμόγλου η οποία ανέφερε ότι δίνεται ένα βήμα σε νέους δημιουργούς στο πλαίσιο και του προσφυγικού ζητήματος καθώς και η εκπρόσωπος των Ελληνικών Πετρελαίων Ρούλα Σουλάκη, η οποία επεσήμανε ότι μέσω της δράσης στηρίζεται η νέα γενιά και αναπτύσσονται οι δεξιότητες νέων ανθρώπων.
Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, προβλήθηκε η ταινία μικρού μήκους «AJIN», μια δημιουργία των δασκάλων του Δημοτικού σχολείου της Μόριας στη Λέσβο, με θέμα την εκπαίδευση μιας μαθήτριας από την Συρία στην ίδια τάξη με τους Έλληνες συμμαθητές της.
Ο διευθυντής του Δημοτικού σχολείου της Μόριας Γιώργος Κωφόπουλος έκανε αναφορά στην ιστορία της ταινίας, επισημαίνοντας ότι το σχολείο είναι ανοικτό στους πρόσφυγες.
Οι 32 ταινίες της δράσης θα προβληθούν στο Ινστιτούτο Γκαίτε στην Αθήνα στις 29, 30 Οκτωβρίου και 5 Νοεμβρίου) καθώς και στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.