Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017

Υπέρ της εκλογής μουφτή, υπό προϋποθέσεις, ο Κ. Γαβρόγλου

Υπέρ της εκλογής μουφτή, υπό προϋποθέσεις, ο Κ. Γαβρόγλου


Υπέρ της εκλογής μουφτή, υπό προϋποθέσεις, τάσσεται ο υπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, τονίζοντας ότι «θα πρέπει να αρχίσει μια πολύ σοβαρή συζήτηση με την ίδια την μουσουλμανική μειονότητα, ως προς το θέμα της ορθολογικοποίησης της εκλογής μουφτήδων».
Σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Τι λέει ο Νόμος» στο Κανάλι της Βουλής, που θα μεταδοθεί απόψε το βράδυ στις 9, αναφερόμενος ο κ. Γαβρόγλου στην μουσουλμανική μειονότητα και τους θρησκευτικούς λειτουργούς της, τονίζει ότι θα πρέπει «να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα που υπάρχει για συζητήσεις πάνω στο σοβαρό ζήτημα του προσδιορισμού του εκλεκτορικού σώματος».
«Τον Πατριάρχη δεν τον εκλέγει η ρωμαίικη κοινότητα στην Πόλη, δεν τον εκλέγουν καν ιερείς, τον εκλέγουν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου. Άρα υπάρχει πάντα στην εκλογή των θρησκευτικών ηγετών, ένα ειδικό εκλεκτορικό σώμα» σημειώνει ο κ. Γαβρόγλου.
Ο υπουργός Παιδείας επισημαίνει ακόμα, ότι μετά την ψήφιση του νόμου για προαιρετική εφαρμογή της σαρίας με προεδρικό διάταγμα, θα οριστούν οι δικονομικές αρμοδιότητες του μουφτή, ενώ θα ακολουθήσει σύσταση επιστημονικής επιτροπής, από νομικούς και ειδικούς, επί του ισλαμικού δικαίου.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της επίσκεψης στην Ελλάδα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογάν, ο κ. Γαβρόγλου τονίζει, ότι ο Τούρκος Πρόεδρος «έχασε την ευκαιρία να μιλήσει σε Ευρωπαίους εταίρους», ενώ στην ερώτηση αν υπήρξε όφελος για τη χώρα μας, απαντά πως «είναι καλό να σπάνε οι πάγοι».
Τέλος, ο υπουργός Παιδείας προαναγγέλλει την κατάθεση ευνοϊκής νομοθετικής ρύθμισης για τις μετεγγραφές φοιτητών, με εισοδηματικά κριτήρια, τονίζοντας ότι θα μπορούν να φοιτούν κοντά στον τόπο κατοικίας τους, ενώ θα δοθεί δυνατότητα και για τους φοιτητές που είναι αδέλφια, να μπορούν φοιτούν στην ίδια πόλη.