Τρίτη 31 Ιουλίου 2018

Κ. Γαβρόγλου: Δεν θίγονται τα επαγγελματικά δικαιώματα όσων έχουν πάρει πτυχίο

Κ. Γαβρόγλου: Δεν θίγονται τα επαγγελματικά δικαιώματα όσων έχουν πάρει πτυχίο


Την κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να θιγούν τα επαγγελματικά δικαιώματα όσων έχουν ήδη πάρει πτυχίο, λόγω των νομοθετικών αλλαγών που προωθούνται στην ανώτατη τεχνολογική εκπαίδευση, έδωσε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου.
«Πρέπει να διαβεβαιώσω ότι από την οποιαδήποτε αλλαγή που θα γίνει δεν θα υπάρχει αναστάτωση στα επαγγελματικά δικαιώματα όσων έχουν πάρει πτυχίο. Είναι προφανές αυτό και δεν το συζητάμε. Τα επαγγελματικά δικαιώματα είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, το οποίο κληρονομήσαμε, γιατί οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν θέλανε να το λύσουν. Είχαν τη κουλτούρα να βασίζονται στο πελατειακό κράτος. Δεν είναι εύκολο θέμα. Υπάρχουν κατεστημένα συμφέροντα. Προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματα. Σε ορισμένα είμαστε κοντά, σε άλλα δεν έχουμε κάνει πρόοδο. Το υπουργείο Παιδείας απέδειξε ότι το έχει σε προτεραιότητα» ανέφερε ο κ. Γαβρόγλου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
Το νομοσχέδιο, η συζήτηση του οποίου ολοκληρώθηκε επί των άρθρων και το απόγευμα θα γίνει η Β' ανάγνωσή του, δέχθηκε τα πυρά της αντιπολίτευσης, που έκανε λόγο για ενταφιασμό της ανώτατης τεχνολογικής εκπαίδευσης και κατηγόρησε το υπουργείο Παιδείας για προχειρότητα και μικροκομματικές ψηφοθηρικές λογικές.
Σύσσωμη η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας υπεραμύνθηκε των νέων ρυθμίσεων, αντιτείνοντας ότι οι συνέργειες ΤΕΙ-πανεπιστημίων δεν σημαίνουν, σε καμία περίπτωση, κατάργηση ούτε της τεχνολογικής εκπαίδευσης. Παράλληλα, επιτέθηκε σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που άσκησαν έντονη κριτική κατά του νομοσχεδίου, κατηγορώντας τα δύο κόμματα ότι με τις δικές τους πολιτικές οδήγησαν στην κατάρρευση τα ΤΕΙ.